Akdeniz Diyeti + Kabuklu yemişler = Daha az metabolik sendrom ama kilo verememe.
İşte metabolik sendroma cevabın bir kısmı: Kabuklu kuruyemişler.
Kalp hastalığı riski yüksek yaşlı yetişkinler, Akdeniz diyeti uygulayarak ve her gün 2 çorba kaşığı karışık kabuklu yemiş yiyerek, metabolik sendromlarını tersine çevirebilirler.
Metabolik sendrom, kişinin kalp hastalığı riskinin yüksek olduğu anlamına gelen bir faktörler birlikteliğidir. Mesela karın (göbek) yağı, yüksek kan yağları ve yüksek kan şekeri gibi.
Araştırmacılar, ‘Kabuklu yemişlerle zenginleştirilmiş bir geleneksel Akdeniz diyeti, metabolik sendromun yönetilmesinde yararlı bir araç olabilir,’ diyorlar.
İspanya’da yapılan 1 yıllık çalışma, yüksek kalp hastalığı riskine sahip bin 224 yaşlı erkek ve kadını kapsıyordu. Katılımcıların yaklaşık yarısında diyabet ve yüzde 60’tan fazlasında metabolik sendrom vardı. Hepsi de Akdeniz kültüründen gelen gönüllüler, rastgele üç diyet grubundan birine yerleştirildiler. Bu gruplar:
- Az yağlı bir diyet takip etmeleri tavsiye edilen bir kontrol grubu
- Akdeniz diyeti ve kullandıkları rafine zeytin yağını natürel zeytin yağı ile değiştirmeleri hakkında kişiselleştirilmiş öğüt alan bir grup
- Akdeniz diyeti ve her gün iki çorba kaşığı karışık kabuklu yemiş (1/2 ceviz, ¼ badem ve ¼ fındık) ile ilgili kişiselleştirilmiş öğüt alan bir grup.
Grupların tümü istedikleri kadar yemek yemeye izinliydiler ve daha fazla egzersiz yapmaları söylenmemişti.
Bir yıl sonra hiç kimsenin kilo vermediği görüldü. Ve her grupta yaklaşık aynı sayıda insan, yeni teşhis edilmiş metabolik sendroma yakalandı.
Ama zaten metabolik sendromu olan hastalar arasında, kabuklu yemiş grubunda olanların, kontrol grubunda olanlara göre, metabolik sendromu geriye döndürme olasılığı yüzde 70 daha fazlaydı.
Araştırmacılar, ‘Bulgumuzun yeniliği, kilo verme veya artan fiziksel aktivite olmadan, yalnız diyetle metabolik sendrom üzerinde olumlu bir etkinin elde edilmesi,’ diyorlar. ‘Çalışmamızda kabuklu yemişler natürel zeytin yağından daha iyi sonuç verdi ve Akdeniz diyetinin kendisinden daha fazla daha sağlıklı bir etki yaptı.’
Araştırmacılar, kabuklu kuruyemiş yiyenlerin metabolik sendromda geriye dönüş yaşadıklarının gözlendiğine, ancak çalışmanın, bunların kalp hastalığına daha az yakalanıp yakalanmadıklarını ortaya çıkaracak uzunlukta devam etmediğine de dikkat çektiler.
Metabolik sendrom riski altında mısınız?
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Trigliserit Sorunları
Türkiyenin Kalp Haritası Araştırması
Düşük D Vitamini, Yaşlı İnsanlarda Metabolik Sendromla Bağlantılı
Metabolik Sendrom: Tartışmalı Durum
Sıkı Egzersiz Metabolik Sendromu Dizginliyor