Sonbaharın gelmesiyle birlikte görülen ani ısı değişimleri, hastalıklara zemin hazırlıyor.
Memorial Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, mevsim geçişlerinde sağlıklı kalmanın yollarına ilişkin açıklamasında, sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olmasının, bu duruma hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye attığını belirtti.
Ani hava değişimlerinin, insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozması nedeniyle hastalıklara da zemin hazırladığını kaydeden Kavaklı, değişen ısıyla vücut direncinin düşebildiğini, mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip, hasta olmamanın yolunun bilinçli olmaktan geçtiğini kaydetti.
Kavaklı, hastalıklardan korunmak için iyi bir vitamin ve mineral desteği sağlanması, doğru bir beslenme programı benimsenmesi, besin çeşitliliğine önem verilmesi gerektiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
''Bol su tüketimi vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için çok önemlidir. Hazır meyve suları, çay, kahve ve asitli içecekler sıvı ihtiyacına cevap vermek için yeterli değildir. Hem doğal hem de sağlıklı olmaları nedeni ile bitki çayları tercih edilebilir.
Video: Grip (İnfluenza)
Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Sigara bağışıklık sistemine olumsuz etki ederek hastalıkların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Aşırı alkol tüketimi de sigara ile birleştiğinde çok daha zararlı hale gelebilir.
Yaş ve sağlık durumuna göre egzersiz yapılarak bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Yürüyüş, bisiklet ve yüzme genellikle herkesin yapabileceği aktivitelerdir.''
''Klima ile serinlemek isterken dikkatli olunmalı''
Düzenli ve kaliteli bir uykunun, gün boyu zindelik verdiğinin altını çizen Kavaklı, sabah, öğle ve akşam saatleri için uygun giyinmeye özen gösterilmesi, mümkünse ince katlardan oluşan kıyafet kombinasyonu yapılması gerektiğini belirtti.
Kavaklı, kapalı ortamların iyi havalandırılması ve temizlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Klima ile serinlemek isterken dikkatli olunmalıdır. Özellikle öğle saatlerinde hava sıcakken aralıksız klima çalıştırılıp akşam saatlerindeki serinliğe maruz kalındığında hastalıklar da kaçınılmaz hale gelmektedir'' uyarısında bulundu.
Enfeksiyonlar açısından riskli dönemler olduğundan zatürree ve grip aşılarını yaptırmanın ek fayda sağlayacağını vurgulayan Kavaklı, bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler alınabileceğini ifade ederek, arı poleni, B-karoten, vitamin kompleksleri, koenzim, yeşil çayı örnek olarak sıraladı.
Kavaklı, enfeksiyon belirtileri olması halinde ise vakit geçirmeden doktora başvurulmasını istedi.
Bağışıklık Sistemini Etkileyen 8 Tuhaf Şey
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Ben ayağımı bayodan çıkarken kapının altına vurdum baş parmagimin tırnağı kanadı ve zonkladi ve dokununca acıyor yada hava alınca ve tırnak biraz yuka... devamı
İnme Geçirmiş Hastaların Tedavisi
3 Kişiden Birinde Hipertansiyon Var
Omurga
Bebekler İçin De Diş Bakımı
Koku Testi, Cilt Kanserini Teşhis Edebilir