Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Uzal, ''Stres, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi farklı nedenler, farklı kanser türlerinde risk artışına zemin hazırlayabiliyor,'' dedi.

Prof. Dr. Uzal, başhekimlikte yaptığı basın toplantısında, dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanser olgusunun ortaya çıktığını söyledi.

Dünyadaki ölümlerin yaklaşık yüzde 12'sinin kanser nedeniyle olduğunu anlatan Uzal, yaşam alışkanlıklarının bazı kanser türlerini tetiklediğini ifade etti.

Yaşam tarzına dikkat etmenin sağlığın korunmasına büyük katkısı olduğunu belirten Prof. Dr. Uzal ''Önemi ve görülme sıklığı giderek artan kanser, çeşitli sebeplerin yanı sıra kişinin kendi davranış ve alışkanlıklarından stres, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi farklı nedenler, farklı kanser türlerinde risk artışına zemin hazırlayabiliyor. Yaşam tarzında ve alışkanlıklarında dikkat edilecek noktalarla sağlığın korunmasına katkıda bulunmak mümkün'' diye konuştu.

Masa başında çalışanlarda kalın bağırsak kanseri riski

Prof. Dr. Uzal, masa başında çalışanların ve hareketsiz bir yaşam sürenlerin kalın bağırsak kanserine yakalanma oranlarının daha hareketli ve spor yapanlara oranla daha yüksek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

VİDEO: DÇ. DR. GÜRSEL TURGUT "AĞIZ BÖLGESİ KANSERLERİ NASIL TEDAVİ EDİLMELİDİR?"

''Liften yoksun, yağ, protein açısından zengin beslenme ve obezite, kalın bağırsak kanserinin oluşumuna zemin hazırlıyor. Hareketsiz bir yaşamı olan, özellikle masa başında çalışanlarda bu risk dahada artıyor. Diyetteki lifin sebze, meyve ve kuru baklagil tüketiminin artırılıp yaşama fiziksel aktivite katılması halinde, kalın bağırsak kanseri oluşumunu yüzde 40 oranında azaltabiliyor.''

Prof. Dr. Uzal, tütsülenmiş et, konserve ve tuzlu gıdaların fazla tüketilmesinin mide, geç yaşta doğurma ya da hiç doğurmama, geç menopoz ve emzirmemenin meme, stres, sigara ve alkol tüketiminin gırtlak, akciğer ve karaciğer, aşırı güneşte kalmanın da cilt kanserini tetiklediğini bildirdi.
Uzal, sağlıklı bir yaşam için spor dolu bir yaşam ve kanseri tetikleyici unsurlardan uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Merhabalar hocam, ben diyarbakirdan size yaziyorum, teyzem su an 38 yasinda ve meme kanseri teşhisi konuldu. Kanser 4. Evredeymis ve akciğer karaciğer... devamı