Hepatit A Ve B Aşısı
Hepatit A ve Hepatit B Aşısı
Hepatit A ve Hepatit B, aynı aileden birbirine yakın iki hastalıktır. Bilinen diğer türleri Hepatit C, D ve E viral enfeksiyona neden olur. Bunlara yol açan virüs farklı olmasına rağmen, hastalık aynıdır. Hepatit B karaciğer iltihaplanmasıyla sonuçlanır ve bunun sonucu ortaya çıkan hastalık çok ciddi, hatta bazı vakalarda ölümcüldür.
Hepatit C, D veya E için herhangi bir aşı olmamasına rağmen, Hepatit A ve Hepatit B’ye karşı güvenli ve etkili koruma sağlayan bir aşı vardır. Hatta her iki hastalığa karşı koruma sağlayan kombine aşı mevcuttur.
Hepatit A ve Hepatit B Aşısı Ne Kadar Etkilidir ve Güvenle Yaptırılabilir Mi?
Hepatit A ve Hepatit B aşıları çok etkilidir. Hepatit A için kullanılan dört aşı üzerinde araştırma yapılmış, yetişkinlerin hemen hemen yüzde 100’ünde, alınan tek dozdan bir ay sonra vücudun koruma sağlayacak seviyede antikor geliştirdiği saptanmıştır. İlave olarak, iki veya daha fazla doz alan kişilerin, aşıdan sekiz yıl sonra bile yüzde 99 ile yüzde 100 arasında korunduğu gözlemlenmiştir. Aynı sonuç Hepatit B aşısı için de geçerlidir ve uzmanlar, her iki aşının 20 ila 30 yıl veya hayat boyu koruma ihtimali olduğunu belirtmişlerdir.
Bütün ilaçlarda olduğu gibi, bu aşıların da yan etkileri vardır. Her iki aşının da güvenirliği mükemmeldir. Hepatit B aşısının en çok bilinen yan etkisi, aşı yapılan yerde ağrıdır. Hepatit B aşısı, 1982 yılından bu yana kullanılmaktadır. Herhangi bir yan etkisi saptanmamıştır. Aynı zaman diliminde akut Hepatit B oranı önemli ölçüde azalmıştır.
Hepatit A’nın hafif yan etkileri iğnenin yapıldığı yerde ağrı, iştahta azalma ve yorgunluktur. En ciddi yan etkisi, iğneden bir iki saat sonra gelişebilen şiddetli alerjik reaksiyondur fakat çok nadiren görülür.
Hepatit A
Hepatit A Nedir?
Hepatit A virüsünün veya HAV’ın neden olduğu, akut karaciğer hastalığıdır. Akut, hastalığın aniden ortaya çıkması ve kısa sürede şiddetle artması demektir.
Hasta olan kişinin dışkısında virüs bulunur ve genellikle yakın temasla yayılır. Eğer aile içinde bir kişide Hepatit A varsa, hastalığı aynı evde yaşayan kişilere kolayca bulaştırır. Genellikle kanalizasyon sistemiyle de ilgilidir. Virüs bulaştığı su veya yiyeceklerle de yayılabilir. Az görülmesine rağmen, virüsün kan yoluyla bulaşma ihtimali vardır.
HAV virüsünün belirtileri hafif grip gibi başlar, sarılık, şiddetli mide ağrısı ve ishalle devam eder. Bu belirtilerin görüldüğü kişilerin yaklaşık yüzde 20’si hastaneye kaldırılır ve 1000 vakadan 3 ila 5 kişi bu hastalıktan ölür. Çocukların yaklaşık yüzde 90’ında ve altı yaşın altındaki Hepatit A geçirmiş çocuklarda belirtiler görülmez. Fakat bu çocuklar hasta görünmemelerine rağmen, dışkılarında virüs bulunur ve taşıyıcı olarak hastalığı diğer kişilere bulaştırırlar.
