Aylık Döngünüzü Anlamak

İlk aşama periyodunuzun ilk günüyle başlar. Vücudunuz, yumurtalıklarınızda bulunan foliküllerdeki yumurtaları büyümeleri için uyaran hormonlar salgılar. 7 ve 11’inci günler arasında, bu hormonlar aynı zamanda rahim çeperinizin kalınlaşmasına yardımcı olur.

Yumurtlama Sırasında Ne Olur?

Çoğu kadının 26 ila 30 gün uzunluğunda bir döngüsü vardır. Her ne kadar bu her kadın için farklı olsa da ortalama olarak yumurtlama zamanı son periyodunuzdan sonraki 11 ila 21’inci günler arasındadır. Luteinizan hormon (LH) adı verilen bir beyin hormonu, en olgunlaşmış yumurtanın salınmasını tetikleyerek yükselir.  Aynı zamanda, servikal mukusunuz spermin yumurtaya doğru yönlenmesine yardımcı olmak için kaygan, yumurta akı gibi bir kıvama dönüşür.

Her Şey Zamanlamada Yatıyor

Kadınlar yaklaşık 1 milyon yumurta ile doğar, ancak 300 ila 400 kadarı yumurtlama aracılığıyla serbest kalacaktır. Genellikle her ay bir yumurta serbest kalır. Yumurta dölyatağı borusu boyunca döllenmeye hazır hale geleceği rahme doğru yolculuk eder. Yumurta yalnızca 12 ila 24 saat arasında yaşar. Sperm ise 3 ila 5 gün kadar yaşayabilir, bu nedenle de yakın zamanda yumurtlayacağınızı bilmek sizin ve partnerinizin gebe kalmaya en uygun zamanda ilişkiye girmeyi planlamanıza yardımcı olur.

En Doğurgan Günlerinizi Takip Etmek

Genellikle, çoğu kadın yumurtlamadan önceki ve sonraki günler boyunca doğurgan haldedir. Eğer düzenli bir 28-gün döngünüz varsa, sonraki periyodunuzun başlamasını beklediğiniz tarihten geriye 14 gün sayın. Bu günün yakınındaki günlerde –yani 12, 14 ve 16’ncı günler (her gün cinsel ilişkiye girmek erkeğin sperm sayısını düşürecektir)- cinsel ilişkiye girmek üzere plan yapın. Döngünüz daha kısa veya uzun olabilir, bu nedenle de internet üzerinden edinebileceğiniz bir yumurtlama sayacı kullanmak en uygun günü tespit etmenize yardımcı olacaktır.

Yumurtlamayı Vücut Isısı ile Takip Etmek

Bir yumurta salındıktan sonra, foliküllerden arta kalan yapılar –korpus luteum- rahim çeperinin kalınlaşmasına yardımcı olmak ve hamileliği sürdürmek için progesteron hormonunu salgılar. Progesteron vücut ısınızın yavaşça yükselmesini sağlar. Her sabah yataktan kalkmadan önce bazal bir termometre ile vücut ısınızı ölçmek yumurtlamayı takip etmek için yöntemlerden biridir. Masrafsızdır, ancak diğer yöntemler kadar kesin değildir.

Yumurtlamayı Hormonlarla Takip Etmek

LH’deki yükseliş yumurtalıklarınızdan yumurta salınmasını tetikleyen şeydir. İdrarınızdaki LH seviyenizi ölçmek için yumurtlama kitleri kullanmak yumurtlama gününüzü tam olarak belirlemenize yardımcı olur. Bazı kitler, ne zaman yumurtladığınızı günlük olarak tespit etmenize olanak sağlar. Bu kitler baza termometrelerden daha pahalıdır ancak daha kullanışlıdır ve yüzde 99 kesinlik sağlar.

Aylık Döngünüzün Son Aşaması

Rahim çeperiniz döllenmiş yumurtanın yerleşmesine hazırlanmak üzere kalınlaşır. Eğer yumurta döllenmemişse parçalara ayrılır ve 12 ila 16 gün sonra –rahim çeperindeki kan ve dokularla birlikte- dışarı atılır. 3 ila 7 gün devam eden bu süreç adet görme sürecidir. Sonra döngü yeniden başlar.

