- İçindekiler
- Nedir
- Karar Öncesi
- Dikkat Edilecekler
- Riskleri
Nedir
Vücut Pirsingi Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Vücut pirsingi vücuda iğneyle açılan delik veya oyuktur. Sonrasında açılan deliğe bir mücevher takılır. Pirsing yapılan en popüler vücut bölümleri kulaklar, burun delikleri ve göbek deliğidir. Pirsingi yapan kişi güvenli, temiz ve profesyonel bir ortam sağlamışsa vücudunuzun bir kısmı delinirken aşağıdaki işlemler yapılmalıdır:
- Delinmesini istediğiniz bölge (dil haricinde) antiseptik bir sabunla (hastalık yapıcı bakteri ve mikroorganizmaları öldüren sabun) ile temizlenir.
- Daha sonra deriniz çok keskin, temiz bir iğne ile delinir.
- Sterilize edilmiş bir mücevher bölgeye takılır.
- Pirsingi yapan kişi iğneyi özel bir kutuya atar, böylece başka birinin iğneye veya kana dokunma riski ortadan kalkar.
- Delinen alan temizlenir.
- Pirsingi yapan kişi mücevheri kontrol eder ve takar
- Pirsingi yapan kişi yeni pirsinginizin doğru bir şekilde iyileşmesini nasıl sağlayacağınız ve bir problem olduğunda ne yapacağınız konusunda size talimatlar verir.
Karar Öncesi
Pirsing Yaptırmadan Önce
Pirsing yaptırmayı düşünüyorsanız önce araştırma yapın.18 yaşından küçükseniz bazı yerler ebeveynlerinizin onayı olmadan pirsing yaptırmanıza izin vermeyecektir. Risklerin neler olduğunu ve enfeksiyonlardan ve diğer yan etkilerden kendinizi en iyi nasıl koruyacağınızı öğrenmek iyi bir fikirdir. Vücuttaki belli alanlar diğerlerinden daha fazla soruna sebep olabilir: Enfeksiyon ağız ve burun pirsinglerinde yaygın bir durumdur çünkü bu bölgelerde milyonlarca bakteri yaşar. Dil pirsingleri zamanla dişlere zarar verebilir. Dil, yanak ve dudak pirsingleri ise diş eti problemlerine sebep olabilir. çalışmalar bazı kalp hastalığı tiplerinde, vücut pirsinginden sonra kalp enfeksiyonuna yakalanma riskinin daha yüksek olabileceğini göstermektedir. Alerji, diyabet, cilt bozuklukları gibi tıbbi bir durumunuz, bağışıklık sisteminizi etkileyen bir durum veya enfeksiyonlarınız varsa- veya hamileyseniz- dikkat etmeniz gereken özel bir durum veya almanız gereken tedbirler olup olmadığını doktorunuza danışın. Bunların dışında keloit kapmaya meyilliyseniz (yara bölgesinde iyileşme dokusunun aşırı büyümesi) vücut pirsingi yaptırmak iyi bir fikir değildir.
Dikkat Edilecekler
Pirsing Yaptırmaya Karar Verirseniz:
- Aşılarınızı yaptırdığınızdan emin olun (özellikle hepatit B ve tetanoz).
- Pirsinginiz iltihap kaparsa nereden tıbbi bakım alacağınızı planlayın (pirsing bölgesinin etrafında aşırı kızarıklık/hassasiyet, uzun süren kanama, irin ve pirsing bölgesinin etrafındaki deride renk değişikliği enfeksiyon belirtileri arasındadır).
Ayrıca dil veya ağız pirsingi yaptırmayı planlıyorsanız dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı olmasına da dikkat edin.
Pirsing Stüdyosunun Güvenli ve Sağlığa Uygun Olmasına Dikkat Edin
Her ne kadar çoğu pirsing stüdyosu temiz ve sağlıklı bir ortam sağlamaya çalışsa da bazıları enfeksiyonlara veya diğer sağlık tehlikelerine karşı gerekli tedbirleri almayabilirler. Vücut pirsingi yaptırmaya karar verirseniz stüdyonun uygulamaları hakkında biraz araştırma yapın ve müşterileri için temiz ve güvenli bir ortam sağlayıp sağlamadığına bakın. Tüm dükkanların bir otoklavı (sterilizasyon makinesi) olmalıdır ve aletleri kullanılana kadar mühürlü paketlerde tutmaları şarttır. Sorular sorun ve aşağıdakilerden emin olun:
- Stüdyo temiz
- Pirsingi yapan kişi ellerini antiseptik sabunla yıkıyor
- Pirsingi yapan kişi yeni tek kullanımlık eldivenler (doktor muayenehanelerinde giyilenlerden) kullanıyor
- Pirsingi yapan kişi sterilize edilmiş veya kullanıldıktan sonra atılan aletler kullanıyor.
