Gebelik Belirtileri

Gebe olduğunuzdan emin olmanın tek yolu gebelik testidir. Ancak erken gebelik belirtileri gebe olabileceğiniz gerçeğine karşı, bir test yaptırmanız gerektiği konusunda sizi uyarabilir.

Bazı kadınlar vücutlarına ve gebelikle birlikte vücutlarının yaşadığı değişikliklere karşı öylesine duyarladırlar ki gebeliklerinin başlangıcından itibaren bunu biliyor görünürler. Ancak bazıları, belki de gebeliğin en çok bilinen erken belirtisi olan adet görmeme durumuna kadar gebelikten hiç şüphelenmezler.

Her Kadın Erken Gebelik Belirtileri Yaşar mı?

Erken gebelik belirtileri kadından kadına ve hatta gebelikten gebeliğe değişir. Yani her kadın aynı belirtileri yaşamaz, hatta bir gebelik ile sonraki gebeliğin belirtileri bile aynı olmaz. Ayrıca, gebeliğin erken belirtileri genellikle menstrüasyon (adet döneminden) öncesi yaşananlara benzediğinden, bazı belirtileriniz olsa da bunları ayırt edemeyebilirsiniz.

Gebeliğin en yaygın erken belirtilerinin bazılarının açıklaması aşağıdadır. Ancak bu belirtilerin gebelik dışında başka nedenlerden kaynaklanabileceğini de unutmamak önemlidir. Yani, bu belirtilerin bazılarını fark etmiş olmanız, her zaman gebe olduğunuz anlamına gelmez. Emin olmanın tek yolu bir test yaptırmaktır.

Lekelenme Şeklinde Kanama ve Kramplar

Lekelenme Şeklinde Kanama ve Kramplar

Gebe kaldıktan birkaç gün sonra döllenen yumurta rahim duvarına tutunur. Bu, gebeliğin erken belirtilerinden birine – lekelenme şeklinde kanama ve bazen de kramplara - neden olabilir. İmplantasyon kanaması olarak bilinen bu erken belirti yumurta döllendikten altı ila 12 gün sonra herhangi bir zamanda gerçekleşir.

Kramplar menstrual kramplara benzer ve bazı kadınlar bunu ve kanamayı yanlış şekilde adet dönemlerinin başlangıcı olarak yorumlar. Ancak kanama ve kramplar hafiftir. Bu belirtiye neden olabilecek diğer etmenler ise; menstruasyonun (adet dönemi) gerçekten başlaması, değişen menstrüasyon, farklı bir doğum kontrol hapı kullanmak ya da cinsel ilişki sırasında aşınmadır.

Kanamanın yanı sıra, vajinanızda beyaz ve sütsü akıntı fark edebilirsiniz. Bu, neredeyse gebe kalmanın hemen ardından vajina duvarlarının kalınlaşmaya başlaması ile bağlantılıdır. Akıntıya, vajina çeperi hücrelerindeki hızlı çoğalma neden olur. Bu akıntı gebeliğiniz boyunca sürebilir ancak genelde zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak, kötü kokulu bir akıntı ya da yanma ve kaşıntı hissederseniz, doktorunuzu aramanız gerekir. Bu bir mantar ya da bakteriyel enfeksiyonun belirtisi olabilir.

Meme Değişimleri

Meme Değişimleri

Memelerinizdeki değişim de gebeliğin bir başka erken belirtisidir. Gebe kaldığınızda, vücudunuz hormon seviyeleri bakımından hızlı bir değişim yaşar. Hormonlardaki değişim nedeniyle, bir ya da iki hafta içinde memelerinizin şişmeye, ağrımaya ya da sızlamaya başladığını fark edebilirsiniz. Ya da ağırlaşma, dolgunlaşma veya dokununca hassasiyet hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra meme başı çevresinde, areola ya da meme başı denilen alanda koyulaşma olabilir.

Ancak memede değişime neden olan tek şey gebelik değildir. Bunun nedeni gebelikle ilişkili olmayan bir hormonal dengesizlik de olabilir. Değişiklikler doğum kontrol haplarının değiştirilmesinden kaynaklanabileceği gibi, adet öncesi belirti de olabilir.

Eğer değişiklikler gebeliğin erken belirtilerinden biri ise, vücudunuzun yeni hormon seviyelerine alışmasının haftalar süreceğini aklınızda tutun. Ancak alışacak ve zamanla memenizde başlangıçta olduğundan daha az ağrı hissedeceksiniz.

Yorgunluk

Yorgunluk

Olağandışı biçimde yorgun hissetmek, gebe kalmaktan bir hafta kadar kısa süre sonra başlayabilen gebeliğin erken belirtilerindendir. Aşırı yorgunluk genellikle vücudunuzdaki yüksek progesteron seviyesinden kaynaklanır ancak düşük kan şekeri seviyesi, düşük kan basıncı ve artan kan üretimi gibi diğer etmenlerin de bu duruma katkısı olabilir.

