Eğer baharatlı veya büyük bir yemeği yeni bitirdiyseniz ve karın ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı veya göğüste yanma hissi yaşıyorsanız sorununuz hazımsızlık olabilir. Hazımsızlığı tetikleyen diğer faktörler stres, hızlı yemek, kafein tüketmek veya sigara içmektir. Hazımsızlığı, belirtileri ilk görülmeye başladığında tedavi edebilirsiniz. Eğer belirtilerin yanında göğüs ağrısı, sırt ağrısı, terleme ve sırt ağrısı görülüyorsa acil tıbbi yardım almalısınız çünkü hazımsızlığın belirtileri kalp krizi belirtilerine benzeyebilir.
İlk adım olarak bir antiasit ilacı alın. Bu sayede müdedeki fazla asit üretimini azaltabilirsiniz. Bu ilaçlar eczanelerde kolaylıkla bulunabilir. Aktif bileşenleri ranitidin ve omeprazoldür. Aldığınız diğer ilaçlar varsa bunlarla etkileşmesini önlemek için eczacınıza danışın.
İkinci adım olarak rahatlayabileceğiniz sessiz bir ortam bulun. Stres hazımsızlık belirtilerine katkıda bulunur. Heyecanlı veya tempolu bir ortamdan uzaklaşmak mideyi rahatlatabilir ve ağrılı belirtileri azaltabilir. Sakin bir müzik dinleyin, günlük yazın veya hoşunuza gidecek bir kitap okuyun.
Yavaş, derin nefesler alın. Nefes verirken midenizdeki gerilimin azaldığını hayal edin. Her nefese odaklanarak hepsinin işe yaramasını sağlayın. Beş dakika boyunca bu egzersize devam edin.
Belirtileri hafifletmek için su, gerçek meyve suyu veya kafeinsiz bitki çayı için. Bunlar hem karın ağrısına karşı hızlıca etkili olacak hem de vücudunuzdaki şişkinlik belirtilerini azaltacaktır. Ilık içecekler daha iyidir çünkü soğuk, mide spazmlarını ve dolayısıyla hazımsızlık ağrısını artırabilir.
Son olarak yemeğinizi yedikten sonra sakin, yavaş bir yürüyüş yapın. Nazik egzersiz yemeğin bağırsaklardan geçişini kolaylaştırıp midedeki doluluk hissini azaltabilir. Ancak yoğun egzersizden kaçınmak gerekir çünkü hazımsızlık belirtilerini daha kötü hale getirebilir.
Hazımsızlığınız antiasit ilaçlarla azalmıyorsa doktorunuzla görüşün. Size daha güçlü ve daha uzun süre etkili olan ilaçlar önererek belirtilerinizi hafifletebilir.
Merhaba hocam sımdı yemek yıyıyorum ama faydasını goremıyorum yemek yedıkten sonra karnım agrıyo metebolızmam mı hızlı çalışıyor hızlı çalışıyorsa ne ... devamı
Hazımsızlık İçin Soda İçmeli Miyim
Hazımsızlığa Hızlı Çözüm
Asit Hazımsızlığına Hangi Gıdalar İyi Gelir