Düşükten ne kadar sonra yeniden deneyebiliriz? Düşük yapan kadınların doktorlarına sordukları ilk sorulardan biri bu. Ve yeni bir araştırma kadınların düşükten sonra yeniden hamile kalmak için beklemelerine gerek olmadığını iddia ediyor. Bu yeni araştırmaya göre, kadın düşük sonrasında ne kadar erken hamile kalırsa sağlıklı bir hamilelik geçirme şansı o kadar yüksek.
Özellikle düşükten sonraki altı ay içinde hamile kalmak yeni bir düşük riskini ya da hamilelikle ilgili başka bir sorun yaşama ihtimalini uzun süre bekleyen kadınlara oranla çok daha azaltıyor.
‘Kadınların geneli bir sonraki hamileliklerinin tutacağını düşünmeli ve fiziksel ve ruhsal olarak hazır oldukları anda yeniden hamile kalmayı denemelidirler,’ diyor araştırmacılar.
Ne kadar erken, o kadar iyi mi?
Bir kadının düşük yaptıktan sonra tam olarak ne kadar beklemesi gerektiği konusunda ihtilaflar var. Bazı doktorlar hemen yeniden denenmesi gerektiğini savunurken Dünya Sağlık Örgütü en az 6 ay, diğerleri de en az 18 ay beklemek gerektiğini söylüyor.
Yeni araştırma ilk hamileliklerindeki düşükten hemen sonra hamile kalan 30.937 kadını inceledi. Uzmanların elinde ilk hamilelikteki düşüklerin sebeplerine ilişkin bilgiler yoktu.
Genelde düşükten sonraki altı ay içinde hamile kalanlarda düşükten sonra uzun süre bekleyenlere oranla daha az sorun ve daha iyi bir hamilelik gözlendi.
Düşükten sonra iki sene bekleyen kadınlarda annenin hayatını bile tehdit etme olasılığı olan ektopik hamilelik (bebeğin rahim dışında bir yere, genellikle de fallop tüplerine yerleşmesi) olasılığı ve kürtaj tehlikesi o kadar uzun süre beklemeyen kadınlara oranla çok daha yüksek bulundu. Bu kadınların ayrıca sezaryenle doğurma, prematüre veya düşük kilolu bebek doğurma ihtimalleri düşükten sonraki ilk altı ayda hamile kalan kadınlara oranla daha yüksekti.
Araştırmada hamileliğin ilerleyen safhalarında düşük yapmış kadınlar da vardı ve bulgular hamileliklerinin ilk döneminde düşük yapan kadınlarınkiyle benzerdi.
Yeniden hamile kalmak için uzun süre beklemek zorunda olan kadınlar elbette mevcut, diyor araştırmacılar, bunlara enfeksiyon belirtisi gösteren kadınlar da dahil.
Yaş Faktörü
‘Bulguları deneklerin dışındaki insanlara genellemek mümkün olmayabilir,’ diye uyarıyorlar ve ‘Bulgularımız en azından İskoç kadınlarının düşükten sonra beklemelerine gerek olmadığını gösteriyor,’ diyorlar. ‘Dünya Sağlık Örgütünün düşükten sonraki bekleme süresiyle ilgili talimatları geç doğumların sorun olmadığı ve kadın doğum hizmetlerine ulaşımın farklı olduğu diğer toplumlar için hâlâ geçerli.
Bilim insanları araştırmanın bulgularını onaylıyorlar
‘Tek bir düşük sonrasında beklemeye hiç gerek yok,’ diyor uzmanlar. ‘Eğer kadın iki veya daha fazla düşük yapmışsa düşük sebepleri tam anlamıyla belirlenmeden bir kere daha hamile kalmamalı.’
Bu sebeplerin araştırılması üç ay gibi bir süreyi bulabilir. Anne adaylarında en yaygın sebeplerden en az görülen sebeplere kadar geniş bir yelpazenin taranması öneriyor ve ‘Sebep ister duygusal, ister fiziksel, ister beyinsel olsun, biz düşüklerinin sebeplerini bulmadan kadınların hamile kalmasını istemiyoruz,’ diyorlar.
‘Yeniden hamile kalma vakti dikkatle ve doktorunuzla birlikte belirlenmelidir ancak bu yeni bulgu beklemeden bebek yapmaya niyetlenen pek çok çifte yardımcı olacaktır,’ diyorlar. ‘Bir sonraki adet sonrası, pek çok çiftte yeniden bebek yapmak için gayet uygun bir vakit.’
‘Düşükten sonra uzun süre beklemeye hiç gerek yok. Hazır olur olmaz yeniden hamile kalın.’ Düşükten hemen sonra yeniden hamile kalmanızda yeni bir düşükten daha kötü bir sonuç zaten göremezsiniz.’
Sağlıklı bir hamilelikten önce kendi sağlığınızın iyi olduğundan emin olun, folik asit dâhil doğum öncesi vitaminlerinizi alın. Folik asit fetusun gelişiminde nöral (sinirsel) tüp bozukluklarının riskini azaltır.
Düşük Yapan Kadınların Tekrar Düşük Yapma Riski
Op. Dr. Aytun AKTAN
Doktor hanım ben 1 ekimde düşük sebebiyle kürtaj oldum.normalde bu ay adet olacağım gün yalnızca kahverengi bir leke oldu.gün geçmesine rağmen adet ol... devamı
İşitme Kaybına Kök Hücre Umudu
Çocuk Doğurmak, Metabolik Sendroma Yakalanma Olasılığını Artırıyor
Gözdeki Proteinler Bakterileri Etkisiz Hale Getiriyor
Doğum Kontrol Hapları Lupus Riskini Artırabilir
Bal Yanıklara İyi Gelebilir