Grip ve nezleyi başımızdan atmak için gösterdiğimiz (örneğin düzenli olarak elleri yıkamak, doğru beslenmek ve yeterli su içmek gibi) yoğun çabaya rağmen, bunlar bazen bizden daha üstün çıkabilir! Öyleyse siz ya da çocuklarınız ağrılar içinde ve burnunuzu çekerek uyandığınız zaman ne yapmalısınız (yemek, içmek, dinlenmek)? Aşağıdaki tavsiyeleri kendinizde ve çocuğunuzda mümkün en iyi şekilde yardımcı olması için kullanın.
1. İlaç Tedavisi:
Gerekli değilse kesinlikle ilaç kullanmayın! Hapşırma, burun çekme ve tıkanıklığın hepsi de rahatsız edici olmasına rağmen bütün bunlar aslında vücudunuzun virüsün işgaline karşı gösterdiği doğal savunmalardır. Yani, onları zaman zaman ilaçlarla bastırmak durumunda kalırken, eğer birkaç gün dayanabilirseniz bu belirtiler virüsü temizlemeyi sağlayacaktır. Hatırlayın, nezle ve gribin her ikisi de, karşısında antibiyotiklerin işe yaramadığı virüslerdir. Buna tek istisna, virüsün bakteriyel pnömoni gibi bir bakteriyel enfeksiyona dönüştüğü zamandır.
NOT: İki yaşın altındaki çocuklara, doktorunuz tarafından özellikle reçete edilmediği sürece öksürük ve nezle ilaçları vermeyin; bunlar tehlikeli olabilir ve küçük çocuklar için etkili olduğu henüz kanıtlanmamıştır.
2. Dinlenme ve Rahatlama:
Bu belki de en önemli tavsiyedir: Mutlaka bol bol dinlenin. Çocukların hareketliliğini tamamen kısıtlamak zorunda değilsiniz, ama uyumaları için yeterli zaman verin. Davranış ve tavırlarına yakından dikkat gösterin; bu, ne zaman uyuması, yemesi, oynaması gerektiğine dair size ipuçları verecektir. Neye ihtiyaç duyduğunu en fazla siz anlayabilirsiniz ve mümkün en kısa sürede iyileşmesine yardımcı olursunuz. Keyifsizseniz, biraz dinlenmenin çok işe yaracağını aklınızda tutun; bunun için biraz zaman ayırmak size zor gelebilir ama uzun vadede çok daha hızlı iyileşirsiniz.
3. Çocuklarla İlgilenirken Yaratıcı Olun:
Bazen hasta çocukları hareketli şekilde oynamaktan alıkoymak zordur. Sevdikleri bir filmi almak, bir TV programını izletmek, kart oyunu oynatmak uzanmaları için yeterlidir. Eğer kardeşleri etraftaysa, başka yerde oynasınlar (dört yaşında bir çocuğun oynamaya direnmesi gerçekten çok zordur... kendilerini korkunç hissetseler bile).
4. Ateşi Var Mı?
Ateş, vücudun işgalcilerle mücadele etmesinin doğal şeklidir. Griple daha çok anılmasına rağmen çocuklar, nezleyi yetişkinlerden daha çok ateşli geçirir. Bu nedenle eğer çocuğunuzun ateşi varsa telaş etmeyin. Bazı tıp otoritelerine göre, ateşi 39 derecenin altında olan çocuklar, eğer bir hekim öngörmemişse tedavi edilmemelidir. Sizin veya çocuğunuzun ateşi 39 derecenin üzerindeyse veya ateş üç günden uzun sürmüşse, daha ciddi bir durumun meydana gelmediğinden emin olmak için doktorunuzu aramanız gerekir.
5. Bol Sıvı Tüketin
Sıvı tüketimi, belirtileri çok daha kötüleştirebilen ve bazen daha ciddi komplikasyonlarla sonuçlanabilen sıvı kaybını önlemek için olduğu kadar iyileşmeyi de hızlandırmak için aşırı derecede önemlidir. Çocuğunuzun bol sıvı tükettiğinden emin olun. Elektrolit içecekler, çocuklar yemek yemediğinde ve su içmek çok da çekici gelmediğinde kaybettiği besinlerin bir kısmını geri alabilmesini sağlar. Ancak bu içeceklerin alınan toplam sıvının yarısından fazla olmaması çok önemlidir. Eğer yiyecek tamamen hazmedilebiliyorsa, taze meyve (özellikle kavun), sulandırıcıdır ve besin sağlar, bu nedenle müthiş bir seçenektir!
6. Ne İstiyorsanız Yiyin
Mücadelenizin nezleyle mi griple mi olduğuna bağlı beslenebilir ya da beslenmeyebilirsiniz. Nezlelerde tat alma hissi kalmayabilir; o nedenle yemek seçimlerinde sabırlı olun. Çocuklar kendilerini iyi hissetmediklerinde huzursuzlaşırlar ve hiçbir yiyeceğin tadını tam alamamaları durumu daha da kötüleştirebilir. Buzlu şeker ve meyve püresi gibi soğuk yiyecekler, çoğunlukla burnu tıkalı ufaklık için daha çekicidir. Meyve parçalarını dondurmak ve sonra onları bir içecekle karıştırmak, çoğu zaman iyi bir seçenektir (dondurulmuş organik bebek yiyecekleriyle yapılan lezzetli meyve sularını da deneyebilirsiniz). Yağlı yiyeceklerden (midede daha uzun süre yapışıp kalır), süt ürünlerinden (bazı kaynaklara göre mukus üretimini arttırabilir) ve kafeinden uzak durun. Yemek yemeye hazır hissettiğiniz zaman düzenli yeme rutinine geçmeden önce tost, et suyuna çorba, elma, muz ve pirinç pilavı gibi yumuşak yiyecekleri aşamalı olarak beslenmenize ekleyin.
7. Mikropları Yaymayın
Bu, çocukların paylaşmamaları gereken bir durumdur! Eğer çocuğunuz hastaysa, ateşi varsa, onu faaliyetlerden (okul, kamp, kreş vb) uzakta, evde tutun. Bunu, hastalığın en bulaşıcı olduğu ve diğerlerine en fazla bulaştıracağı dönemde yapın.
Yalnızlıkla Baş Etmek İçin 8 Basit İpucu
Prof. Dr. Kaan AYDOS
ben gripten doktora gittim ve bana tahlil yptilar kanimda iltap oldugunu bu neler sebp olur... devamı
Klima Çarpmasına Karşı Yeşil Çay Ve Zencefil
Nezle Ve Gribi Nasıl Atlatırsınız
C Vitamini Nezleden Koruyor Mu?
Grip Veya Nezlenin Üstesinden Gelmek İçin Başlıca Tavsiyeler
Kahvaltıyı Atlayanlar, Abur Cubura Karşı Koyamıyor