Göz melanomuna karşı tedavi seçenekleriniz göz melanomunun konumuna, genel sağlığınıza ve önceliklerinize bağlıdır.
Ufak göz melanomu tedavisi için bir süre beklenmesi
Gözün renkli kısmını (iris) etkileyen ufak göz melanomu acil tedavi gerektirmeyebilir. Eğer melanom ufaksa ve büyüme göstermiyorsa, doktorunuz ile birlikte büyüme belirtilerini gözlemlemek için bir süre bekleyebilirsiniz. Eğer melanom büyür ve sağlık sorunlarına neden olursa tedaviye başlayabilirsiniz.
Cerrahi müdahale
Göz melanomunun tedavisinde başvurulan operasyonlar arasında gözün bir bölümünün alınması veya gözün tamamen alınması yer alır. Bu işlemler şunlardır:
- İridektomi: Bu işlem ile gözün renkli kısmı olan irisin bir bölümü alınır. Bu işlem, gözün diğer bölümlerine yayılma göstermemiş ufak iris melanomları için uygulanır.
- İridotrabekülektomi. Bu işlem ile irisin bazı bölümleri ve irisin tabanındaki korneayı çevreleyen dokular alınır. Işlem, diğer göz dokularına yayılmamış iris melanomları için uygulanır.
- İridosklektomi. Ufak iris ve siliyar cisim melanomları tedavisinde uygulanan diğer bir işlemdir. İrisin ve siliyar cismin bir bölümünün alınmasını içerir.
- Koriyoidektomi. Koriyoidin bir bölümü bu cerrahi işlemle alınır. Işlem sırsasında göz duvarının bir bölümü de alınabilir (sklerouvektomi).
- Tüm gözün cerrahi müdahale ile alınması (anükleasyon). Anüsleasyon genellikle büyük göz tümörleri için uygulanır. Ayrıca tümörün göz ağrısına neden olduğu durumlarda da uygulanabilir. Melanom olan göz alındıktan sonra, aynı yere bir implant yerleştirilir ve gözün hareket etmesini sağlayan kaslar bu implanta bağlanır. Bu sayede implant hareket eder. Kişi iyileşme gösterdikten sonra, suni bir göz (protez) yapılır. Yeni gözünüzün yüzeyi diğer gözünüz ile aynı renge boyanır.
Radyasyon terapisi
Radyasyon terapisi, kanserli hücreleri öldürmek için proton ve gama gibi yüksek güçlü enerji ışınlarını kullanır. Radyasyon terapisi genellikle orta büyüklükteki göz melanomları için uygulanır.
Radyasyon terapisi, gözün üzerine radyoaktif bir plak yerleştirilerek direk olarak tümöre uygulanır. Bu işleme brakiterapi adı verilir. Plak geçici dikişler yardımı ile bulunduğu yere tutturulur. Bir çeşit şişe kapağına benzeyen plak, birçok radyoaktif çekirdek içerir. Plak çıkarılmadan önce gözün üzerinde dört beş gün durur.
Radyasyon, aynı zamanda, göze radyoaktif parçalar gönderen bir makineden (dış ışın radyasyonu veya teleterapi) uygulanabilir. Bu tür bir radyasyon terapisi genellikle birkaç gün sürer.
Lazer tedavisi
Lazer kullanılarak melanom hücrelerini yok eden tedavi yöntemi bazı durumlarda bir seçenek olabilir; fakat bu tedavi yöntemi yaygın değildir. Lazer tedavisinin bir türü olan termoterapi, kızılötesi ışınlar içerir ve bazen radyasyon terapisi ile birlikte kullanılır.
Soğuk tedavileri
Aşırı soğuk terapisi (kriyoterapi) ufak göz melanomlarını yok etmede kullanılabilir. Bununla birlikte bu tedavi yöntemi genellikle yaygın değildir.
Körlüğe Karşı Yeni Umut
Op. Dr. Sinan GÖKER
Oğ Merhaba.oğlum 24 yaşında sağ gözü % 20 ,sol gözü %10 görüyor.Bu akşam CNN Türk de bahsettiğiniz tedavi yöntemi ona uygulanabilir mi?Teşekkürler... devamı
Göz Melanomu Nedir?
Katarakt Nasıl Bir Hastalıktır?
Kataraktın Nedenleri Nelerdir?
Göz Melanomunun Neden Olduğu Sağlık Sorunları Nelerdir?
Yakını Görememenin Nedenleri