- Pirsingi yapan kişi delme aleti kullanmıyor (bunlar steril değildir)
- Kullanılan iğne yeni ve ilk defa kullanılıyor
- İğne delme işleminden sonra özel mühürlü kutuya atılıyor
- Atıkların (üzerinde kan olan iğneler veya gazlı bez gibi) uygun şekilde işlenmesi ve atılması için prosedürler vardır
Dükkanın sunduğu mücevher tipleri hakkında da sorular sormak iyi bir fikirdir çünkü bazı insanların belirli metallere alerjisi olabilir. Pirsing yaptırmadan önce herhangi bir metale alerjinizin olup olmadığından emin olun. Vücut pirsingi için yalnız toksik olmayan metaller kullanılmalıdır, örneğin:
- Cerrahi sınıf çelik
- Katı 14 karat veya 18 karat altın
- Niobyum
- Titanyum
- Platin
Dükkanın yeterince temiz olmadığını düşünüyorsanız, tüm sorularınız cevaplanmadıysa veya herhangi bir şekilde kendinizi huzursuz hissediyorsanız pirsinginizi yaptırmak için başka bir yere gidin.
Riskleri
Bazı Sağlık Riskleri
Her şey yolunda giderse vücut pirsinginden sonra biraz ağrı, delinen alanda şişme ve dil pirsingi yaptırmışsanız artan salya dahil bazı geçici semptomlar haricinde iyi olmalısınız. Ama bazı vakalarda aşağıdakiler dahil bir takım şeylerin kötü gidebileceğini aklınızda bulundurun:
- Kronik enfeksiyon
- Kontrol edilemeyen ve uzun süren kanama
- Yara izi
- Hepatit B ve C
- Tetanoz
- Kullanılan takıya cilt alerjileri
- Apse veya kabarcıklar (pirsing alanındaki derinin altında oluşabilen irin toplanmaları)
- İltihaplanma veya sinir hasarı
Vücudun hangi kısmına yapıldığına bağlı olarak iyileşme birkaç haftadan bir yıldan daha uzun bir zamana kadar değişebilir. Pirsing yaptırdığınız yere sonrasında iyi bakmaya özen gösterin - karıştırmayın veya çekmeyin, bölgeyi alkolle temizleyin ve ellerinizi yıkamadan dokunmayın. Asla hidrojen peroksit kullanmayın çünkü yeni oluşan dokuyu bozabilir. Ağız pirsingi yaptırdıysanız yemeklerden sonra alkolsüz antibakteriyel ağız gargarası kullanın. Kan bağışlamayı düşünüyorsanız bazı kuruluşların geçen bir yıl içerisinde vücut pirsingi veya dövme yaptırmış olanlardan kan bağışı kabul etmediklerini bilin çünkü her iki işlem de yapıldığı zaman fark edilemeyebilecek kan yoluyla bulaşan hastalıkları yayabilirler. Pirsinginiz doğru bir şekilde iyileşmezse veya bir şeylerin hatalı olduğunu hissediyorsanız tıbbi yardım almak önemlidir. En önemlisi kendi kendinize pirsing yapmayın veya bir arkadaşınıza yaptırmayın, bir profesyonel tarafından güvenli ve temiz bir ortamda yapılmasına dikkat edin.
Vücut Pirsingi Canınızı Mı Acıtıyor?
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
Doktorum vücudumun heryeri kasiniyor derinin altında birşeyler var sanki neden boyle oluyor be yapmaliyim... devamı
Erkeklerin Hormon Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Normal Meni Nedir?
Andropoza Giren Erkekler Çocuk Sahibi Olabilirler Mi?
Testosteron Eksikliği (Genel)
Sünnet Olmak Genital Bölgeyi Hastalıklardan Korur Mu?