Bir defa Hepatit A geçiren kişi, bu hastalığa karşı hayatı boyunca süren doğal bir direnç geliştirir. Bununla beraber eğer Hepatit A olduysanız, Hepatit B veya C gibi diğer tip Hepatit hastalıklarına yakalanma riskiniz hâlâ mevcuttur.
Kimler Hepatit A Aşısı Olmalı ?
12 aylıktan 23 aylığa kadar olan çocuklara Hepatit A aşısı yapılması tavsiye edilir.
İlave olarak aşağıdaki kişiler Hepatit A riskine sahiptir ve aşılanmalıdır.
- Bir yaşında ve daha büyük olan Hepatit A vakalarının orta ve yüksek seviyede olan ülkelere mmsmsm
- Bir yaşında veya daha büyük olup, orta ve yüksek seviyede Hepatit A vakalarının olduğu ülkelere seyahat eden kişiler
- Homoseksüeller
- Sokak satıcılarından uyuşturucu ve ilaç satın alanlar
- Kronik karaciğer hastalığı olan kişiler
- Hemofili gibi kan pıhtılaşmasında sorun olan ve tedavi gören kişiler
- HAV hastalığına yakalanmış kişilerle çalışan veya HAV araştırma laboratuvarında çalışan kişiler
Daha önceki doza şiddetli alerjik reaksiyon gösterdiyseniz, aşı olmamalısınız. Ayrıca doktorunuza bütün alerjileriniz hakkında bilgi vermelisiniz. Bunun yanında aşının içindeki maddelerden birine alerjiniz varsa aşılanmamalısınız. Ayrıca, riski az olmasına rağmen aşının hamilelerde güvenli olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmemektedir.
Hepatit B
Hepatit B Nedir Ve Hepatit A’dan Ne Tür Farklılıklar Gösterir?
Hepatit B hastalığına HBV neden olur. Akut olarak başlayabilir, birkaç hafta süren hafif bir hastalığa neden olur. Hepatit B virüsü bazı insanlarda, özellikle küçük çocuklarda kaybolmaz. Hayat boyu sürebilecek bir karaciğer hastalığına yol açar. Hatta 20 veya 30 sene hiçbir belirti göstermeyen kişilerin, hala siroz veya karaciğer sorunu yaşama riski vardır.
Hepatit B, hasta olan kişilerden kanla, cinsel yolla veya vücut sıvılarıyla hasta olmayan kişilere bulaşır. Eğer annede Hepatit B varsa, hastalık doğum yoluyla bebeğe geçer.
Bu hastalığa aşağıdaki yollardan yakalanabilirsiniz:
- Hasta kişiyle korunmadan cinsel ilişkiye girmek
- İğne, şırınga veya diğer aletleri ortak kullanmak
- Hasta kişinin kanının bulaştığı şeyleri kullanmak
- Hasta kişinin kanının bulaştığı jilet veya diş fırçası gibi aletleri kullanmak
- Enfeksiyonlu kan bulunan iğne ucu veya diğer aletlere dokunmak
- Hasta kişinin kanıyla direkt temas etmek
Hepatit B, Hepatit A gibi su veya yiyecekle yayılmaz ve yemek kabı, öksürme, hapşırma, el tutma, sarılma ve öpüşmekle bulaşmaz. Eğer annede enfeksiyon varsa, süt yoluyla bebeğe geçmez.
Altı yaşından daha küçük yaşlarda Hepatit B olan çocuklarda, genellikle herhangi bir belirti görülmez.
Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülen Hepatit B belirtileri:
- Ateş
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Mide bulantısı
- Kusma
- Mide Ağrısı
- Koyu renkli idrar
- Balçık renginde dışkı
- Eklem ağrısı
- Sarılık
HBV virüsünün bulaştığı çocukların yüzde 90’a yakınında kronik Hepatit B başlar ve bu hastalığı hayatları boyunca taşırlar.
Hepatit B Aşısı Kime Yapılmalıdır?
