İlle de hastalık anlamına gelmeyen bir burun belirtisi hapşırıktır. Hapşırıklar virüs enfeksiyonunu da işaret edebilir ama burnun kendisini toz veya polenden arındırdığı bir araç da olabilir. Ek olarak bazen kişilerin hapşırma refleksi olur, mesela aydınlık gün ışığına maruz kaldıklarında. Ara sıra hapşırıklar görmezden gelinebilir ama sürekli hapşırma, özellikle alerjik türden hapşırmanın tedavi edilmesi gerekebilir.
Birçok burun belirtisi, burunda tahriş olan zarın doğrudan bir sonucudur. Burun iltihaplanmış olabilir ve bu aşırı mukus üretimine neden olur. Bu mukus burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu durumda, burundan nefes alıp vermek zor olabilir veya tek bir burun deliğinden nefes alınıp verilebilir, tıkanıklık güç içinde gelip gidebilir. Sümkürmek ne kadar şiddetli olursa olsun tıkanıklığı geçiriyor gibi gelmez, tatma veya koku alma becerisi gibi şeyler etkilenebilir.
Burun şişip kocaman olmuş gibi gelebilir ve sürekli sümküren kişiler sorunlarına başka bir burun belirtisi ekleyebilirler. Burnun dışındaki cilt kızarabilir ve sürekli silmekten pütür pütür olabilir. Losyonlu mendil bile bu soruna neden olabilir.
Kişilerin burun tıkanıklığı olduğunda fark ettikleri burun belirtilerinin bir başkası burun akıntısıdır. Mukus, sürekli sümkürme ve silmeye rağmen burundan akar. Genze de akabilir, bu da tahriş yaratmaya eğilimlidir. Bazı kişiler, özellikle ilk defa soğuk algınlığı veya virüs kaptılarsa boğaz ağrısı veya kaşıntısı yaşayabilirler ve bu, geniz akıntısına atfedilebilir.
Tıkanıklık ve burun akıntısı oldukça iyicil burun belirtileridir ama daha fazla dikkat gerektiren başka belirtiler de eşlik edebilir. Mukusun rengi ve mukusta kan sinüs enfeksiyonu, yani sinüziti gösterebilir. Birçok soğuk algınlığı görmezden gelinebilir ama kalıcı tıkanıklık, koyu kahverenhi veya yeşil kanlı ya da kansız mukus, boğazdaki yoğun salgılardan dolayı tıkanma veya nefes alamama hissi ve büyük bir sinüs baskısı, baş ağrısı ve/veya ateş bakteriyel enfeksiyon olduğunu gösterebilir.
Genel olarak, bu burun belirtileri görmezden gelinmemeli çünkü kendi kendine geçmeleri olası değildir. Bunun yerine insanlar antibiyotik tedavisi önerebilecek doktorlarıyla görüşebilirler. Birçok doktor, tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı ve sinüs rahatlığını destekleyen burun yıkamayı da önerebilir. Bazı kişiler soğuk algınlıkları veya kronik alerjiler gibi daha az ciddi ama yine de rahatsız edici belirtilerle baş etmek bunu düzenli olarak için kullanır.
İLGİLİ MAKALE
Nezle veya Grip Arasındaki Farkı Anlamanın 10 Yolu
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
Hocam ben 49 yasında bayanın dizilerinde kemik iliği odemi var mr çekildim şunlar yaziyor suprapetellar burada ve ekleme effüzyon. artmıştır femur med... devamı
Burun Tıkanıklığı Nedir
Tıkalı Burun İçin En İyi Doğal Tedaviler Nelerdir
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir
En Yaygın Burun Belirtileri Nelerdir
Kronik Burun Tıkanıklığı Nedir