Temel Bilgiler

Emzirmeye İlişkin Temel Bilgiler

Her yeni annenin, bebeğinin ilk beslenmesi hakkında bilmesi gereken, bebeğin memeyi kavraması ve emzirmeyi bırakmasıdır.

Sizin emzirmeyi öğrendiğiniz gibi, bebeğiniz de emmeyi öğrenir. Bebeklerde doğal olarak emme içgüdüsü vardır, ama memeyi kavramada ve ona hakim olmada zorluk yaşayabilirler. Uzmanlara göre, bebeğin memeyi kavraması, özünde süt almak için annesinin göğsüne yapışma ihtiyacının bir yoludur.

Buna ek olarak, memenin iyi biçimde kavranması, annenin meme ucu yarasını önlemeye yardım eder ve göğüsleri sütle tıkanmaktan korur; bu da sonuçta enfeksiyon riskini azaltabilir.

Konunun uzmanları, bebeğin memeyi kavramayı öğrenmesi için, annelere şunları öneriyorlar: İyi bir kavraman sağlanmasına yardım için göğsünüzü tutun, meme ucunuzu bebeğin dudaklarının ortasına dokundurun. Bu, ağzını açması için bebeğe sinyal gönderen yerleşik refleksi hatırlatacaktır.

Bebek ağzını açtığında, bebeği göğsünüze doğru nazikçe çekin ve meme ucunuzun etrafını saran siyah bölgenin tamamının en azından 2,5 santimetresi, bebeğin ağzının içinde kaybolsun. Bebeğinizin dudakları size öpücük veriyormuş gibi tamamen görülür durumda ve uzatılmış olsun.

Kadınların yaptığı en büyük hatalardan biri, bebeklerine emmeleri için sadece meme uçlarını vermeleridir. Oysa doğru dürüst bir kavrama için, memenin daha fazlası bebeğin ağzına girmelidir. Emzirme seansı başladığında bebeğin ağzının mümkün olduğunca açık olmasının nedenlerinden birisi budur.

Özellikle de ilk birkaç emzirmenizde, düzgün bir kavramanın sağlanabilmesi için, işte bazı ipuçları: Bebeğin başının karşısına denk düşen elinizi göğsünüzün altına yerleştirin ve başparmağınızı kullanarak göğsünüzün siyah kısmının altını yukarı itin. Parmaklarınızın ağzına girmediğinden emin olun ve meme başının büyük bölümünü bebeğinizin ağzına yerleştirin.

Hala sorun mu yaşıyorsunuz? Bebeğinizin kafasını yeniden öyle yerleştirin ki, bebek memenize ulaşmak için boynunu çevirmek ya da bükmek zorunda kalmasın.

Öyleyse, bebeğinizin uygun şekilde memenizi kavradığını nasıl bileceksiniz? Öncelikle, eğer bebeğinizin dudakları içe doğru dönükse ya da dişetlerini görebiliyorsanız, kavrama tamamlanmamış olabilir.

Eğer bebeğiniz doğru şekilde emiyorsa, emme ya da şapırtı sesi değil sadece düşük perdeli yutkunma sesi duymalısınız. Çenesinin ileri geri hareketini görebiliyorsanız, bu da başarılı beslenmenin gerçekleşmekte olduğunun belirtisidir.

Birçok yeni annenin fark etmediği ya da bilmediği şey, emzirmenin gerçekten çok sessiz ve rahatlatıcı bir faaliyet olduğudur. Eğer bebeğiniz memeyi doğru şekilde kavramışsa çok sessiz emer.

Emzirme sırasında çekilme duygusunun hissedilmesi doğaldır, ama eğer göğüsleriniz acıyorsa, kavrama yetersiz olmuş olabilir.

Eğer emzirmeye tekrar başlama ihtiyacı duyuyorsanız, bebeğin vücudunuzla bağlantısını kesmek için parmağınızı bebeğinizin ağzının kenarına hafifçe sokun. Daha sonra bebeğinizin pozisyonunu düzelterek göğsünüzü yeniden yerleştirin ve tekrar deneyin. Hem anne hem de bebek için en rahat ve doğru pozisyonu bulmak için, özellikle ilk birkaç emzirmede birkaç deneme gerekebilir.

