Gaz Ağrısını Geçirmek
Sindirim sistemindeki aşırı gaz epey rahatsızlık yaratabilir. Aşırı hava yutmaktan veya vücutta gaz üreten bazı bakterilerden dolayı ortaya çıkabilir. Eğer gaz aşırı miktarda üretilirse gaz ağrısı diye bildiğimiz ağrıya yol açar. Sindirim sistemindeki aşırı gazın belirtileri, kişinin geğirerek aşırı gazı dışarı atmasıdır. Yemeklerden sonra ara sıra geğirmek normaldir. Ne var ki kronik geğirme, bir mide-bağırsak sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Diğer belirtiler arasında gazlılık, karın şişkinliği, karın ağrısı ve rahatsızlık bulunur. Bu makalede gaz ağrısını geçirmek için birkaç basit yöntem bulabilirsiniz.
Gaz Ağrısının Nedenleri
Bazı insanlar, aşırı hava yutmayı huy edinmiştir. Bu insanlar genelde sorunun farkında olmaz ve hava yutmak bazen kaygıyla ilgilidir. Hava büyük ölçüde oksijen ve nitrojenden oluşur. Oksijenin çoğu vücut tarafından emilirken nitrojen gazlılıkla sonuçlanır. Yağlı gıda ağırlıklı öğünler yemek veya az emilen karbonhidratlı besinler tüketmek de gaz oluşumuna yol açabilir. Az emilen karbonhidratlar, bakteriler tarafından kolonda hidrojen ve karbondioksite parçalanır. İshal ve kilo kaybının eşlik ettiği gazlılık; pankreas yetmezliği ve laktoz duyarlılığı belirtileri olarak düşünülebilir. Fasulye, lahana, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, turp vb yiyeceklerin de gaz yapmada adı çıkmıştır. Bazen boş mideyle kalmak da gaz oluşumuna ve akabinde ağrıya neden olabilir.
Gaz Ağrısını Geçirme
Gaz ağrısını geçirmek için, rahatsızlığı tetikleyen nedeni tespit etmek çok önemli. Eğer kişi gaz ağrısına yatkınsa, aşırı gaz oluşumuna neden olan yiyecekler beslenmeden çıkarılmalıdır. Bir kişide gaza neden olan besinler, başkasında aynı soruna yol açmayabilir. Kişi, belli besin çeşitlerine duyarlı mı, bazı gıdalara duyarlılık yaşıyor mu bilmeli, ona göre bunları beslenmesinden çıkarmalıdır.
Bir bağırsak sorununa bağlı gaz ağrısı, yürüyüş veya bisiklete binmek gibi hafif etkinliklerle geçirilebilir. Ağrı keskin olsa da kısa bir yürüyüşe çıkmak aşırı gazın salıverilmesini sağlar, dolayısıyla ağrıyı geçirir.
Daha önce bahsedildiği gibi, uzun perhiz dönemleri karın ağrısının bir nedeni olabilir. Boş mideye bağlı ortaya çıkan gaz ağrısından bir şeyler yiyerek kurtulmak mümkün. Elbette burada, tıka basa abur cubur yemekten bahsetmiyoruz!.Boş mideye yemek yerken; besin değerine sahip bir şey yemeye ve gazlı içeceklerden kesinlikle kaçınmaya dikkat etmek gerekir çünkü durumu daha da kızıştırabilirler.
Gaz ağrısını büyük ölçüde hafifletmek reçetesiz ilaçlarla mümkün olabilir. Bu tip ilaçlar, fasulye ve sebzelerin tetiklediği gaz ağrısını geçirmede etkili olabilirler. Laktaz takviyeleri de, süt ve süt ürünlerine bağlı gaz sorunlarından muzdarip kişilerce alınabilir. Eczanelerde bulunan kömür hapları da gaz ağrısını azaltmada etkili olabilirler.
Aşağıda bazı etkili ev tedavilerini bulabilirsiniz:
- Kömürü sıcak suyla karıştırıp içmek gaz ağrısına etki edebilir. Bu tedavi kesinlikle damak zevkine hitap etmez. Yine de iyi sonuçlar getirdiği biliniyor.
- Bir bardak naneli çay, gazın neden olduğu ağrıyı geçirmekte etkili bir çözüm olabilir. Nane yağında bulunan mentol, sindirim sisteminin ağız kaslarında spazm çözücü bir etki yaratır. Bu da gazı ve gaz ağrısını geçirir. Ne var ki, nane mide yanması ve reflüye yol açabilir.
- Ilık suya Asafoetida(Ferula asa-foetida kökünden elde edilen,sarmısak kokusunda reçine sakızı) karıştırıp için.
- Bir kaşık kereviz tohumu çiğnemek, karında gazdan kaynaklanan rahatsızlığı hızla geçirir.
- Zencefil ve papatya çayı, sindirime yardım ederek sindirim sistemine hapsolan gazı dışarı atar.
- Öğünlerden sonra bir çay kaşığı rezene tohumu çiğnemek gaz oluşumunu ve yemeğin ardından şişkinliği önler. Gaz ağrılarına yatkın kimselerde bu çözüm yararlıdır. Rezene, sağlıklı bir insan tarafından da ağır bir yemek sonrası sindirime yardım etmesi için alınabilir.
- Ilık suya iki çay kaşığı konyak katıp yatmadan önce içmek de hafif gaz ağrısını geçirmeyi sağlayabilir.
- Gaz oluşumu, birkaç sağlıklı yemek yeme alışkanlığı edinilerek önlenebilir. Gün içinde, iki üç büyük öğün yerine küçük küçük öğünler yemeye özen gösterin. Yavaş yemek ve yenileni iyice çiğnemek önemlidir. Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Ağızda parçalanmazlarsa bu görevi mide tamamlamak zorunda kalır. Yemekten sonra uzanmaktan kaçının çünkü vücut bu konumdayken midedeki gazlar bağırsaklara kolayca geçer. Sakız çiğnemek, sigara içmek gibi etkinlikler ve sert şekerlerden de uzak durulmalı çünkü bunlar genellikle hava yutmaya neden olurlar.
İşte gaz ağrısını geçirecek bir dizi çare. Ne var ki, sağlıklı yaşam tarzı ve kişinin belli gıdalara duyarlığına bağlı olarak beslenme alışkanlıklarındaki değişiklik, vücutta aşırı gaz üretimini önlemede ancak bir yere kadar yararlıdır.
Kolik Erkek Bebeklerde Daha Sık Görülüyor
Op. Dr. Aytun AKTAN
adetten 1hafta sonra 2gün gelen kahverengi leke ve adete 9gün var aşırı gaz ve göğüslerde kasıklarda ara ara ağrı... devamı
Gaz Sancısı
Gaz Denetiminin Sırları
Gazınızı Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Hamilelikte Şişkinlik Ve Gazı Geçirmenin 5 Yolu
Bağırsak Gazı