Genellikle tek gözde ortaya çıkan göz tembellikleri muayene edilmedikçe bulgu vermez ve saptanamazlar. Gözler normal görünümde olsa bile 1 yaşında ilk göz muayenesi yapılmalıdır.
Bebeklerdeki Göz Kayması İhmale Gelmez:
Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimince değerlendirmelidir.
Okul Başarısızlığı Nedeni Görme Kusuru Olabilir:
Hipermetropi (yakını görmeme), doğuştan itibaren vardır, tedavi edilemezse göz tembelliği ile sonuçlanabilir. Miyopi (uzağı görememe) ise çoğunlukla ilkokul çağında başlar, ergenlik boyunca vücudun büyümesine paralellik göstererek büyür.
Bilgisayar Ekranına Bakmak Gözü Bozmaz:
Bilgisayar ekranına bakma gerçekte bir kırma kusuruna neden olmaz yani halk arasındaki ifadeyle gözü bozmaz. Kırma kusuru olan kişilerde uzun süre bilgisayarda çalışmak yorgunluk, göz ve baş ağrısı yapabilir. Uygun gözlük kullanımı bu problemleri giderir.
Glokom Tedavi Edilmezse Körlükle Sonuçlanan Sinsi Bir Hastalıktır:
Erken dönemde hiçbir belirti vermeyen göz tansiyonu hastalığı detaylı yapılan göz muayenesi ile tespit edilir. 40 yaşın üzerindeki kişilerin yılda 1 defa ayrıntılı göz muayenesinden geçmesi tavsiye edilir.
Diyabet, Gözün Retina Tabakasında Kanamalara Yol Açar:
Şeker hastaları metabolik kontrollerine ne kadar dikkat ederlerse, damarlardaki tahribatı o kadar geciktirmiş olurlar. Şeker hastalarının yılda 1 defa ayrıntılı göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Eğer retina tabakasında kanamalar başlamışsa bu kontroller daha sık yapılmalıdır.
Işık Çakması Retina Yırtığının Belirtesi Olabilir:
Ani ortaya çıkan siyah lekeler, sinek uçmaları ve ışık çakmaları retina tabakasında yırtılma sonucu oluşabilirler. Vakit geçirmeden göz doktoruna başvurmak gerekir. Yırtıklar erken dönemde tespit edilirse etrafları laserle çevrelenerek ameliyata gerek kalmadan tedavi edilmiş olur.
Sarı Nokta Hastalığı 60 Yaş Üzeri En Sık Körlük Sebebidir:
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte 60 yaşın üzerinde aile hikayesi olanlarda, güneş ışığına aşırı maruz kalanlarda, sigara içenlerde ve hipertansiyonlu olanlarda daha çok gözlenmektedir. 60 yaşın üzerindekiler sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, yılda bir göz doktoru kontrollerini ihmal etmemeli, eğer görmelerinde azalma tespit ederlerse vakit geçirmeden göz doktoruna başvurmalılar.
Op. Dr. Gökçer UZER
Hastalıkla ilgili bilgi almak istiyorum size nasıl ulaşabilirim... devamı
Bilgisayar Görme Sendromu
Çift Görme
Göz Alerjisi Türleri
Gözyaşlarını Tükürük Bezleri Akıtacak
Kortikal Görme Bozukluğu