Şeker hastalığı (diyabet) ciddi bir rahatsızlıktır. Sağlıklı alışkanlıklar geliştirerek sağlığınızı kontrol altına alabilir ve komplikasyonları önleyebilirsiniz. Düzenli olarak kan şekeri seviyenizi ölçmek ve gerektiğinde düşürmek önemlidir. Kan şekeri seviyesinin çok yüksek olması, özellikle de uzun süre boyunca böyle kalması vücudun birçok alanında tahribata yol açar.
Şeker hastalığı gözdeki kan damarlarına zarar verebilir. Bu da glokom, katarakt, retinada yapısal değişiklikler ve körlük gibi problemlere yol açar. Kan damarları zarar gördüğünde sinir sinyalleri gözlerinize ulaşamaz. Ayrıca şeker hastası olmak gözdeki sıvı basıncını artırır ve bu da gözdeki sinirleri ve diğer yapıları baskılayabilir.
Kan akışında çok fazla glikoz bulunması vücuttaki herhangi bir sinire zarar verebilir. Bu da özellikle bacaklarda ve ayaklarda uyuşukluğa, karıncalanmaya, ağrıya yol açabilir. Bir yeriniz kesilirse veya yara açılırsa bunları hissetmeyebilirsiniz ve çok yavaş iyileşebilirler. Bu bölgelerde hissiyat kaybedilebilir ve hasar yeterince ciddiyse organların kesilmesi gerekebilir.
Yine kan şekerinin damarlarda yaptığı hasardan dolayı şeker hastalarında kalp hastalığı veya felç riski, olmayanlara göre iki kat fazladır. Kan şekeri sebebiyle damarların içinde plak oluşunca damarlar daralır, bu da kalp hastalığına yol açar.
Yüksek kan şekeri seviyesi böbreklerin kanı süzmek için daha fazla çalışmasına yol açar ve zaman içinde bu durum böbreklere zarar verir. Bu da kronik böbrek hastalığına yol açabilir ve böbrekler çalışmayı tamamen bırakabilir. Doktorunuz böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını anlamak için basit bir idrar testi yapabilir. Belirtiler ortaya çıkmadan çok önce teşhis konulabilir ve tedavi edilebilir.
Şeker hastası olmak karaciğere hasar verebilir ve alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı denilen durum ortaya çıkar. Bu, karaciğerin yağları işlemede zorluk çektiği anlamına gelir. Karaciğerde yara dokusu gelişebilir ve siroz denilen durum ortaya çıkabilir.
Stres Tiroid Problemlerine Sebep Olur mu?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Sertleşme için ne yapmam gerekiyorum hangi ilacı tavsiye edersiniz Allaha çükürler olsun bi hastalığım yok ama peniste tam sertleşme olmuyor yardmları... devamı
Şeker Hastalığı Geliştiğinde Hangi Organlar Etkilenir
Diyabet Ve Enfeksiyon Riskleri
Şeker Hastalığının Gözlere Etkileri Nelerdir
Vücudun Hangi Sistemleri Şeker Hastalığından Etkilenir