Ani ortaya çıkan ışık çakmaları, siyah lekeler retina yırtığının belirtisi olabilir. Retina yırtığının acil tedavi edilmesi gerekir.
 
Retina, gözün iç ve arka bölümünü kaplayan, ışığı algılayarak görüntüyü beyne ileten sinir tabakasıdır. Gözün içini dolduran jel kıvamındaki maddeye vitreus denir. Retina gözün içini kaplayan vitreus jeli ile temas halindedir. Sağlıklı bir gözde vitreus homojendir, jel kıvamındadır. Vitreusun zamanla yaşlanması sonucu bu jel yapının kıvamı değişir, jel hacmi küçülür, sıvılaşır. Sıvılaşan göziçi jeli retinayı destekleyici özelliğini kaybeder ve yapışık olduğu retina tabakasından ayrılır. Bu ayrılmaya arka vitreus dekolmanı denir. Bu ayrışan vitreus jeli göz hareketleri ile gözün içinde dalgalanır ve hastalar tarafından uçuşan siyah lekeler veya tüller olarak ifade edilir.
 
Vitreus (Göziçi jeli) retinadan ayrılırken yapışık olduğu yerden çekintiler oluşturur. Vitreusun retinayı çekmesi ışık çakmalarına neden olur. Bu çekintiler incelmiş retinada yırtılmalara sebep olabilir. Yırtılan retina tabakası bir damar üzerinden geçiyorsa göziçine kanama olabilir. Genellikle herhangi bir problem olmadan vitreus ayrılır ama retina yırtığı oluşturursa acilen tedavi edilmesi gerekir. Vakit geçirmeden doktora gidilirse laserle yırtık etrafı yapıştırılır. Tedavi edilmezse sıvı retinanın altına geçerek retinayı damar ve sert tabakadan ayırır. Retina dekolmanı (ayrışma) dediğimiz olay meydana gelir. Retina dekole olduğunda işlevini yapamaz.
 
Retina dekolmanı tedavi edilmediği taktirde körlükle sonuçlanır. Retina dekolmanının tedavisi ameliyattır. Ne kadar erken müdahale edilirse sonuçlar o kadar başarılı olur. Retina yırtığı ve dekolman hiçbir sebep yokken oluşabileceği gibi bazı durumlarda risk artar: Miyop kişilerde göz küresi daha normal kişilere göre daha büyüktür ve retina tabakasında incelmeler gözlenir. Katarakt cerrahisi geçiren kişilerde dekolman normal kişilere göre daha çok gözlenir. Glokomlu hastalarda dekolman riski daha fazladır. Göz yaralanmaları dekolmana neden olabilir. Diğer gözde dekolman hikayesinin olması ve aile bireylerinden bir başkasında dekolman hikayesi olması dekolman riskini artırır.
 
Retina dekolmanı ameliyatları değişik yöntemlerle yapılır. Hangi tip cerrahi ve anestezi kullanılacağı muayene sonucu belirlenir. Amaç retinayı yatıştırmak, yırtıkları yapıştırmaktır
İLGİLİ MAKALE

Gözde Uçuşan Lekeler

Op. Dr. Sinan GÖKER

22 yaşındayım 10 yıldan fazla süredir gözlük kullanıyorum. Daha önce birçok devlet hastanesine gittim sağ gözüm 12yi aşkın miyop sol gözüm 4-5 derecel... devamı