Anneleriyle aralarında yakın bir ilişki bulunmayan çocukların, ilerleyen yaşlarda obeziteye yakalanma riskinin arttığı belirlendi.
Pediatrics dergisinin Ocak sayısında yayımlanan araştırmaya göre, annelerinden yakın ilgi ve sevgi görmeyen çocuklar, ergenlik dönemine ulaştıklarında bu yoksunluğu gidermek ve stresle başa çıkabilmek için yemeğe sığınıyor.
Yaklaşık 1000 çocuğun 15 ay, 2 yaş ve 3 yaş dönemlerinde anneleriyle kurdukları duygusal bağ ve güven ilişkisini inceleyen uzmanlar, bebeklik dönemini anne ilgisinden yoksun geçiren çocukların 15 yaşına geldiklerinde obeziteye yakalanma olasılığının, annesinden sevgi ve yakınlık görenlere oranla 2 kat arttığını saptadı.
Araştırmanın, ebeveynle kurulan ilişkinin kalitesinin çocuğun kilosu üzerinde etkili olabileceğini gösterdiğini belirten uzmanlar, anneleriyle yakınlık kuramayan çocukların, erken yaşlardan itibaren stres altında olduklarında kendilerini yatıştırmak için yemek yeme eğilimi gösterdiklerini, bu alışkanlığın da ilerleyen yaşlarda onları ''aşırı kilolu'' ya da ''obez'' bireyler haline getirdiğini kaydetti.
Araştırmayla elde edilen verilerin erken çocukluk döneminin obezitenin önlenmesinde oynadığı önemli role işaret ettiğini ifade eden uzmanlar, ebeveynlerin bu dönemde davranışlarında yapacakları değişiklikler sayesinde çocuklarını obeziteden koruyabileceklerini vurguladı.
Ebeveynler obez ise çocuklar da obez olur mu?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Annemin 25 yıl önce göz retinasi yirtilmis sağ gözü yapmışlar yüzde 20 görüyor sol göz yapılmamış diye hiç görmüyor kök hücre tedavisi ile görmeyen gö... devamı
Bebeklerde Ek Gıdaya Nasıl Başlanmalı?
Çocukların Beslenmesi
Çocuklarda Penisilin Dozları Yeniden Gözden Geçirilmeli
Çocuğunuzu Fanusta Büyütmeyin
Meyve Suyu Diye Kimyasal İçirmeyin