Gözlerimiz bizim dünyaya açılan pencerelerimizdir. Etrafımızı ömür boyu iyi görebilmek için gözlerimizde bir problem olmasa da belirli zamanlarda göz doktoruna görünmeliyiz.
Göz kontrollerine çocukluk yaşlarında başlanmalı, çocuklarda da ilk göz muayenesi yeni doğan döneminde yapılmalıdır. Gözler tamamen normal görünümde olsa bile her çocuk en geç 3 yaşında mutlaka göz doktoruna görünmelidir. Daha sonra okula başlarken muayeneler tekrarlanır. 40 yaşından sonra 2-4 yıllık aralıklarla, 65 yaşından sonra 1-2 yıl aralıklarla göz muayenesi önerilmektedir.
Sağlıklı bir yaşam için spor yaparken bir taraftan da göz sağlığına dikkat etmeliyiz. Göz yaralanmalarının bir bölümü spor kazalarında meydana gelir. Spor kazaları göze top , parmak veya dirsek çarpması şeklinde gerçekleşebilir. Kaza sonucU eğer gözde kızarıklık , batma, ağrı, bulanık görme, ışık çarpması gibi şikayetler oluşursa vakit geçirmeden göz doktoruna başvurulmalıdır.
Basketbol, bisiklet, koşma, tenis, golf, motor ve kış sporlarında gözlük kullanımı önerilir. Spor yaparken kullanılan gözlüklerin çeşitli amaçları vardır:
-Açık hava sporlarında güneşten koruma ve konfor
-Topu daha net görebilme
-Göz yaralanmalarından korunma.
Koruyucu spor gözlüklerinde gözlük camı olarak "polikarbonat cam” kullanılır. Polikarbonat cam, ultraviyole filtresi, çarpmaya dirençli bir malzeme ve çizilmeye karşı kaplama içerir. Çerçeve malzemesi normalden daha dayanıklıdır.
Spor yaparken numaralı gözlük yerine kontak lens kullanılabilir. Kontakt lensler gözlüklerle kıyaslandığında çok daha iyi çevresel görüş sağlar. Gözlük kullanıcılarının büyük sorunu olan buğulanma, terleme ve gözlüğün hareketi sorun olmaktan çıkar.
Özellikle tenis ve golf gibi açık hava sporları için üretilen özel kontakt lensler mevcuttur. Bu kontakt lensler belli dalga boyundaki ışığı süzerek kontrastı artırır, ışık dağılmalarını önler ve ışığa bağlı rahatsızlık hissini azaltır. UVA ve UVB ‘ yi 95 oranında, göze zararlı mavi ışığı ise 90 oranında süzer.
Kuru ve soğuk hava koşullarında spor yapan kişilerde gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar görülebilir. Bu belirtiler kuru göz hastalığını işaret edebilir. Kışın en çok tercih edilen spor dalı olan kayakta, kuru hava ve rüzgar ‘ kuru göz hastalığını’ tetikleyerek göz sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca motosiklet kullananlarda da aynı nedenle göz kuruluğu gelişebilir.
Yaz mevsiminde serinlemek, kışın işe spor amacıyla girdiğimiz havuzlardan göze gelebilecek zararların en aza indirilmesi için yüzücü gözlüğü kullanmak faydalıdır. Çok kişinin paylaştığı, su devinimi yeterli olmayan, yeterince klorlanmayan havuzlardan uzak durmak gerekir. Havuzların dezenfeksiyonu için kullanılan klor da göz için tahriş edici bir maddedir. Çok iyi klorlandığı bilinen havuzlarda klor göz kızarıklığı, şiddetli yanma ve batmaya neden olabilir.
Keyifli bir yaşam için sağlıklı gözlere ihtiyacımız var. Onların değerini bilir ve sağlığını korumak için elimizden geleni yaparsak ömür boyu etrafımızdaki güzelliklerin tadını çıkarabiliriz.
Kayak Sporuna Genel Bakış Ve Göz Sağlığıyla İlişkisi
Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN
Mrb ben spora baslicam ve bazı korkularım var spor sırasında fazla agırlık kaldırırken veya zorlandgm da zarım patlarmı ?... devamı
Gözde Behçet Hastalığı
Patlak Göz (Ekzoftalmi)
Gözle İlgili Yanlış Bilinen Doğrular
Göz Kaşıntısının Nedenleri
Göz Alerjisi Türleri