Hepatit B riski çocuklarda kronik olduğu için, bütün çocukların aşılanmaları ve ilk dozun doğumdan hemen sonra yapılması tavsiye edilir. Ayrıca, aşağıdaki kişiler Hepatit B riski taşırlar ve aşılanmalıdırlar.
- Çocuklar ve 19 yaşından küçük aşılanmamış gençler
- Hepatit B hastası olan kişilerle cinsel ilişkiye giren kişiler
- Aynı anda birden fazla ve çok kişiyle cinsel ilişki yaşayanlar
- Zührevi hastalık tedavisi gören veya bu tür bir hastalığın kendisinde olduğundan şüphelenen kişiler
- Homoseksüeller
- Ortak uyuşturucu iğnesi kullanan kişiler
- Hepatit B’si olan kişilerle aynı evde yakın kontak kuran kişiler
- Kan ve kan bulaşmış vücut sıvısıyla rutin olarak uğraşan, bundan dolayı risk altında olan kişiler
- İleri düzeyde böbrek hastalığı olan kişiler
- Gelişmemiş ve sakat kişilerin bulunduğu yerlerde çalışan veya bu hastalarla yaşayan kişiler
- Kronik karaciğer hastalığı olan kişiler
- HIV enfeksiyonlu kişiler
Daha önceki doza alerjik reaksiyon gösterdiyseniz veya mayaya alerjiniz varsa aşı yaptırmamalısınız, çünkü aşının içeriğinde maya vardır.
Ne Zaman Yapılmalı
Ne Zaman ve Nasıl Aşı Yapılmalı?
Hepatit A aşısı
Tam bir koruma için, altı ay aralıklı iki doz aşı uygulanması tavsiye edilir. 12 ve 23 aylığa kadar olan dönemde çocukların ilk aşısı yapılır. İki yaşından büyük çocuklar ilk dozu doktora ilk gittiklerinde yaptırabilirler.
Eğer seyahat ettiğiniz için aşı yaptıracaksanız, seyahatten en az 1 ay önce yaptırmalısınız. Hasta olma riski taşıyan yetişkinler de aşıya başlamalıdırlar.
Hepatit B aşısı
Uzun süreli vücut direnci sağlamak için, kullanılan aşı tipine bağlı olarak, üç veya dört HBV aşısı vücuda enjekte edilir. Çocuklar ilk dozlarını doğumda olurlar, doktorun tavsiyesine göre aşının diğer iki dozu da 6 ile 18 aylık olduklarında tamamlanır. Genel olarak ikinci doz 1 aylıkken, üçüncü doz 6 aylıkken yapılmalıdır.
HBV enfeksiyonu kapmış anneden doğan bebekler, ilk aşılarıyla birlikte globülin (HBIG) koruma özellikleri olan ve kan proteini içeren Hepatit B aşısını da olurlar. Bu aşı, bebeğin doğumundan sonraki ilk 12 saatte yapılır; aşının serisinin ikincisi 1 ila 15. aylar arasında enjekte edilir. Bu aşı tamamlandıktan sonra test yapılarak, çocuğun hastalığa karşı korunup korunmadığından emin olmak gerekir.
Üç defa aşılanmamış veya hiç aşı olmamış çocuklara ve gençlere aşı yapılması tavsiye edilir. Eğer yetişkinseniz ve aşı olmak istiyorsanız, seçeneklerinizi doktorunuzla konuşun. Eğer her iki aşıyı yaptırmayı düşünüyorsanız, doktorunuza Hepatit A ve Hepatit B aşısının birleşimini () sorun.
Hepatit Ve Suçiçeği Aşısı Olacaklar
Uzm. Dr. Tarık TURFAN
Merhaba hocam 8 senedir kronik hepatit b hastasıyım engelli raporu alabilirmiyim? Alırsamda % kaç rapor oranı verirler?... devamı
Çocuk Felci Aşısı (Ipv)
Yenidoğanlarda Ağrıya Karşı Isı
(H. Influenzae Tip B) B Tipi Grip Aşısı
Aşı Kontrol Listesi
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?