Ciddi bir durum olan şeker hastalığı (diyabet) yüksek kan şekeriyle belirlenen bir hastalıktır ve vücuttaki birçok sistemi etkiler. Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğu için, şeker hastaları genellikle normal insanlardan daha fazla enfeksiyon yaşar. Nöropati (hissiyatın azalmasına yol açan sinir tahribatı) gibi diğer faktörler de enfeksiyon gelişimine katkıda bulunabilir. Nöropati sebebiyle yaralanma durumunda diyabetik insanlar daha zor fark edebilir. Bu da enfeksiyonun kötüleşmesi ihtimalini artırır. Azalan kan akışı da şeker hastalarında enfeksiyon riskini artırır.

Şeker hastaları ayaklar başta olmak üzere alt ekstremitede enfeksiyonlara açıktır. Hissiyatın azalması ve kan akışının azalması diyabetik ayak enfeksiyonlarını artırabilir. Şeker hastaları ayakkabısında taş olmasına veya ayakta kabarcıklar gelişmesine rağmen bunu fark etmeyebilir. Şeker hastalığı cildi kuruttuğu için ayaklarda çatlaklar oluşabilir ve bunlar enfeksiyon riskini artırır. Ülserlerin gelişmesi de daha olasıdır. Bu tip enfeksiyonlar ayağın veya bacağın kesilmesine kadar gidebileceğinden düzenli kontroller çok önemlidir.

İdrar kanalı enfeksiyonu veya sistit, böbrek enfeksiyonu veya piyelonefrit şeker hastalarında daha sık görülür. Şeker hastası kadınlarda bu oran şeker hastası erkeklerden daha yüksektir. Genellikle enfeksiyona E. Koli bakterisi yol açar. Tedavisinde antibiyotik kullanılır.

Kötü huylu dış kulak iltihabı, en çok şeker hastalarında ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde görülen, çevredeki doku ve kemiklere yayılan bir dış kulak iltihabıdır. Genellikle Pseudomonas bakterisinin sebep olduğu bu durum yüzücü kulağı gibi başlar ama kafatasının kemiklerine, beyne ve sinirlere yayılır. Belirtileri ateş, kötü kokulu akıntı, kulak ağrısı ve duyma kaybıdır. Uzun süreli antibiyotik tedavisi gerektirir. Kulağı yüzdükten sonra iyice kurulamak ve kirli sulardan uzak durmak korunmayı sağlar.

Mukormikoz ölümcül olabilecek bir enfeksiyondur ve Mucorales adlı bir mantarın sporlarını nefesle içeri çekmekten oluşur. Bu mantar sadece bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde soruna yol açar. Kan şekeri kontrol altına alınmamış şeker hastalarında etkili olabilir. Rinoserebral mukormikoz enfeksiyonun en sık görülen türüdür ve burnu, sinüsleri, beyni etkiler. Uzun süreli antibiyotik tedavisi, kan şekerinin kontrol altına alınması veya hasar görmüş dokuların ameliyatla alınması tedavi amacıyla uygulanabilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhabalar Sinan Bey Bundan 5 yıl önce denizde yüzerken sağ gözüm enfeksiyon kaptı devlet hastanesi doktoru ilaç yazdı geçmedi bulunduğumuz ilde musta... devamı