Koruma
Dizlerinizi Neden Korumalısınız?
Kadınların dizlerinin daha güçsüz olduğu bir gerçektir. Aşağıdaki önerilerle ağrınızı hafifletebilirsiniz.
Yıllarca öne eğilmek, diz çökmek ve etrafta koşturup durmak, gerçekten de dizlerinizdeki gücü çekip alır ve özellikle kadınlar bunu çok iyi bilirler. Araştırmalar, kadınların erkeklere oranla ön çapraz bağ (ACL) yırtılmaları gibi diz yaralanmaları yaşama olasılığının altı kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Ağrıyan, gıcırdayan veya güçsüz bir diziniz mi var? Bunların sebebini bulmak ve kötü durumdaki dizlerinizi geri dönmemek üzere iyileştirmek pekala mümkün.
Gıcırdayan Dizler
Gıcırdayan Dizler
Dizleriniz, merdivenleri tırmanırken veya çok uzun oturmalardan sonra yerinden çıkar, gıcırdar ve ağrır.
Nedeni: Genelde "koşucu dizi" denmesine rağmen patellofemoral sendrom (dizin ön bölgesindeki ağrı), koltukta pinekleyenlerin bile canını sıkar. Hissettiğiniz gıcırdama uyluk kemiğinizin alt ucundaki yanlış yerleşmiş diz kapağının bir sonucudur. Bilhassa kadınlar bu sendroma karşı hassastırlar. Çünkü kadınların doğal olarak geniş olan pelvis bölgeleri, kalçalarının içe doğru eğimli olmasına neden olur. Bu da, erkeklerden daha geniş kuadriseps kaslarına veya Q açısına sahip olmalarına yol açar.
Tedavisi: Koşu veya tenis gibi yüksek tempolu antrenmanları düzenli yapıyorsanız, hemen hafifletin (ama bir anda bırakmayın, yoksa dizlerinizi destekleyen kaslar zayıflar) ve günlük rutininize yüzme ve yoga gibi daha hafif aktiviteler ekleyin. Aynı zamanda yeni spor ayakkabıları alın ki ayağınıza giydiğinizde taban çukurunuz ve eklemleriniz yeteri kadar desteklenebilsin.
Ağrıyan Dizler
Ağrıyan Dizler
Fiziksel aktivite sırasında, diz kapağınız ile incik kemiğiniz arasında keskin bir ağrı hissedersiniz. Ağrı sürekli ve can sıkıcı bir şekilde devam eder.
Nedeni: Diz kapağınızı incik kemiğinize bağlayan bağdokuların (tendonlar) sürekli baskı ve aşırı kullanım yüzünden iltihaplanmasıyla oluşan tendonittir. Antrenmanlarınızın yoğunluğunu ve sıklığını arttırdığınızda belirtiler alevlenir.
Tedavisi: Ağrıyı hafifletmek ve şişliği indirmek için ibuprofen gibi steroid olmayan bir iltihap önleyici ilaç (NSAID) alın, buz kompresi uygulayın ve özellikle egzersiz sonrası zonklayan dizinizi bir minder yardımıyla yükseltin. Aynı zamanda diz kapağı bağdokusu bantlarını kullanıp kullanmamak konusunu doktorunuza danışın. Bağdokusundaki baskıyı azaltarak ağrıyı dindirmek için dizkapağınızın hemen altına bir sargı bağlayın. Ağrı sürerse veya kötüleşirse doktorunuzu görün.
Diz Katılaşması
Diz Katılaşması
Diziniz şiş ve kabarmıştır ve onu doğrultmada veya bükmede sorun yaşıyorsunuzdur.
Nedeni: Osteoartrit. Eklemlerinizi destekleyen kıkırdak aşınma, yaşlanma veya aşırı kilo yüzünden kırılır ve vücudunuz, dizlerde daha fazla eklem sıvısı üretmek zorunda kalır. Kıkırdak tamamen aşındığında, kemiğin kemiğe sürttüğü bir durumda kalırsınız ve çok acı veren şiş eklemlere sahip olursunuz.
Tedavisi: Bir çalışmaya göre, sadece 5 kilo vermek bile dizlerinizdeki baskıyı alabilir ve artrit ağrısını yüzde 50 azaltabilir. Ayrıca NSAID ilaçları almak, dinlenmek ve buz kompresi yapmak ağrıyı ve şişliği ortadan kaldırabilir. Diziniz kızarmışsa veya dokununca sıcak geliyorsa doktorunuza görünün. Doktorunuz, aşırı eklem sıvısını bir enjektör ile çekebilir. Osteoartriti olan insanların yaklaşık yüzde 25''inin, diz protez ameliyatına ihtiyacı vardır.
Diz Burkulması
Diz Burkulması
Birden bire "tak" veya "pat" diye bir ses duyarsınız ve sonrasında diziniz burkularak çok şiddetli bir acıya sebep olur. Bu yaralanma genelde spor yaparken meydana gelir.
Nedeni: Dizi dengede tutan elastik bir doku bandı olan ön çapraz bağ (ACL) yırtılır. Bir kere daha Q açısı sahneye çıkar. Bir kadının diz kapağı, daha geniş olan pelvis bölgesi yüzünden bir zıplamadan sonra yere indiğinde yanlara doğru çekilir. Sonucunda kuadriseps kaslar dizlere daha çok asılır. Uzmanlar aynı zamanda yüksek östrojen seviyesinin (adet döngüsünün ikinci kısmında) bağdokuları gevşettiğini ve eklemleri koruma yeteneğini zayıflattığını belirtiyorlar.
Tedavisi: Derhal doktorunuzu görün. ACL bölgesini yaralayan kişilerin yaklaşık üçte biri, altı ila sekiz hafta arası dinlenme ve fizik tedavisi sonrası gücünü ve hareket yeteneğini yeniden kazanır. Diz kapağı dengesizse, artroskopik ameliyat gerekebilir. Spor yapıyorsanız kalça ve popo kaslarınızı güçlendiren egzersizler yapmak ve dikkatli bir şekilde zıplama ve yere inme alıştırması yapmak ACL yaralanmaları riskinizi azaltabilir.
Op. Dr. Sinan GÖKER
Slm hocam ben renk körü lensinı ilk defa kullanıyorum ama hertarafi kırmızı görüyorum normal mi sizce... devamı
Andropoza Giren Erkeğin Cinsel Hayatı Kesintiye Uğrar Mı?
Spermatosel (Epididimal Kist)
Penis Eğriliğinde Hangi Estetik Ameliyat Yöntemi Kullanılır?
Erkeklerin Haz Noktaları Nelerdir?
Kadınlar Mı Erkekler Mi? Kim Daha Fazla Ağrı Çekiyor?