Gebelikle ilişkili olmayan yorgunluk stresten, fiziksel yorgunluktan, depresyondan, soğuk algınlığı ya da gripten veya diğer hastalıklardan kaynaklanabilir. Eğer yorgunluğunuz gebelik ile ilişkiliyse, bol bol dinlenmeniz önemlidir; ayrıca protein ve demir bakımından zengin gıdalar tüketmeniz bunu telafi etmeye destek olabilir.

Bulantı (Sabah Bulantısı)

Bulantı (Sabah Bulantısı)

Vücudunuzdaki artan östrojen seviyeleri midenizin boşaltımını yavaşlatabilir. Bu da gebeliğin bir diğer belirtisi olan bulantı veya çoğu kadının söylediği şekliyle sabah bulantısını artırabilir. Her kadın sabah bulantısı yaşamaz, yaşayanlar için de aslında sabah bulantısı uygun bir isim değildir. Bulantı hissi gün içinde herhangi bir zamanda gerçekleşebilir.

Bulantının yanı sıra bazı kadınlarda gebe kaldıklarında yemekten tiksinme ya da yemeğe aşerme gelişebilir. Gebeliğin bu erken belirtileri hormon değişimleri ile de ilişkilidir. Bu etki, daha önceden çok sevdiğiniz bir yemeğin midenizden geri çıkması kadar güçlü olabilir.

Bu belirtilere gebelik dışındaki durumlar da neden olabilir. Örneğin bulantıdan, mide-bağırsak bozulması ya da başka hastalıklar sorumlu olabilir. Aşerme ya da yemekten tiksinmenin sebebi ise, diyetinizde bir değişiklik, stres, depresyon ve hatta adet öncesi sendromu olabilir.

Bulantı, aşerme ya da yemekten tiksinme bütün gebelik süresince devam edebilir. Neyse ki çoğu kadın 13. ila 14. haftalarda belirtilerinde azalma yaşarlar. Bu sürede, sizin ve gelişmekte olan bebeğinizin gerekli besinleri aldığından emin olmak için diyetinizi doktorunuz ile görüşmeniz önemlidir.

Adet Görmeme

Adet Görmeme

Gebeliğin en belirgin - ve çoğu kadını bir gebelik testi almaya teşvik eden - erken belirtisi adet görmemedir. Ancak adet görmeme ya da adet gecikmesi her zaman gebelikten kaynaklanmaz.

Aynı zamanda her gebeliğin periyodik kanama olmadan geçmesi de şart değildir.

Kadınlar gebelik sırasında bir miktar kanama yaşayabilirler. Eğer gebe iseniz, doktorunuza kanama konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini sorun. Örneğin kanama ne zaman normaldir ve ne zaman acil bir durumun işaretidir?

Gebelikle ilişkili olmayan pek çok sorun nedeniyle adet görmemiş olabilirsiniz. Adet görmeme nedeniniz kilo alma ya da kilo kaybı olabilir. Hormonal sorunlar, yorgunluk, stres veya gerilim de buna sebep olabilir. Bazı kadınlar doğum kontrol haplarını kestikleri zaman adet görmeyebilirler. Ancak adet döneminiz gecikmiş ise ve gebe olma ihtimaliniz varsa, bir gebelik testi uygulamamanız için hiçbir neden yoktur.

Diğer Belirtiler

Gebeliğin Diğer Erken Belirtileri

Vücudunuzda değişen hormon dengesi birçok belirtiye neden olabilir.

  • Çoğu kadın gebe kaldıktan yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra başlayan sık idrara çıkma sorununu fark ederler. Her ne kadar bu durum, bir idrar yolu enfeksiyonu, diyabet ya da diüretik (idrar söktürücü) ilaçların fazla kullanılmasından kaynaklanabilse de, eğer gebe iseniz bunun en olası nedeni artan hormon seviyeleridir.
  • Artan progesteron seviyeleri kabızlığa da neden olabilir. Progesteron yiyeceklerin bağırsaklardan daha yavaş geçmesine neden olur. Bol su içmek, egzersiz yapmak
  • ve lif bakımından zengin gıdalar tüketmek bu problemi telafi edebilir.
  • Özellikle birinci trimester ya da ilk üç aylık dönemde duygudurum değişiklikleri yaygındır. Bu hormon değişimleriyle de ilişkilidir.
  • Çoğu kadın sık ve hafif baş ağrısı bildirirken, bazıları kronik bel ağrısı yaşar.
  • Baş dönmesi ve bayılma hissi de kan damarlarının genişlemesi, kan basıncının düşmesi ve düşük kan şekeri ile ilişkili olabilir. Bazı kadınlar bayılma krizleri nedeniyle doktora gidene ya da bayılmanın olası açıklamasının gebelik olabileceğini duyana kadar gebe olduklarını fark etmezler.

Eğer gebe iseniz, bu belirtilerin hepsini ya da sadece bir ya da birkaçını yaşayabilirsiniz. Ancak bu belirtilerden herhangi biri tedirgin edici olmaya başlarsa bunlar hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuz bunları telafi etmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Hocam merhaba. Benim sorum şu adetim bittikten bir kaç gün sonra sevgilimle birlikte olduk. İlişkiden 2-3 gün sonra idrarımı yapıp sildikten sonra çok... devamı