- İçindekiler
- Nedir
- Katmanları
Nedir
Göz küresi, iki sıvı dolu odacığa ayrılır. Ön ve arka odacıklardan oluşan ön odacık, göz küresinin içyapılarını besleyen saydam sıvıyı (aqueous humor) içerir. Arka odacıksa, göz küresinin şeklinin korunmasına yardımcı olan pelte benzeri bir madde olan camsı cismi içerir. Göz küresi temel olarak 3 katmandan oluşur:
Katmanları
Sklera
En dıştaki beyaz katmandır. Göz küresine yuvarlak şekli verir. Ön tarafta bombeleşir ve kornea ismi verilen saydam yapıyı oluşturur. Kornea, dışarıdan gelen ışınların kırılarak gözün arkasına geçmesini sağlar. İkinci bir kırılma gözün lensinde meydana gelir ve ışınlar retinaya odaklanarak net görme sağlanmış olur.
Koroid
Gözün damar tabakasıdır. Önde iris denilen gözün renkli tabakasını oluşturur. İrisin ortasındaki açıklığı göz bebeği denir. Göz bebeği ışınların göze kontrollü olarak girmesini sağlar. Ayrıca gözün ön kısmını dolduran sıvı da koroide ait silier cisim isimli yapıdan salınır, irisle kornea arasında bulunan açıdan gözü terk eder.
Retina
Gözün sinir tabakasıdır. Arkada fovea isimli nokta net görme merkezidir. Göz sinirinin gözü terlettiği yere papilla denir ve buranın ortasına kör nokta adı verilir. Göz küresini dolduran jel tarzındaki yapı ise vitreustur. Göz siniri gözü terk ettikten sonra gözün içinde bulunduğu kemik huninin tepesine doğru ilerler ve oradan çıkar. Sonra bir çaprazlaşma yaparak her bir gözden gelen görsel bilgi her iki beyin yarı küresinin en arka kısmında kalan görme merkezlerine iletilerek görme algısı sağlanmış olur.
Retina Yırtığı
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba benim uzak problemim vardı ve numaralarım 16-17 dereceydi katarakt la birlikte mercek takıldı önce sol gözümden oldum 20 gün sonra sağ gözümde... devamı
Gözlükler Tarih Olur Mu?
Göz Bebeği
Göz Küresi
Göz Kapağı Sorunları
Tetrakromat Mısınız