Glokom, göz tansiyonu yüksekliğine bağlı olarak, optik sinir denilen göz sinirinin hasar görmesi nedeniyle meydana gelen görme hastalığıdır.
Göz tansiyonu tek başına glokom hastalığı demek değildir. Glokom hastalığının kardinal bulgularından bir tanesi göz tansiyonu yüksekliğidir. Bazen göz tansiyonu yüksek olmadığı halde de glokom hastalığı olabilir. Buna normotansif glokom, yani göz tansiyonu normal olan glokom denir.
Normalde gözün bir tansiyonu vardır. Gözün şişkin durması gerekir. Bunun için de göze bir sıvı gelir ve bu sıvı gözden çıkar. Göze gelen sıvı ile gözden çıkan sıvı arasında küçük bir dengesizlik vardır. Yani çıkan sıvı giren sıvıdan biraz daha azdır. Dolayısıyla gözde 10 ila 20 milimetre cıva arasında bir basınç olur.
Optik sinir damarlarında sıkışma
Gözden çıkması gereken sıvı yeterince çıkmazsa ya da göze giren sıvının miktarında artış olursa, bu durumda gözün içerisinde bir basınç artışı meydana gelir. Bu basınç 25-30 milimetre cıvalara ya da daha yükseğe çıkabilir.
Gözün içine arkadan bir sinir girer. Bunun adı optik sinirdir. Optik sinirin de kendisini besleyen damarları vardır. Eğer optik sinirin girdiği yerde çok fazla basınç olursa, optik sinirin başını besleyen damarlar sıkışır. Bu sıkışmaya bağlı olarak da optik sinirin fizyolojisi bozulur.
Herkesin kendine göre bir basınç düzeyi vardır. Kimisi için 25 milimetre basınç yeterli olurken, kimisine 20 milimetre basınç yeterli olur. Bazılarında ise 15 milimetre cıvalık bir basınç bile göz sinirini tahrip edebilir.
Glokom sinsi bir hastalıktır. Kısmi ya da kalıcı olabilir hatta körlüğe kadar gidebilir. Eskiden glokom nedeniyle birçok insan kör olurken, günümüzde bu oran biraz daha azalmıştır.
İLGİLİ MAKALE

Glokomun türleri

Op. Dr. Sinan GÖKER

yaş 86,bir göz tamamen kapalı,diğer gözün görme alanı az.Geçmişte katarakt ameliyatı oldu.Glokom teşhisi kondu.Glokomda Genetik geçmiş var.Zaman zaman... devamı