Bunların yanı sıra, eğer emzirme sırasında bebeğiniz nefes almakta zorlanıyorsa, burnu göğsünüze çok yakın olabilir. Bu sorunu çözmek için, bebeğinizin burnuna en yakın yerden göğsünüzün üzerine bastırın ve daha rahat nefes alma alanı sağlayın.

Hangi uzmana sorarsanız sorun, size emzirmenin bir kadının en doğal annelik içgüdüsü olduğunu söyleyecektir. Bu, neredeyse tanımlanamaz bir dürtüdür. Bazı uzmanlar bu dürtünün, yeni doğmuş bebeğinizi hem besleme hem de ona bakma dürtüsü olduğunu söylerler.

Her tecrübeli annenin size söyleyebileceği gibi, yeni doğmuş bir bebeği besleme ve emzirme isteği, her anne için normal ve içgüdüsel bir davranıştır. Tabiat Ana size emzirme sinyalleri gönderebilir, ama tam olarak ne yapılacağını ve bunun yöntemlerini öğrenmeye gelince kendinizi tamamıyla çaresiz hissedebilirsiniz.

Uzmanların söylediklerine göre, birçok kadın, eğer emzirmek bu kadar normal ve doğal bir davranışsa, yöntemlerin neden mucizevi bir şekilde ortaya çıkmadığını merak eder.

Uzmanların buna verdiği yanıtsa son derece basittir: Daha önce emzirmemiş olmak. Bir iki kuşak önce küçük kızlar, annelerinin emzirmelerini, kardeşler birbirlerini seyrettiler.

Dolayısıyla kadınlar genel olarak özenebilecekleri rol modeline ve aynı zamanda bir destek sistemine de sahiplerdir. Tek eksikleriyse emzirme konusunda deneyime sahip olmamalarıdır. Bu nedenle, ilk anne olduklarında kendilerini rahatsız ya da beceriksiz hissetmelerine sık rastlanır.

Ancak, sadece birazcık bilgiyle ve bir parça sabrederek, emzirme sanatını kolayca ve hızla öğrenmeleri, hem kendilerini hem de bebeklerini rahat ettirmeleri mümkündür.

Doğumdan Sonra Emzirme

Bebeğin doğumundan hemen sonra emzirme

Doğum sırasında sancı ve doğumdan sonra bir parça tükenmişlikten çok daha fazlasını hissediyor olabilirsiniz. Buna rağmen uzmanlar, eğer mümkünse doğumdan sonraki 30 dakika içinde bebeğinizi beslemeye başlamanızın en iyisi olacağını söylüyorlar. Emzirmeyi hemen teşvik edebilmek için, doğumdan hemen sonra bebeği anneyle cilt cilde temas sağlayacak şekilde yerleştirmeyi tavsiye ediyorlar. Peki ama neden? İşte dört anahtar sebep:

  1. Bebekler çok az bağışıklıkla doğarlar, bu nedenle hastalıklardan korunmak için sütünüzde bulunan kilit antikorlara ihtiyaçları vardır. Bu korunma ne kadar hızlı başlarsa, bebeğiniz de o kadar iyi bir başlangıç yapmış olur.
  2. Uzmanlar, beslenmenin ilk birkaç günü boyunca üretilen, sarı, sulu ve ‘kolostrum’ adı verilen ilk sütün, koruyucu besinlerle dolu olduğuna dikkat çekerler. Bu süt ayrıca, bebeğinizin sindirim sisteminin gelişmesine, dolayısıyla bebeğinizde daha sonra görülebilecek olası gaz ve kramplarının önlenmesine yardım eder.
  3. Uzmanlar ayrıca, doğumdan kısa bir süre sonra bebeğinizi beslemenin, bebeğin kan şekerinin sabit tutulmasına yardım edeceğini söyler.
  4. Doğumdan hemen sonra annesinin göğsünden beslenen bebekler, düzenli beslenmeye başladıkları zaman, kavrama sürecine genellikle daha kolay uyum sağlarlar.