Yumurtlamayı Artıran Besinler

Tek doymamış yağları (zeytinyağı gibi) trans yağlara (hazır yemek ve fırınlanmış gıdalardaki yağlar), sebze proteinlerini (soy) kırmızı ete ve yüksek lifli, düşük-glisemikli gıdaları –tam tahıllar, bitkiler ve bazı meyveler – rafine karbonhidrat ve şekerlere tercih edin. Dondurma sevenler not alsın: Yüksek yağlı süt ürünlerinden (dondurma, tam süt ve peynir) ortalama bir miktar kadın doğurganlığının artmasına yardımcı olur.

Kilo Doğurganlığı Etkiler

Aşırı kilolu veya zayıf olmak hamile kalmayı güçleştirebilir. Kadınlar üzerine yapılan bir çalışma, vücut kitle endeksi (BMI) normalin üstünde olan kişilerin hamile kalması vücut kitle endeksi normal olanlara göre iki katı uzun sürmektedir. Erkeklerde ise, obez olanların testesteron seviyesinin düşük olması muhtemeldir. Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden bir araştırmacıya göre, 8 kilo almak kısırlık ihtimalini yüzde 10 oranında artırmaktadır.

Yaşınız Gebe Kalma Şansınızı Etkiler

Bir kadının doğurganlığındaki düşüş 30 yaş civarında başlar. Uzmanlara göre, bir kadın eğer 35 yaşın altındaysa 12 aydan fazla süredir hamile kalmak için uğraşıyorsa ya da 35 yaşın üzerindeyse ve 6 aydan fazla zamandır hamile kalmaya uğraşıyorsa doktoruna görünmesi gerektiğini söylemektedir. FSH (Folikül Uyarıcı Hormon) testi, hamile kalma potansiyelinizin göstergelerinden biri olan yumurta rezervinizin değerlendirilmesini sağlayabilir. Bu test reçetesiz olarak satıldığı gibi, doktorunuz tarafından da temin edilebilir.

Verimlilik Yaşlı Erkeklerde de Düşmektedir

Çalışmalar sperm sayısı ve hareketliliğinin erkeklerin yaşlanması ile birlikte düştüğünü de ortaya koymaktadır. Yapılan bir çalışma 45 yaş ve üzeri erkeklerde, çiftin gebelik için uğraşmaya başladığından gebeliğin elde edildiği zamana kadar geçen süre uzamaktadır. Eğer partneriniz daha yaşlıysa, gebe kalma şansını artırma yöntemleri konusunda doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz.

Erkekler Verimliliklerini Nasıl Artırabilir?

Stres yönetimi, alkol ve sigaradan kaçınma, makul bir kiloda kalma ve çinko (et, tam tahıllar, deniz mahsulleri ve yumurta), selenyum (et, deniz mahsulleri, mantar, mısır gevreği ve Brezilya kestanesi) ve E vitamini açısından zengin bir diyet erkeğin verimliliğini artıracaktır. Aynı şekilde testisleri serin tutmak - sıcak banyo, sıcak su küvetleri ve saunalar gibi sperm sayısını azaltan alışkanlıkları bırakmak - da verimliliği artıracaktır. 

Kısırlık Tedavileri

Kısırlığa yol açan sayısız etken vardır, bu nedenle de doktorunuz için ilk adım sizi ve partnerinizi değerlendirmek olacaktır. Kısırlık tedavileri arasında, yumurtaları uyaran ve doğurganlık artırıcı ilaçları ve yumurtalıklardan yumurta alınıp, döllenmesine (solda gösterildiği üzere) ve rahme geri yerleştirilmesine dayalı bir sistem olan suni döllenmeyi içerir.

Evde Hamilelik Testi Nasıl Çalışır

Evde hamilelik testleri hCG adı verilen, döllenmiş yumurta rahminize yerleştiğinde vücudunuz tarafından üretilen “hamilelik hormonu” için idrarınızı kontrol eder. Genellikle bir evde hamilelik testi, en erken şekilde periyodunuz gecikmesinden 6 gün önce hamile olup olmadığınızı söyler. Eğer çok erken test yaparsanız yanlış sonuç alma ihtimaliniz vardır, bu nedenle de testi birkaç gün veya bir hafta sonra tekrarlayın. Doktorunuz kan testi yaparak daha kesin sonuçlar almanızı sağlayabilir.

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

hocam küçüklükten kalma ısırık izleri nasıl geçer sizden bi yardımcı olmanızı istiyorum... devamı