Kapalı bir alanda sigara içtiğinizde kendinizi ve etrafınızdaki herkesi dumanınıza maruz bırakırsınız. Ayrıca evde yangın çıkma riskini de artırmış olursunuz. Başkasının dumanına maruz kalmak, pasif içicilik olarak, bizzat sigara içmek ise aktif içicilik olarak adlandırılır. Bir de üçüncü el sigara dumanı olarak adlandırılan, sigara dumanındaki zararlı maddelerin evdeki yüzeylere sinmesi ve sigara içildikten çok uzun süre sonrasına kadar kalması durumu vardır. Evde sigara dumanı hem sigara içene, hem de etrafındakilere önemli sağlık riskleri teşkil eder. Sigarayla alakalı yangınlar ise her yıl yüzlerce insanın ölümüne sebep olmaktadır.

Sigaranın hem içilen hem de ortama yayılan dumanı toksik maddeler içerse de, pasif içicilikle alınan maddeler daha küçüktür. Dolayısıyla bu maddelerin akciğerlere ve hücrelere girmeleri daha kolay olmaktadır. Çocukların ve sigara içmeyen yetişkinlerin pasif içiciliğe maruz kaldıklarında akciğer kanseri ve göğüs, lenf, kan, boğaz, yutak, beyin, mesane, mide kanseri geliştirme riskleri artar. Sigara içenlerin evinden alınan toz örneklerinde tütüne özel kanserojen maddeler bulunmuştur, dolayısıyla üçüncü el sigara içiciliği bile kanser için bir risk faktörüdür.

Evde sigara dumanına maruz kalmak kardiyovasküler (kalp damar) hastalıkları için önemli bir unsurdur. Aktif içicilere oranla, pasif içicilerde risk oranı daha düşük olsa da mevcuttur. Örneğin sigara içen kişinin sigara içmeyen eşinde koroner arter hastalığı riski %20 ila %30 artış gösterir. Amerikan Kanser Topluluğu’na göre yılda 42.000 kişi pasif içicilikle alakalı kardiyovasküler hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmektedir.

Akciğerlerin evde sigara dumanından etkilenmesinin tek yolu akciğer kanseri değildir. Pasif içicilik aynı zamanda amfizem veya kronik bronşit gibi kronik obstrüktif akciğer hastalıkları için de önemli bir risk faktörüdür. Zatürre daha sık görülür ve tütün dumanı astım hastası olan çocuk ve yetişkinlerde atakları tetikleyebilir. Sigara dumanına maruz kalan çocuklar daha kolay hastalanırlar ve maruz kalmayan çocuklara göre daha sık okuldan geri kalırlar.

Ani bebek ölümünün de risk faktörleri arasında anne karnında tütün dumanına maruz kalmak vardır. Bu annenin kendisinin sigara içmesi veya başkalarının sigara dumanına maruz kalması veya bebeğin doğduktan sonra dumana maruz kalması şeklinde olabilir. Ani bebek ölümlerinin %61’inde ebeveynlerin sigara içmeleri etkili bulunmuştur.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba doktor SINAN GOKER ,kardesim 35 yasinda 6 ay once katarakt ameliyyati oldu ama goz onunde sanki yeniden duman vardir ,bunun sebebini Sizden og... devamı