Uzmanlar, eğer mümkünse, bebeğinizi göğsünüze hemşire ya da ebenin değil, kendinizin yerleştirmeye çalışmanızın daha yararlı olacağını söylüyorlar. Yapılan bir araştırma, bebeğini ilk başta göğsüne kendisi yerleştiren yeni annelerin yüzde 71’inin doğumdan altı hafta sonra da hala başarılı olduğunu, bebekleri göğüslerine başkası tarafından yerleştirilen annelerinse sadece yüzde 38’inin başarılı olduğunu gösterir.

Fakat eğer bebeğiniz kavramada sorun yaşıyorsa ya da emzirmeye çalışırken kendinizi fiziksel olarak rahat hissetmiyorsanız, hemşireden veya bakıcıdan yardım isteyin. Profesyoneller, sizin ya da bebeğinizin pozisyonunuzu ayarlamanıza yardım edebilirler. Konunun uzmanları, her yeni annenin, doğru emzirip emzirmediğini anlaması ve onlardan bazı ipuçları öğrenmesi için, eğitimli bir bakıcıdan emzirirken kendini izlemesini istemelidir diye tavsiyede bulunuyorlar.

Emzirme ve Vücudunuz

Emzirme ve vücudunuz: Neler bekleyebilirsiniz?

Bebeğinizin ilk beslenmesinden itibaren, her emzirişinizde, vücudunuz süt akışınızı başlatan doğal bir süreç olan, süt bırakma refleksi gösterecektir.

İlk baştaki birkaç emzirmede, “süt bırakma” birkaç dakikayı alabilir ama bir iki gün sonra süreç daha hızlı ilerler. Bunun için bazen, bebeğiniz emmeye başlamadan önce sadece saniyelere ihtiyaç duyarsınız.

Emzirmenizin ilk haftasında, süt bırakma refleksi, tıpkı hafif menstrüal ağrılar gibi rahminizde kasılma ya da bazı kramplar hissetmenize neden olabilir. Uzmanlar bunun, göğsün içindeki hücrelerin kasılmasını ve sütün kanallardan meme ucuna gelmesini uyaran doğal oksitosin salınması sürecinden kaynaklandığını söyler.

Bu kasılma ve kramplar sadece normal değil, aynı zamanda rahminizin küçülmeye başladığının da habercisidir. Böylece rahminiz hamilelik şekli ve büyüklüğünden, normal büyüklüğüne dönmeye başlar. Bu da sizin düz bir karın yolunda ilerlediğiniz anlamına gelir.

Emzirmeye ilişkin bütün kramplar bir hafta ya da on gün içerisinde kaybolmalıdır. Eğer kaybolmazs doktorunuzla konuşun.

Süt bırakmanın hızlanmasına yardım etmek için, özellikle de emzirmenin ilk haftasında neler yapmak gerektiğine ilişkin uzmanların önerileri şunlardır:

  • Her bir emzirme sırasında, iyi bir sırtı ve kol desteği olan rahat bir sandalye seçin. Birçok kadın sallanan koltukların iyi işlev gördüğünü belirtir.
  • En iyi süt akışı için, bebeğinizin göğsünüze iyi yerleştiğinden emin olun.
  • Eğer gergin ya da sinirli hissediyorsanız, emzirme sırasında rahatlatıcı bir müzik dinleyin ya da bebek beslenirken siz de, meyve suyu veya ayran gibi besleyici içecekler yudumlayın.
  • Sigara içmeyin, alkol almayın ya da emzirme süresince uyuşturucu ilaçlar kullanmayın. Hepsi süt üretimini etkiler ve süt bırakmayı daha zor hale getirir.
  • Eğer mümkünse, üst tarafı kapaklı, açılabilen ve bebeğinizi kolayca yerleştirebileceğiniz bir emzirme sutyeni alın.
  • Emzirme hakkında düşünün. Bazen sadece bebeğinizi büyütmeyi ve beslemeyi düşünmek, süt akışını uyarmaya yardım edecektir.

Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN

Merhabalar burcu hanim. Ben emzirme dönemindeyim şu an 2.5 aylik bebeğim var. Tekrar hamile kalmaktan supheleniyorum. Korunma yontemiyle iliskiye gird... devamı