Testosteron erkeklerde sesin kalınlaşması ve kıllanma gibi süreçleri başlatan ana hormonlardan biridir. Genel olarak erkeklerde ergenliğe kadar tespit edilebilir miktarlarda testosteron üretilmez. Bu sebeple 10 yaşından önce kanda testosteron seviyeleri en fazla 20 ng/dL seviyesinde görülür. Ergenlik sonrasında bu miktar önemli derecede artar.
Genç erkeklerin cinsel olarak gelişmesi testosteronun üretimini ve aktivitesini gerektirir. Bu hormon erkeklerin testislerinde üretilir ve ergenlikle ilişkili olarak bilinen birçok değişimin yaşanmasını sağlar. Testosteron üretimi beyin hipofiz bezinden iki hormonu salgılayınca ve testisleri bunlarla uyarınca başlar.
Doğumdan hemen sonra erkek bebeklerde kısmen yüksek testosteron seviyeleri vardır. Ancak 6 ay içinde bu seviye tespit edilemez miktarlar ila 20 ng/dL’ye çekilir. Vücut 10 ila 13 yaşlarında ergenliğe ulaşıncaya kadar testosteron seviyesi bu düşük seviyede kalır. Ergenlikle ise testosteron seviyesi kanda 1,000 ng/dL’ye kadar çıkabilir.
Ergenlik çağındaki erkeklerin cinsel karakteristiklerinin anormal derecede hızlı geliştiği görülürse doktor bir testosteron testi isteyebilir. Bu testin yüksek testosteron seviyelerini göstermesinin nedenleri farklı olabilir. Bazı sık görülen sebepler arasında tümörler ve doğuştan adrenal hiperplazi bulunur. Bunların cinsel gelişimi hızlandırması ciddi bir durumdur ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulur.
Gençlik yıllarına gelmesine rağmen cinsel karakteristikleri gelişmeyen erkeklerde ise testosteron üretiminin düşük olup olmadığı incelenebilir. Geciken ergenlik durumunda küçük testosteron takviyeleri canlanma sağlayabilir. Geciken ergenliğin sebepleri farklı olabilir ancak bu sebebin çözülmesi ve hormon replasman terapisi genellikle faydalı olur.
Genç erkekler farklı hızlarda gelişir dolayısıyla ne zaman bir testosteron ölçümünün anormal olduğuna karar vermek zor olabilir. Ergenlik başlangıcı kişiler arasında yıllar düzeyinde farklılık gösterir ancak bir anormallik olduğundan şüphe duyuluyorsa doktora danışmakta yarar vardır.
Testosteron Eksikliği ve Kilo Verme Sorunları
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam FSH LH Prolaktin normal aralıkta fakat Total Testosteron Hormonum Alt seviyeden daha aşağıda.. Testosteron Hormonumu nasıl yükseltebilirim.. 33 ... devamı
Testosteron Eksikliği (Genel)
Testosteron Replasmanı
Çocuklarla Uyumak Babaların Testosteronunu Düşürüyor
Testosteron Eksikliği Ve Kilo Verme Sorunları
Erkeklerde Testosteron Eksikliği