Hidrosel kısaca tanımıyla testisi çevreleyen zarların arasında bulunan sıvı miktarının artması ve testis torbalarında normalden fazla su birikmesine denir. Normalde testisler ve testisleri çevreleyen zarlar arasında kayganlığın sağlanması için 0.5.1 ml arasında sıvı bulunmaktadır ancak bu su oranı hidrosel olduğu takdirde 100-200 ml kadar artmaktadır. Hidrosel iki gruba ayrılır; doğumsal hidrosel ve erişkin hidroseldir.
Doğumsal Hidrosel
Anne karnındaki bebeğin testisleri 14.haftadan sonra karın bölgesinden aşağı doğru iner ve son olarak skrotum denen testis torbasına yerleşir. Bu iniş esnasında birlikte sürüklenen karın zarı skrotuma kadar testisle birlikte iner. Doğumdan bir süre sonra bu kese kapanarak ipliksi bir yapı halini alır eğer bu kese kapanmaz ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek testis etrafında skrotumda birikir ve şişliğe neden olur. Doğumsal hidroselde kendi içerisinde 2’ye ayrılır; Komünikan hidrosel ve komünikan olmayan hidroseldir. Komünikan hidrosel skrotuma inen karın zarının tamamen açık olması anlamına gelir, komünikan olmayan ise zarın karın tarafında olan kısmının normal olmayan şekilde kapanması ve peritoneal sıvının skrotum içersinde kalmasına denir.
Erişkin Hidrosel
Genel olarak 40 yaşın üzerinde daha çok rastlanan hidrosel erkeklerde meydana gelen testis tümörleri, testis iltihaplanmaları, skrotumun maruz kaldığı travmalar, varikosel ameliyatları ve radyoterapi gibi nedenlerden dolayı hidrosel meydana gelebilir.
İLGİLİ MAKALE
Hidroselin riskleri
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba sinan bey annem de göz tansiyonu var göz damarlarında bundan dolayı tahribat oluşmuş ancak retina sağlammış gözlük kullanıyor durumu lazer ted... devamı
Sertleşme Sorunlarında İlaç Tedavisine Başvurulur Mu?
Probiyotikler
Erkeklerde Sık Mastürbasyon Yapılması Erken Boşalmaya Yol Açar Mı?
Partnerle Aynı Anda Orgazm Olmak Mümkün Müdür?
Saç Dökülmesini Önlemek İçin Tavsiyeler