Günlük hayatta yaptığımız hatalı fiziksel hareketlerden veya bazı açık ameliyatlardan kaynaklanan nedenlerden dolayı fıtığın görülme olasılığı hızla artıyor. Ancak tüm bu durumların en tehlikelisi ise tedavi edilmeyen fıtıkların yaratacağı olumsuz sonuçlar!
İşte fıtığın nedenleri ve tedavi yöntemleri…
Ağrı ve şişlikle kendini belli eden karın duvarı fıtıkları, karın içi organların basınçla birlikte karın boşluğu dışına çıkmasıyla meydana geliyor. Bu duruma ise karın duvarında oluşan bir yırtık veya zayıflık neden oluyor. Fıtık, kasık bölgesi başta olmak üzere göbek çevresi, göbek üstü ve ameliyat sonrası kesik yerinde meydana gelebiliyor. Özellikle açık ameliyatlar sonrasında fıtık sıklıkla görülebiliyor. Ancak son dönemde birçok ameliyatın laparoskopik yöntemle yapılıyor olması fıtık görülme oranını da büyük ölçüde azalttı.
Laparoskopik cerrahi fıtık oranlarını düşürdü
Kasık fıtığı her yüz kişiden ikisinde görülüyor. Bu büyük oranın yanı sıra açık ameliyatlar sonrasında da fıtık oluşma ihtimali yüzde 30- 40 arasında değişiyor. Ancak son yıllarda laparoskopik cerrahinin açık cerrahinin yerini almasıyla ameliyat sonrası meydana gelen fıtık oranında ciddi bir azalma görülüyor. Bunun en önemli nedeni ise laparoskopik ameliyatlar için karın duvarında açılan küçük deliklerin kullanılması.
Sigara fıtığı tetikliyor
Fıtık oluşumunu tetikleyen en önemli etken karın duvarının zayıf olmasıdır. Fıtığın oluşmasında yaşlılık, şişmanlık, gebelik, geçirilmiş karın ameliyatları, sigara kullanımı ve bazı bağ doku hastalıkları önemli rol oynuyor. Bu faktörler gerek karın duvarını zayıflatarak gerekse de karın içi basıncı arttırarak fıtık oluşumunu kolaylaştırıyor.
Tedavi edilmediğinde hayatı tehdit edebiliyor
Fıtık, ciddi bir şekilde ağrı oluşturarak veya şişkinliğin oluşturduğu fiziksel konforsuzlukla gündelik hayatı sınırlıyor. Ayrıca şişlik rahatsız edici kozmetik sorunlar da oluşturabiliyor. Geç kalındığı takdirde fıtık kesesi genişliyor ve gerçekleşecek ameliyatın tekniği de zorlaşabiliyor. Bu durumda laparoskopik tedavi olanağı ortadan kalkabileceği gibi, içine sıkışacak karın yağı ya da bağırsağın boğulması ile daha büyük ve hayati önemde bir ameliyata gerek duyulabiliyor.
Ağrılı ve şiş fıtıkta tek çare ameliyat
Ağrı ve bölgede şişlikle kendini gösteren fıtığın olmazsa olmaz tek tedavi yöntemi cerrahidir. Ancak özellikle fıtık kesesinin boğulması gibi durumlarda çok acil bir şekilde ameliyatın gerçekleşmesi gerekebilir. Tüm fıtıklar boğulma riski taşırken özellikle fıtık halkası dar hastalarda bu risk daha yüksek.
Kapalı cerrahi hastaların hayatını kolaylaştırıyor
Karın duvarı ve kasık fıtıklarında ilk tedavi seçeneği laparoskopik cerrahi yöntemdir. Ameliyat sonrası daha az ağrı oluşturması, daha iyi kozmetik sonuçlarının olması laparoskopik yöntemi açık yönteme göre çok daha avantajlı hale getiriyor. Laparoskopik yöntemle gerçekleşen operasyon 30- 60 dakika arası sürmekte olup, hastalar ameliyattan bir gün sonra hastaneden taburcu olabiliyor. Birkaç gün içerisinde de sosyal hayatlarına geri dönebiliyorlar.
Kasık Çekilmesi mi Fıtık mı
Op. Dr. Salih AYDIN
Hocam iyi çalışmalar annem 2012 aralık ve 2013 ocak ayında 2 defa bel fıtığı ameliyatı oldu ancak ayak bileklerinde ağrılar kesilmedi bel fıtığı ile i... devamı
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Ozon Mikrodiskektomi Nedir?
Boyun Fıtığı
Ozon İle Bel Fıtığı Tedavisinde Merak Edilenler
Sağlam Kemikler İçin Güneş Banyosunu İhmal Etmeyin