Doğal Değişiklikler
Vücudun her bölümünde olduğu gibi gözde de yaş ilerlemesi bazı değişikliklere yol açabilir. Bu değişiklikler güneşin, yer çekiminin, metabolizmadaki değişikliklerin, diyetin ve doğal olarak genetik yapının sonucu olan değişikliklerdir. Bir bakıma yaşadığımız çevre, olaylar, yaşam tarzımız bir şekilde gözlerimizde izler bırakabilir.
Doğal değişikler nelerdir?
1) Yakını görememe: Göz merceği 40-45 yaşına kadar incelip kalınlaşarak hem yakına hem uzağa uyum yapmak yeteneğine sahiptir. Ancak göz merceği insan ömrünün uzamasına uyum gösterememiştir. Zamanla incelip kalınlaşma yeteneğinde, aynı vücut hareketlerimizde olduğu gibi kısıtlılık meydana gelir, yumuşaklığı azalır ve yakın görmemiz bozulur. Yakın görmenin bozulma yaşı kişinin ailevi özelliğine olduğu kadar maruz kaldığı ultraviyole ışını miktarına da bağlıdır. Kuzey ülkelerinde 55-60 yaşında başlayan yakın görme bozukluğu güney ülkelerinde 30-35 yaşına kadar düşmektedir. Ülkemizde bu yaş 40-45’tir.
2) Uzağı görememe: Yakını görme bozukluğunda olduğu gibi göz merceğinin elastikiyetini kaybetmesi uzağı görme bozukluğu da yaratabilir. Miyop, hipermetrop veya nadiren astigmat tipinde gözlük gereksinmesi olabilir.
3) Göz kapaklarında gevşeklik ve sarkma: Zamanla gerginliğini kaybeden cilt ve cilt altındaki tela dokusu hem dostunuz hem de düşmanımız olan yerçekiminin etkisiyle aşağıya doğru sarkabilir.
4) Kapak derisinde ve kirpiklerle kaşlarda renk değişiklikleri: Karaciğerin çalışmasının yavaşlaması, bununla birlikte hem dostumuz hem de düşmanımız olan güneş, göz kapaklarının derisinde ve kirpiklerle kaşlarda lekelere ve beyazlaşmaya neden olabilir.
5) Gözün beyazında beyaz birikintiler: Gözün beyaz kısmında görülen beyaz birikintiler de toz ve güneşe karşı zamanla zararsız değişiklerdir.
6) Gözyaşı azlığı: Yaşımızın ilerlemesiyle cildimizin kuruması, terlememizin azalması gibi gözyaşımız da zamanla azalabilir.
7) Katarakt: Göz merceğinin hem morötesi ışınları hem de ailevi yatkınlığın etkisiyle giderek görmeyi bozması durumuna katarakt adı verilir. Her ne kadar görmenin düzeltilmesi için ameliyat gerekse de katarakt yine de doğal bir değişikliktir. Göz merceğinin saç gibi beyazlaşması olarak düşünülebilir. Yeterince uzun yaşayan herkeste eninde sonunda olur. Katarakt ameliyatı ilerleyen yaşlarda sadece bir formalitedir.
8) Siyah sinek gibi uçuşmalar: Göz içindeki yumurta akı kıvamındaki şeffaf maddenin zamanla ve yer yer yoğunluğunun artması siyah sinek gibi uçuşmalara yol açabilir. Zararsız ve doğal bir değişikliktir.
Doğal Olmayan Değişiklikler
Doğal olmayan değişiklikler nelerdir?
Yaş ilerlemesiyle gözün bazı bölümlerinde yaşlanmanın daha erken olması sarı nokta hastalığı ya da damar tıkanıklıklarına yol açabilir. Yapısal bir hastalık olan göz tansiyonu hastalığı (glokom) da yaşla ortaya çıkabilir.
1) Uçuşmalar ve şimşek çakmaları
2) Sarı nokta hastalığı
3) Göz tansiyonu hastalığı (Glokom)
4) Şeker veya tansiyon hastalığına bağlı göz içindeki değişiklikler
5) Göz içindeki atar veya toplardamarlarda tıkanma
6) Göz sinirini besleyen atardamarda tıkanma
7) Göz kaslarını besleyen damarlarda tıkanma
8) Yüz felci
Testosteron düzeyinin düşmesinin nedenleri nelerdir?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhaba ben 17 yasindayim sol gözümden salazyon ameliyati olmam gerekiyo ancak tekrarliyomus bazisi bunu onlemek icin neler yapmaliyim cok korkuyorum ... devamı
Sarı Nokta Hastalığı / Op Dr Ercan Sağlam
Makula Dejenerasyonu
Sarı Nokta Hastalığını (Amd) Önlemenin 11 Yolu
Yaşa Bağlı Sarı Nokta Hastalığıyla (Amd) Yaşamak
Yaşın İlerlemesiyle Gözde De Değişikler Görülür Mü?