- İçindekiler
- İnme Riski
- Yaş Riski
- Ek Riskler
- Önem
- Uyarı
İnme Riski
Gençlerde GİA Sonrası Uzun Dönemde İnme Riski
Geçici iskemik atak, kısaca GİA, vücut ya da yüzde geçici olarak felç, uyuşma, konuşma bozukluğu, görme kaybı ya da çift görme gibi inme belirtilerini ortaya çıkarır. Bazen küçük inme olarak da adlandırılır. Geçici iskemik atak yaşayanların yaklaşık üçte biri, ileride akut inme yaşar. Sonraki bir inmede yaş bir risk faktörü olmakla birlikte, risklerin çoğu yaşla ilgili değildir.
Yaş Riski
Yaş Riski
Uzmanlara göre yaş, GİA ve sonrasındaki inme için değiştirilemez risk faktörleri kategorisinde yer alır. Bu, diğer faktörler dikkate alınmadan yaş ilerledikçe inme riskinin arttığı anlamına gelir. Yaşı 55’in üzerindeki kişilerse, özellikle risk altındadır.
Ek Riskler
Ek Riskler
Bununla birlikte, geçici iskemik atak sonrasında gelecek inmeyle ilişkili risklerin çoğunluğu, yaşla bağlantılı değildir. Yaştan bağımsız olan ve değiştirilemeyen faktörler, erkek olmak, etnik köken ya da aile geçmişinde inme olmasıdır. Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü’ne (NINDS) göre, GİA sonrasındaki felce ilişkin çok sayıda değiştirilebilir faktör vardır. Bunlar yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, aşırı alkol kullanımı, şahdamarı hastalığı ve sigara kullanımıdır. Diğer ek faktörler ise şunlardır: Kolesterol yüksekliği, periferal arter hastalığı, yetersiz beslenme, obezite, uyuşturucu kullanımıyla doğum kontrol hapı kullanımı.
Önem
Önem
Yaş faktörü diğer birçok faktörden sadece birisi olduğundan, gençlerde geçici iskemik atak sonrası uzun dönemli inme riski, esasen yetişkinlerle aynıdır. Bu, özellikle de erkekler için geçerlidir. Ayrıca, ailesinde inmeyle ilgili sorunlar yaşamış kişiler olması gibi, yaşa bağlı olmayan diğer faktörleri düzgün bir şekilde kontrol altında tutmayan kişiler de risk altındadır.
Uyarı
Uyarı
Geçici iskemik ataktan sonra inme yaşayan kişilerin yarısı da, aynı durumdadır. GİA ve inme gelişmeye devam eden, özdeş belirtilere sahip, özdeş olaylardır. GİA’yı inmeden ayıran tek fark sadece, belirtilere yol açan kan pıhtısının, etkilenen atardamarda kalıcı olarak yerleşmemesidir. Bu nedenle GİA atağı genellikle 24 saat içerisinde durur. Eğer GİA 24 saatten fazla sürüyorsa, felç sınıfına girer. Hem GİA hem de felçte acil tıbbi müdahale gereklidir.
Akciğer Embolisi Riski Kimlerde Görülür?
Op. Dr. Aytun AKTAN
merhaba ben 16 yaşında bit genç kızım henüz adet dönemim olmamasına rağmen masturbasyon yaptım ve kan geldi sizce kızlığım bozulmuşmudur ? biraz acil!... devamı
Felci Önlemeye Dönük Hayat Tarzı İpuçları
Alzheimer Konulu Filmler
Beyin Araçları Parkinson U Hafifletebilir
Deri Hücresinden Kalp Kası Oluşturuldu
Gençlerde Gia Sonrası Uzun Dönemde İnme Riski