- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Mücadele
- Ağız Temizliği
Nedir
Gençler ağız kokusu konusunda endişelenmekte haklı. Ne yazık ki kötü ağız kokusu birçok kişinin günlük hayatını etkileyen yaygın bir sorun. Gençler, hayatları başka insanların nasıl algıladığı konusunda hassas olduklarından, ağız kokusu onlar için çok zorlayıcı bir sorun haline gelebilir.
Sebepleri
Ağız Kokusuna Yol Açan Şeyler
Ağız kokusuna kötü ağız temizliği, bazı yiyecekler, ağız sağlığı ya da tıbbi şartlar, ağız kuruluğu ve hayat tarzındaki bazı değişiklikler ve tercihler gibi pek çok etken yol açabilir. Ancak kötü nefesin temel nedeni kötü ağız temizliğidir. Dişlerin içinde ya da arasında kalan yemek artıkları sonucu oluşan bakteriler çürüğe ve kötü kokuya neden olabilir. Dişlerin günde iki defa diş ipiyle temizlenmesi ya da fırçalanması bu duruma engel olabilir. Sert ya da baharatlı yiyecekler de ağız kokusuna neden olabilir. Yiyecekler kan akışı içinde emildikten sonra koku ciğerlerinizden dışarı çıkar. Diş sağlığı konusunda yapılan araştırmalar halitosis diye de bilinen ağız kokusu şikayetli insanların %85 inde aynı zamanda diş sorunu da olduğunu ortaya koymuştur. Bu durumlar şu şekilde görülebilir:
- Ağzın iyi temizlenmemesi
- Diş eti hastalığı
- Diş çürükleri
- Ağız kanseri
- Ağız kuruluğu
- Dildeki bakteriler
Süreğen ağız kokusu sorunu konusunda tıbbi sorunlar ya da diş sağlığı sorunlarını devre dışı bırakmak önemlidir. Şayet süreğen ağız kokusu bir diş hastalığından kaynaklanıyorsa, gargara kokuyu maskeler ama tedavi etmez. Hayat tarzıyla alakalı tercihler özellikle gençlerde ağız kokusu sorunlarının oluşmasına katkıda bulunur. Tütün kullanımı, yeme bozuklukları, diş teli bu tür hayat tarzı değişiklikleri ve tercihlerine örnek olarak verilebilir.
Mücadele
Kötü Kokuyla Savaşmak
Diş hastalıkları ya da tıbbi sorunlardan kaynaklanan ağız kokusu giderildikten sonra, aşağıdaki adımlar gençlerin ağız kokusundan kurtulmasına yardımcı olabilir.
- Tütün ürünlerini kullanmayın.
- Sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketin.
- Düzenli kontroller için diş hekiminizi ziyaret edin.
- Günde en az bir defa diş ipi kullanın.
- Günde en az iki defa dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın.
Diş teli takmak zorunda kalan gençlerin ağız temizliğine ayrıca dikkat etmeleri gerekir. çünkü yiyecek artıkları diş teli arasında kolayca sıkışıp kalabilir.
Ağız Temizliği
Ağız Kokusu ve Ağız Temizliği
Gençlerin hayatlarının erken dönemlerinde ağız temizliğinin önemini öğrenmeleri önemlidir. İyi bir ağız temizliği, pek çok diş sorunuyla birlikte ağız kokusunun önlenmesi ya da ortadan kaldırılmasında temel bir etmendir.
Ağız kokusu nelerden kaynaklanır?
Op. Dr. İlker ABCI
iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı
Ağız Kokusunu Engellemenin 10 Yolu
Ağız Kokusu
Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Ağız Kokusu Ve Gençler
Düşük Karbonhidrat İçerikli Diyetler Ağız Kokusuna Yol Açabilir