Tüp bebek tedavisinde başarısızlık nedenlerinin başında gösterilen rahim içine verilen embriyonun tutunma sorunun ''Gebelik aşısı'' adı verilen yöntemle aşılabileceği açıklandı.

Prof. Dr. Timur Gürgan, Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Antonis Magkrigiannakis ve Paris ATL Genetik Tanı ve Tedavi Merkezi'nden Prof. Moncef Benkhalifa ile düzenlediği basın toplantısında, ''Gebelik aşısı'' adı verilen yöntemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Tüp bebek tedavisi gören kadınların yüzde 30'unda embriyonun rahim içine gömülme problemi bulunduğunu, bunun da tedavinin başarısını etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğunu anlatan Gürgan, ''Gebelik aşışı diye de adlandırılan tedavide amaç, kadının kendi özel kan hücrelerinin kullanılması ile embriyonun rahim içinde gömülmesini sağlayacak maddelerin elde edilmesidir,'' dedi.

Bu yöntemle daha önce tüp bebek tedavisinde 2-3 uygulamaya rağmen gebelik oluşmayan, rahim içi kalınlığı artmayan ve rahim içinde gömülme problemi olduğu testlerde saptanan hastaların yüzde 43'ünde başarı elde edildiğini ifade eden Gürgan, hastanın kanı birtakım işlemlerden geçirilerek elde edildiği için ''Gebelik aşısı''nın yan etkisi bulunmadığını vurguladı.

VİDEO: OP. DR. SERDAR KOÇ "TÜP BEBEKTE CİNSİYET BELİRLENEBİLİR Mİ?"

Gürgan, yöntemle ilgili şu bilgileri aktardı:

''Laboratuarda elde edilen, gebelik aşısı olarak da adlandırılan sıvı, embriyoların yerleştirileceği günden bir gün önce veya aynı gün rahim içine verilir. Bu işlem, rahim içini transfer edilecek embriyonun gömülmesine uygun hale getirir. Diğer bir deyişle gebeliğin oluşmasına yardımcı olur. Bu yöntemle hazırlanan rahim içi zarının, konulan iyi kalitede embriyoları daha yüksek oranda kabul edeceğini, yani gebelik oluşmasına yardım edeceğini çalışmamızda bulduk. Ayrıca bu tip bir uygulamayla daha sağlıklı gebelik oluşacağı için düşükler de önlenebilmektedir.''

Bu tedavinin tüp bebeğe ihtiyaç duyan her yaş kadında uygulanabileceğini belirten Gürgan, ancak ilerleyen yaşın tedavide başarıyı olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Tedavinin, Türkiye'de de bir grup hastada denendiğini ve başarılı olduğunu anlatan Gürgan, ''Hastalarımızdan bunun için ek bir ücret almadık. Belki ilerde küçük bir maliyet artımı olabilir,'' şeklinde konuştu.

Gürgan, bir soru üzerine, gebelik aşısı öncesinde yüzde 8-10 olan tedavide başarı şansının, yüzde 40'ın üstünde çıkarılabildiğini ancak iyi sperm ve embriyo seçimi, hastanın moral ve isteğinin de başarıyı etkileyen faktörlerin başında geldiğini bildirdi. 

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

hocam sertleşme ve erken bosalma sorunum var ve son zamanlarda gömülme meyda geldi sıklıkta olmuyor biraz kiloluyum sadce göbek bu konuyla ilgi... devamı