Akut ve kronik olmak üzere iki grupta incelenen farenjit yutak iltihaplanmasıdır. Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan farenjit kendini boğaz ağrısı, yutkunurken zorlanma, öksürük, ateş, ses kısılması, halsizlik, burun akması ve toza karşı hassasiyet gibi belirtilerle gösterir.
Akut Farenjit
Tedavi edildikten sonra tekrarlamayan belirgin belirtilerle kendini gösteren akut farenjitte boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, boğazda kuruluk, yanma veya kaşınma hissi, ateş ve öksürük oluşabilir.
Kronik Farenjit
Boğazda oluşan kuruluk hissi, yanma, yutkunma zorluğu gibi hafif belirtiler gösteren kronik farenjit sık sık tekrarlayabilir. Genel olarak sigara ve alkol tüketimi, sinüs enfeksiyonları, tekrar eden akut farenjitler kronik farenjidin gelişmesine neden olur.
Farenjit Nasıl Tedavi Edilir
Farenjide neden olan bakteriler üzerinde etkili olan antibiyotikler ve çeşitli bitkisel ilaçlar; meyan kökü, adaçayı yaprağı, karaağaç, papatya çiçeği gibi bitkiler de farenjidin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletir.
İLGİLİ MAKALE
Eklem İltihabı ve Tendinit
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
iyi günler benim 6 yasında bir oğlum var rontgen filmi sonucnda ayakta köhler hastalığı olduğu söylendi bu asamada kesin tanı nasıl konur tedavisi nas... devamı
Boğaz Ağrısı Nasıl Hafifletilir
Boğaz İltihabı İçin Hızlı Streptokok Bakteri Testi
Farenjit Nedir, Belirtileri Nelerdir Ve Nasıl Tedavi Edilir?
C Vitamini Nezleden Koruyor Mu?
Çocuklara Boğaz Ağrısı İçin Fazla Antibiyotik Veriliyor