Mide asidi, midenin yüzeyini tahriş edince, asit hazımsızlığı olarak bilinen bir yanma hissi yaratır. Asit hazımsızlığı midedeki koruyucu mukusun çok az olmasından kaynaklanır ve sonunda peptik ülserlere yol açabilir. Bazı gıdaları yemek ve bazılarını yememek gibi hayat stili değişiklikleri asit hazımsızlığını tedavi etmeye yardımcı olabilir. 

Bazı gıdalardan kaçınmak midenin aşırı asit üretimini önleyebilir. Kahve, çay, kola, çikolata gibi tüm kafeinli ürünler koruyucu tabakası hasar görmüşse mideyi tahriş edebilir. Turunçgillerin suları da hazımsızlığa yol açan aşırı aside sebep olabilir. Gazlı içecekler, yağlı yiyecekler huzursuzluğa sebep olan asit üretimini tetikleyebilir. Günde 5 veya 6 küçük öğün yemek mideye yiyecekleri sindirmek için zaman tanır.

Çoğu kişi sütün asit hazımsızlığını iyileştirdiğini düşünür. Ancak araştırmalara göre tam yağlı süt hassas mideleri rahatsız edebilir. Kremalı çorbalar ve yemekler de aynı etkiyi gösterebilir. Bunlar yerine yağsız süt ve yoğurt tercih edilmelidir. Probiyotik katkılı olan yoğurtlar da sindirime yardımcıdır.

Nikotin ve aspirin mide yüzeyine hasar verir ve asit yapıcı gıdaların etkisine daha açık kılar. Ibuprofen ve anti enflamatuar ilaçlar ve tütün de benzer etki yapar. Yağ oranı yüksek gıdalar mide yüzeyindeki enflamasyonu ve tahrişi artırabilir.

Midenin iç yüzeyi sigara ve aşırı alkol kullanımı gibi alışkanlıklardan zarar görebilir. Mide enfeksiyonları, bağışıklık sistemi hastalıkları ve safra reflüsü de hasar verip asit hazımsızlığına yol açabilir. Lif oranı yüksek gıdaları tüketmek midenin hassas yüzeyini korur. Elmada, kızılcıkta (cranberry) ve kerevizde bulunan flavonoidler midedeki tahrişi iyileştirebilir.

Yabanmersini, kabak gibi antioksidan içeriği yüksek gıdalar asit hazımsızlığı belirtilerini azaltabilir. Yağsız etler, tofu, fasulye, soğuk su balıkları asit üretimini azaltan çeşitli faydalara sahiptir. Zeytinyağı diğer yağlara göre mide için daha iyidir. Bolca B vitamini içeren tam tahıllı gıdalar, fasulye, badem ve koyu yeşil yapraklı sebzeler iyileştirici özellikler sunar. 

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

mrb hocam ben 178 cm boyundayım 85 kiloyum ve ne kadar uğraşssam kilo veremiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi tür gıdaları tüketmeme... devamı