Su kaybına uğramış bir çocuğun tedavisinde karbonatlı içecekler özel olarak formüle edilmiş, yeniden sıvı kazandıran içeceklerin yerine geçemez.
Yeni bir çalışmaya göre, sade veya başka alkolsüz içecekler içmenin çocuk sıvı kaybının tedavisine yardımcı olduğuna dair hiçbir bilimsel delil yok. Araştırmacılar ebeveynlerin tedavi olarak şeker yüklü içecekler kullanmaktan kaçınmaları gerektiğini ve çocuklarda hafif sıvı kaybı durumunda su kaybını giderici sıvı çözeltilere bağlı kalmalarını söylüyor.
Bu çözeltiler ishal ve kusma yüzünden sıvı kaybını önlemek için gerekli elektrolit (sodyum ve potasyum gibi) ve şeker dengesine sahip içeceklerdir. Bunlara elektrolit solüsyonları da denir ve çeşitli markalarda bulunabilir.
İngiltere’deki Watford General Hospital’da çocuk acil bölümünden araştırmacılar, sade soda içmenin özellikle su kaybını giderici çözeltilerin tadını beğenmeyen çocuklar için etkili bir seçenek olduğuna yaygın şekilde inanıldığını söylüyorlar.
Soda Seçenek Değil
Fakat araştırmacılar, Çocukluk Çağı Hastalıkları Arşivinde yayımlanan araştırmayı değerlendirirken bu inanışı destekleyecek herhangi bir yayımlanmış çalışma bulamadılar.
Seçenek olarak araştırmacılar yaygın alkolsüz içeceklerin içerikleriyle su kaybını giderici sıvı çözeltilerin içeriklerini analiz ederek karşılaştırmayı denediler. Karbonatlı alkolsüz içeceklerin çocuklarda hafif sıvı kaybının etkili tedavisi olamayacak kadar çok şeker, yetersiz sodyum ve potasyum içerdiğini gördüler.
Dünya Sağlık Örgütü su kaybını giderici sıvı çözeltilerin 75 milimol/litre (mmol/L) sodyum ve aynı miktarda glikoz (şeker) içermesini öneriyor. Buna karşın alkolsüz içecekler 10 mmol/L’den az sodyum ve 550 mmol/L’ye kadar şeker içeriyor; bu, tavsiye edilen miktarın yedi katından fazla.
Sıcaklardan Bu İçeceklerle Korunun
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
İyi akşamlar hocam emar sonucuma göre dizimde kaymaya bağlı sıvı birikmesi var dedi doktor dizlik tedavisi gördüm sonra tekrar diz emarı çekildi herşe... devamı
Hastalar Yalnızlık Hissetmeyecek
Hangi Yağı Tükettiğiniz Ne Miktarda Tükettiğiniz Kadar Önemli
Kanser Riskini Azaltan Hastalık
Dna Çevre Faktörlerden Etkileniyor
Mevsim Değişimlerinde Beslenmeye Dikkat