Ketojenik beslenme ya da keto diyeti karbonhidrat içeriği düşük, yağ oranı yüksek bir beslenme türüdür ve sağlığa birçok fayda sağlayabilir. Yapılan 20’den fazla bilimsel araştırma bu tür beslenmenin kilo vermeye ve sağlığı geliştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ketojenik diyetler şeker hastalığına, kansere, epilepsiye ve Alzheimer hastalığına karşı yararlı olabilirler.
Ketojenik beslenme, Atkins ve diğer düşük karbonhidratlı diyetlere benzer. Kişi karbonhidrat alımını önemli ölçüde azaltır ve bunun yerine yağı koyar. Karbonhidrat alımındaki azalma vücudu ketozis denilen bir metabolik duruma sokar. Bu duruma girdiğinde bedenimiz enerji üretimi için yağ yakmada çok verimli bir hale gelir. Ayrıca yağlar karaciğerde ketonlara çevrilir ve bu da beyne enerji sağlar. Ketojenik diyetler kan şekeri ve insülin seviyelerinde önemli düşüşler sağlayabilir.
Ketojenik diyetlerin farklı türleri vardır. Standart ketojenik diyet çok az miktarda karbonhidrat, orta miktarda protein ve bolca yağ içerir. Alınan kalorilerin %75’i yağdan, %20’si proteinden ve sadece %5’i karbonhidratlardan oluşur. Döngüsel ketojenik diyette 5 gün ketojenik beslenme sürdürülür, sonraki iki günde ise yüksek karbonhidratlı beslenme uygulanır. Hedefli ketojenik diyette spor yapılan evrelerde karbonhidrat eklenmesine izin verilir. Yüksek proteinli ketojenik diyet ise standart ketojenik diyete benzer ancak protein yüzdesi daha fazladır. Beslenmenin %60’ı yağdan, %35’i proteinden ve %5’i karbonhidrattan oluşur.
Bunlar arasında bilimsel olarak üzerinde daha çok çalışılmış olanlar standart ve yüksek proteinli ketojenik diyetlerdir. Döngüsel ve hedefli diyetler daha gelişmiş yöntemlerdir ve genellikle sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından tercih edilirler.
Ketojenik beslenme kilo vermek ve hastalıkların risk faktörlerini azaltmak için etkili bir yöntemdir. Araştırmaların sonuçlarına göre ketojenik diyet daha sık önerilen düşük yağlı diyetlere oranla çok daha iyi sonuçlar verir. Bir diğer faydası da yağ tüketimi bol olduğu için kişinin tok hissetmesidir. Böylece porsiyon kontrolü yapmadan ya da kalori saymadan kilo vermek mümkün olabilir. Bir çalışma ketojenik diyet yapan kişilerin kalori sınırlamalı düşük yağ içerikli diyet yapanlardan 2,2 kat daha çok kilo verdiğini göstermiştir. Bu kişilerde ayrıca trigliserit ve HDL kolesterol değerleri de iyileşmiştir.
Ancak sağlıkla ilgili her şeyde olduğu gibi ketojenik diyet de herkese aynı şekilde uyan bir çözüm değildir. Doktorunuzla bu beslenmenin sizin için doğru seçim olup olmadığını konuşun. Eğer sağlık durumunuz uygunsa yağa beslenme düzeninizde daha çok yer vererek kilo kaybedebilirsiniz.
Ketojenik Diyetin Sağlığa Faydaları
Dr. Emel GÖKMEN
ben yaklaşık 3 yıldan beriepilepsi hastasıyım depakin chrono 500 mg kullanıyorum ilacımı ilk azaltıldı daha sonrada yeniden bir sefer nöbet oldu ilaçl... devamı
Duygusal Fitness ; Kalıcı Mutluluk
Çocuklarda Astım Yönetimi Ve Anksiyete Tedavisi
Depersonalizasyon Bozukluğu
Kaygı Ve Ergenler
Migren Ve Baş Ağrısı İlaçları Kullanımının İpuçları