Düşük karbonhidrat içerikli diyetler ağız kokusuna yol açabilir
Düşük karbonhidratlı diyetler, bel çevreniz için iyi olabilir ama aynı şeyi ağzınız için söylemek pek mümkün olmayabilir.
Düşük karbonhidrat alımına dayalı bir yaşam tarzı olanların, söz konusu diyetlerin nadiren tartışma konusu olan bir yan etkisinden, yani ağız kokusundan mustarip olma ihtimali daha yüksektir. Düşük karbonhidrat içeren diğer diyetleri bir kenara bıraksak bile, 25 milyondan fazla insan Atkins diyetini denediğini ifade ettiğinden, ağız kokusu bir salgın haline gelmiş olabilir.
Düşük karbonhidrat içeren veya karbonhidrat içermeyen diyetlerdeki ağız kokusu, genellikle vücut yağ yakarken salınan bazı kimyasallardan kaynaklanır. Bu kimyasallara keton adı verilir ve ketoz yağ yakma haline geçiş Atkins diyetinin ayırdedici özelliğidir. İşin iyi yanı ise, ağız kokusunun, düşük karbonhidrat içerikli diyetinizi başarıyla uyguluyor olduğunuzu göstermesidir.
Kimi uzmanlar, beslenmede karbonhidrat bulunmadığında, vücudun enerji kaynağı olarak diğer yağları ve proteinleri kullanılmaya başlandığını, bunun sonucunda ise ağız kokusu görüleceğini söylüyorlar.
Ekmeği uzatır mısın?
Kimi diş hekimlerine göre, bu sorun bir ağız temizliği sorunu değildir, dolayısıyla diş fırçalama, diş ipi kullanma ve dilin üst yüzeyini temizleme bu sorunun üstesinden gelmek için yeterli olmayacaktır.
Neticede diyetinizi yeniden gözden geçirerek, bu sorunun yaşanmayacağı bir şekilde düzenlemeniz gerekmektedir. Gargara gibi maskeleme yöntemleri olmakla birlikte, sorunun kendisini, diyeti değiştirmekten ya da en azından karbonhidrat içeren bazı gıdalar almaktan başka bir yöntemle çözmek mümkün değildir.
Birçok düşük karbonhidrat içerikli diyette şeker kesinlikle yasak olduğu için pastil kullanılır. Bu durumda pastilin şeker içermediğine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu problemi çözmenin zor olduğunu ifade etmektedirler. Şeker içermediği söylenen ürünlerde bile genellikle karbonhidrat bulunmaktadır.
Uzmanlar, ağız kokusunun metabolizmayla ilgili bir nedeni olduğu zaman, diş hekiminin yapabileceği pek az şey bulunduğunu, diyetin değiştirilmesi gerektiğini belirtmektedirler.
Ayrıca, South Beach diyeti gibi diyetlerin geleneksel Atkins diyetine göre daha fazla karbonhidrat alımına izin verdiğini, dolayısıyla ketoz haline geçilmediği için, bu tarz diyetlerde ağız kokusu sorununun daha az görüleceğini söylemektedirler.
Kilo verirken problemin maskelenmesi
Bazı diş hekimleri, kilo vermek isteyenlerin, ağız kokusundan ötürü diyeti bırakmak yerine, şeker içermeyen pastilleri daha fazla kullanmalarının işe yarayabileceğini düşünüyorlar.
Ayrıca, burada söz konusu olan şey bir ağız temizliği problemi olmamasına rağmen, ağız kokusunu ortadan kaldıracak veya en azından kokuyu maskeleyecek bazı çözümler bulunduğunu belirtiyorlar. Bunlar:
- Daha fazla su içmek
- Şekersiz sakız çiğnemek
- Şekersiz pastil kullanmak. Özellikle Ksilitol içerikli olanlar bakterileri öldürerek çürüklerin önlenmesine yardımcı olabilir.
Konunun uzmanlarına göre, yemekten sonra su içilmesi ve ağza alınan suyun ağızda çalkalanması, ağzı nemlendirir ve kokuya katkıda bulunabilecek yiyecek parçalarını uzaklaştırır.
Ayrıca, düşük karbonhidrat içerikli bir diyetin başarası, yağın ketoz oluşturacak şekilde ketonlara dönüştürülmesiyle mümkün olabilir. Ancak, ketonların idrara ve tükürüğe geçmesi kötü kokuya yol açar.
Bol su içilmesi keton yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Buna ilaveten, taze maydanoz çiğnenmesi de faydalı olabilir.
Ağız kokusunun sürekliliği diyabet gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğinden, ağız kokusu geçmediği takdirde doktorunuza başvurun.
Ketojenik Beslenme Nedir?
Op. Dr. İlker ABCI
iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı
Dişlerinizle İlgili Doğru Bildiğiniz Yanlışlar
Ağız Kokusu
Düşük Karbonhidrat İçerikli Diyetler Ağız Kokusuna Yol Açabilir
Diş Apsesi
Ağız Kokusunu Kendi Kendine Tespit Etme