Menstrual Döngü Nasıl Hesaplanır?
Çoğu kadın, menstrual döngülerinin kafa karıştırıcı ve tahmin edilemez olduğu bir aşamadan geçmiştir. Bu, hamile kalmaya çalışan veya bir doğum kontrol yöntemi uygulayan kadınlar için can sıkıcıdır. Menstrual döngünüzü nasıl hesaplayacağınızı bilmenizin, cinsel sağlığınızı kontrol altında tutmanızı sağlaması başta olmak üzere bir dizi faydası bulunur. Bu, aynı zamanda istenmeyen hamilelikler yaşamanızı engeller. Menstrual döngüyü hesaplamak üzere tek yapmanız gereken, eski menstrual döngü tarihlerinizi bilmektir. Bunları bildiğinizde, çok özel değişiklikler geçirmediğiniz sürece, gerisi yalnızca hesap meselesidir.
Menstrual döngünün uzunluğu, menstrual döngünün devam ettiği günlerin sayısıdır; kanamanın sürdüğü günlerin sayısıyla karıştırılmamalıdır. Kanamanın başladığı, yeni menstrual döngünün başı olan güne Döngünün 1. Günü adı verilir. Bir kadının normal menstrual döngüsünün normal süresi 28 gündür ve kanama 3 ila 7 gün sürebilir. Genel istatistik bu şekilde olsa da, birçok kadının kendine özgü döngüsü vardır. Bazı durumlarda menstrual döngü 28 günden uzun sürerek 31 güne kadar uzayabilir. Bazı durumlardaysa, 21 güne kadar kısalabilir.
Aile kurmayı planlıyorsanız, hamile kalmak üzere menstrual döngünüzü nasıl hesaplayacağınıza dair sorularınız olabilir. Menstrual döngüyü hesaplamak için, kanamanın birinci gününden başlayarak, menstrual döngünün başladığı günden önceki gün de dahil olmak üzere, geçen günleri saymanız gerekir. Bu sayının bir sonraki menstrual döngünün ilk gününü içermediğinden emin olun. Bir örnekle bunu daha anlaşılır hale getirelim.
Bir önceki menstrual döngünüz 2 Ocak tarihinde, bir sonrakiyse 28 Ocak tarihinde başladıysa 2 Ocak dahil, 28 Ocak ise hariç olmak üzere aradaki günleri saymanız gerekir. Dolayısıyla menstrual döngü süresi 26 gündür. Kanama süresinin menstrual döngü süresine bağlı olmadığını aklınızda bulundurmanız gerekir. Kanama 5 gün de sürse 7 gün de sürse uzunluk 26 gün kalacaktır.
Ortalama menstrual döngü süresini hesaplamak üzere, son iki ila üç döngü için aynı hesaplamayı tekrarlamanız gerekir. Her bir döngü süresini birbirine ekleyerek toplam döngü sayısına böldüğünüzde ortalamaya menstrual döngü sürenizi bulursunuz.
Hamile kalmaya çalışıyorsanız yumurtlama döngünüzü de bilmek istersiniz, bunun için menstrual döngünüzün ilk gününden sonraki 14 günü saymanız gerekir. Normal olarak bu, yumurtlayacağınız gündür ama bir gün önce veya sonra olması da normaldir. Dolayısıyla hamile kalmayı deniyorsanız, hangi günlerde doğurgan olduğunuzu bilebilir, hamile kalmak istemediğinizdeyse gerekli önlemleri alabilirsiniz.
Artık menstrual döngünüzü nasıl hesaplayacağınızı biliyorsunuz. Menstrual döngünüzün öngörülen tarih civarında başlamadığını fark ederseniz, geciktiğiniz süre için olası sebepleri düşünmeniz gerekir. Geç veya atlanan menstrual döngünün, hamilelik haricinde birçok sebebi vardır. Bazı durumlarda, menstrual döngü 7 gün kadar gecikebilir. Daha uzun sürerse sorunun gerçek sebebini öğrenmek üzere doktorunuza danışabilirsiniz.
Premenstrüel Sendrom (PMS) Evde Tedavi
Op. Dr. Aytun AKTAN
Ben mayis 11 de kurtaj oldum kanama bitti leke geliyor baya karnima bucak gibi ağrı oluyor ve baş döngüsü bulanti tansiyon sürekli düşüyor napmam ge... devamı
Kan Uyuşmazlığı Nedir?
Hamilelikte Kramp Sorunu İçin Vitamin Takviyesi Gerekir Mi?
Hamilelikte Karın Ağrılarıyla Baş Etmenin Yolları
Prematürelere Ninni Çalan Emzikle Müzik Tedavisi
Hamilelikte Hangi Gıdalardan Kaçınılmaldır?