Araştırmacılara göre, spastik kolon, fibromiyalji ve interstisyel sistit adlı ağrılı mesane rahatsızlığı belirtilerinin, bazı kadınlarda menstrüasyondan hemen önce ve sonra kötüleştiği görülmüştür.
Üçü de otonom sinir sistemi rahatsızlıklarıdır. Bu, beynin, omuriliğin ve sinirlerin kan basıncı ve mesane kontrolü gibi işlevlerini kontrol eden parçasıdır. Bu işlevler büyük ölçüde istemsizdir ve bilinçaltımızdadır.
Uzmanlar, “Migren ve bayılma gibi diğer otonom bozuklukların menstrual türleri de olduğundan, bu rahatsızlıkların da menstrual türleri olacağını farz ettik” ifadelerini kullanıyorlar.
Spastik kolon karın ağrısının belirtileri kabızlık, şişkinlik ve ishalken, fibromiyalji vücut genelinde ağrı ve duyarlı noktalarla ayırt edilir; interstisyel sistit hastalarınınsa mesane ağrısı bulunur. Bu rahatsızlıkların üçü de kadınları erkeklerden daha fazla etkiler. Stres ve kaygı, üçünün de belirtilerini ağırlaştırabilir.
Çalışma için spastik kolon hastası 79 kadın, fibromiyalji hastası 77 kadın ve interstisyel sistit hastası 129 kadın ay boyunca belirtilerinin şiddetine dair bir anket doldurdu.
Spastik kolon hastalarının yüzde 25’i, fibromiyalji hastalarının yüzde 18’i ve interstisyel sistit hastalarının yüzde 9’u, regl öncesi veya sonrası belirtilerinin kötüleştiğini bildirdi.
Çalışmada ifade edilmese de, hormon seviyelerindeki dalgalanmaların bulguları açıklayabileceğine inanılıyor.
Araştırmacılar, östrojenin bir ağrı önleyici olduğunu ifade ediyor. Seviyeler menstruasyon öncesi en düşük düzeylerindedir ve regl olunduğunda bu düzeyini korur.
İlaveten, çalışmada yer alan kadınların yüzde 15’i, yine östrojen seviyelerinin düştüğü menopoz sürecinde de ağrıların kötüleştiğini bildirmiştir. Araştırmacıların açıklayamadığı şaşırtıcı bir bulguda ise, kadınların yüzde 37’si, belirtilerinin ilk kez regl olduklarında ağırlaştığını ifade etmişlerdir.
Belirtilerin, neden bazı kadınlarda hormon seviyeleriyle beraber dalgalanırken, bazılarında değişmediğiyse bilinmiyor.
Bu çalışma, hekimlerin hormonal değişimlerin belirtileri ağırlaştırmasına dair yıllar boyunca geliştirdiği klinik izlenimi doğruluyor.
Başka bir araştırmaysa, östrojen içeren doğum kontrol hapları alan spastik kolon, fibromiyalji ve interstisyel sistit hastası kadınlarda, bu rahatsızlıklara sahip diğer kadınlara göre daha az belirti olduğunu gösteriyor.
Bazı uzmanlar, hastaların kötü bir regl dönemi geçirmeleri halinde egzersiz yapmak isteyebileceğini, araştırmaların, belirtileri azaltmak üzere yapılabilecek en iyi şeyin bu olduğunu ortaya koyduğunu gerekçe göstererek hastaların ilaç kullanmaya başlamasını tavsiye etmiyor.
Fibromiyalji Belirtileri
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba hocam ıkı yıldır geçmıyen blefarit hastalığım varbu hastalık başladıktan 6 ay sonra da karıncalı görmeye başladım bir çok damla pomat ve ağız... devamı
Normal Menstrual Döngü Menstrual Krampların Kontrol Altına Alınması
Normal Menstrual Döngü Menarşe Ve Gençlerde Menstrual Döngü
En İyi Adet Dönemi Sorularına Yanıtlar
Adet Söktürücü İlaçlar Sakıncalı Mıdır?
Adet Geciktirici İlaçlar