İşe geri dönmeden önce

Doğum izninizin biteceği günü endişeyle mi bekliyorsunuz? Umutsuzluğa düşmeyin. Çalışan anneler birçok sıkıntıyla karşılaşır ama dikkatle yapılan bir planlamayla işe geri dönüş sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.

İşe geri dönmeden önce

Hala doğum iznindeyken, başarılı bir işe geri dönüş planlayın:
  • Kendinizi rahatlatın. Doğum izni sonrası işe geri dönüş, yeni anne olan kadınlar için duygusal çatışmalar barındırabilir. Dışarıda çalışmak, asla sizi evde kötü bir anne yapmaz. İşinizin zorluklarını ve etkileşimlerini beklemek sizin için sorun hale gelmemelidir. Kendiniz ve aileniz için en iyisini yaptığınızı kendinize bir kez daha hatırlatın.
  • Güvenilir bebek bakıcısı bulun. İlk bağlamda yerel çocuk bakıcılarını ve tesislerini düşünün; hatta doğum öncesinde, bebeğinizin bakımı için bir düzenlemeler yapın. Güvenli, teşvik edici bir ortam ve kalifiye bir bakıcı için araştırma yapın. Doktorunuzdan, arkadaşlarınızdan, komşularınızdan ve iş arkadaşlarınızdan tavsiyeler alın. Potansiyel bakıcılarla görüşürken içgüdülerinize güvenin. Ayrıca bakıcıların referanslarını da kontrol etmeyi unutmayın.
  • İşvereninizle konuşun. İş görevlerinizi ve zaman çizelgenizi netleştirin;  bu sayede,  doğum izni sonrası sizden ne beklendiğini bileceksiniz. Esnek çalışma saatleri, telekomünikasyon ya da part time çalışma zamanı talep edebilirsiniz.
  • Emzirmeye devam etmeye hazırlanın. Eğer emziriyorsanız ve işe geri döndükten sonra da emzirmeye devam etmeyi düşünüyorsanız;  işvereninize gün boyunca süt pompalamak için izine ihtiyacınız olabileceğini anlatın. Her iki göğsünüzü de aynı anda pompalamanız sağlayacak,  elektrikli bir pompa almayı ya da kiralamayı düşünebilirsiniz. İşe geri dönmeden yaklaşık iki hafta önce, evde bakıcılık çizelgenizi düzenleyin,  bu sayede gün boyunca ve gelecek çalışma saatlerinizden önce ya da sonra iki üç kez süt pompalayabilirsiniz. Eğer çocuk bakımınızı aynı yerde ya da işe yerinize yakın bir yerde gerçekleştirme imkanınız varsa, çalışma saatleriniz esnasında lojistik emzirmeyi düşünebilirsiniz.
  • Çalışma gününüze dönmeyi ayarlayın. Eğer yapabilecekseniz, hafta içerisinde işe geç geri dönün. Bu işe geri dönüşünüzün ilk haftasını sizin için kısaltacaktır.

İşe geri döndüğünüz zaman

İşe geri döndüğünüz zaman, yönetimin birçok talebine daha fazla adapte olacağınız için inişleri ve çıkışları bekleyin. Aşağıda verilen ilgili ipuçları bunu yapmanıza yardımcı olacaktır:
  • Organize olun. Günlük yapılacaklar listesi yapın.  Listeyi, iş görevleri ve ev görevleri olarak ya da sizin için ve eşiniz için görevler olarak ikiye ayırabilirsiniz. Ne yapmanız gerektiğini, neyin beklenebildiğini ve tamamen neyi gözden geçirebileceğinizi tespit edin.
  • Bakım sürekliliğini sağlayın. Bebek bakıcınızla iyi bir ilişki kurun. Bebeğinizi bıraktığınız ya da aldığınız zaman, onunla konuşarak zaman geçirin.  Bebeğinizi etkiyebilecek aile baskılarını paylaşın, bu hem iyi hem de kötü olabilir. Bebeğinizi eve almadan önce, dışkı düzeninde değişiklikler ya da yeme ya da yeni oyun şekli gibi yokluğunuzda olan önemli olayları sorun. Periyodik olarak,  bebeğinizin gelişmesi, herhangi bir problem ya da ilgisiyle konuşmaya zaman ayırın.
  • İletişimde kalın.Bebeğinizin ne yatığını öğrenmek için,  günlük telefon görüşmeleri yapın ya da mesaj gönderin. Masanıza ya da çalışma alanınıza, bebeğinizin en sevdiğiniz fotoğrafını yerleştirin.  Bebeğinizle yeniden iletişime geçmek için,  işten sonra ona zaman ayırın.
  • Destek planları yapın. Eğer bebeğiniz hastalarınınsa ya da bakıcısı kendisi için zaman ayırma gibi, bir gün izin kullanırsa eşinizin izin almasını talep edin ya da bebeğinize bakmak için bir arkadaşınızı ya da sevdiğinizi çağırın.
  • Emzirmeye başlamamanıza saygı gösterin. Göğüs pompanızı, sağılan sütü depolayacağınız kapları, yalıtımlı bir çanta ve de buz torbalarını getirin.Göğüslerinizden süt akarsa diye, göğüs pedlerini ve yedek bir bluzu, elinizin kolay ulaşabileceği bir noktaya koyun. Eğer bu durum için zaman bulmak size sıkıntı yaratıyorsa, alternatiflerini düşünebilirsiniz, örneğin işe aralarınızda süt sağmak ya da kayıp saatleri telafi etmek için evden çalışmak gibi.  İzin günlerinizde öğün aralarında, çalıştığınız günlerde de kullanılmak üzere fazladan anne sütü sağabilirsiniz.
  • Destek arayın. Her şeyi kendiniz yapmaya çalışmayın. Eşinizden, sevdiklerinizden, arkadaşlarınızdan ya da iş arkadaşlarınızdan yardım alın. Eğer suçlu, üzgün ya da yorgun hissediyorsanız konuşun. Eğer işte süt pompalamakta ya da evde bebeğinize bakmakta sorun yaşıyorsanız, yerel bir hastane ya da klinikten süt verme danışmanına danışınız.
  • Sağlığınıza iyi bakın. Bebeğinizi yatırdıktan sonra ya da favori kitabınız ya da hafif bir müzik eşliğinde ninnilerle uyuttuktan sonra, küvete girerek rahatlayın. Gereksiz işleri bir köşeye bırakın. Yatağa gitmek için makul bir zaman seçin ve bu çizelgeye uyun. İzin günlerinizdeyse, bebeğiniz uyurken siz de uyuyun.
Yukarıda bahsedilenler dışında, pozitif bir yaklaşım benimseyin. Bebeğinize gün sonunda onu gördüğünüz için ne kadar mutlu olduğunuzdan bahsedin. Bebeğiniz, sizin konuştuklarınızı anlamıyor olabilir ama sizin ne duygularınızı algılıyor. 

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hoacam üç ay önce sperm dna hasar testi yaptırdım % 38 hasarli çıktı sonuçu. Üç aydır neofortil ve klomen kullandim siz tavsiyeniz üzerine. Üç ay sonr... devamı