Nedir
Bir gebelik ileri bir tarihe atlayıp 42. haftadan uzun sürerse bebeğin boyutu, plasentanın bütünlüğü ve bebeğin rahimde bağırsak hareketinde bulunma olasılığının hepsi kadın doğum uzmanı için büyük kaygı kaynaklarıdır.Normal gebelik döngüsü genelde gebeliğin 37 ila 42 haftasında sona erecektir (beklenen tarihten 3 hafta önce ve 2 hafta sonra). 42. haftaya kadar doğum yapamamış kadınlarda gebelik geç gebelik olarak adlandırılır. Gebelik 42. Haftadan sonraya uzarsa bebeğin boyutu, plasentanın bütünlüğü ve bebeğin rahimde bağırsak hareketinde bulunma olasılığının hepsi kadın doğum uzmanı için büyük kaygı kaynaklarıdır.
Sebepler
Doğumu başlatan genelde bebektir. Çoğu vakada gebeliklerin neden 42 haftadan fazla sürdüğüne dair bilinen bir sebep yoktur. Birçok doktor, beklenen tarihin yanlış hesaplanmasının kadının aslında gebelikten çok uzak olmadıkları halde 42. haftadan sonra gebeymiş gibi görünmesine etki ediyor.Riskler
Rahim bebek için mükemmel ortamken anne karnı bebeği sadece 40 hafta tutar. 40. haftadan sonra plasenta yaşlanmaya başlar, bebeğe oksijen kaynağı azalabilir, bebek vajinal olarak doğamayacak kadar çok kilo alabilir ve enfeksiyon ihtimali aşırı yükselebilir.Plasenta bebek için besin ve oksijen kaynağıdır. 40. Haftadan sonra, plasenta yaşlanmaya, besin ve oksijeni önceki 40 hafta kadar etkili biçimde taşımamaya başlar. Bebek yeterince besin ve oksijen almazsa sağlık ve kilo sorunları baş gösterebilir.
Diğer yandan, plasenta sağlığını korursa bebek 41, 42 ve sonraki haftalarda kilo almaya devam eder. Bebek daha büyüdükçe bebeği dünyaya getirmek için sezaryen doğum yapılma olasılığı artar. Daha iri bebeklerde doğum sırasında oksijen eksikliği, doğum kanalına sıkışma ve doğum sırasında anneye zarar verme riski daha yüksektir.
İlk Bağırsak Hareketi
Bebek büyürken vücuttan amniyotik sıvı içine atık geçirir ve bu sıvıyı yeniden emer. Fetus 42. haftayı geçtiğinde bebeğin bir bağırsak hareketini geçirme olasılığı büyük ölçüde artar. Bebek hala amniyotik kese içindeyken bir bağırsak hareketinde bulunursa atık vücuda çekilip bebeğin yaşamını riske atabilir.Testler
Gebelik geç doğum durumuna girdikten sonra, doğum kontrol uzmanının birinci hedefi bebeği sağlıklı doğurtmaktır. Gebelik ve bebeğin sağlığının değerlendirilmesi şunları içerir:- Fetal Hareketi Saymak: Bebeğin sağlığını saptamak için bebeğin hareketlerinin ve tekmelerinin sayısı hesaplanır ve kaydedilir.
- Non-Stres Testi: Non-stres testi sırasında annenin karnına fetal monitör yerleştirilir. Monitör bebeklerin kalp atışını stresli olmayan zamanlar sırasında kaydeder. Reaktif bir non-stres testi bebeğin sağlıklı olduğunun bir işaretidir.
- Ultrason Testi: Gebeliğiniz geciktiğinde birçok doktor, amniyotik sıvı miktarını kontrol etmek için ultrason isteyecektir. Amniyotik sıvıda bir düşüş potansiyel bir sorunu gösterebilir. Ultrasonda bebeğin boyutu ölçülür, plasentanın sağlığı saptanır ve rahimdeki bebeğin etkinlikleri kaydedilir.
- Doppler Akımı: Doppler akım testi, bebeğe kan akışının sesini kaydeder. Bu test doktorlara kanın bebeğe ve bebekten ne kadar iyi hareket ettiğini anlatır ama bu günlerde geç gebelikler için nadiren yapılır.
Lazerle Hemoroit Tedavisi
Op. Dr. Aytun AKTAN
Merhaba benim adetim normmalde düzenliyken bu ay 10 gün gecikti kan yesti yaptırdm <2.00 cıktı ama doktor 15 sonra bi daha gel dedi bundan iki gün son... devamı
Ebeler Derneğinden Kürtaj Açıklaması
Geç Gebelik
Tüp Bebek Tedavisinde Gömülme Sorununa Aşı
Tehlikeli Kürtajlarda Artış
Geç Doğumlar: Bebeğin Gelişi Geciktiği Zaman Neler Yapılmalı