Fizik muayene, hastanın öksürüğünün dinlenmesi, solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi ve gerekirse daha ileri tetkiklerin yapılmasıyla hastalığın tanısı konulduktan sonra, hırıltılı solunumu tedavi etmek için, hırıltılı solunuma neden olan hastalığın tedavi edilmesi temel prensiptir.

Video: İnhaller
 
Astımı olan hastada astım tedavi edildiği zaman, hırıltı ortadan kaldırılmış olur. Bronş içinde yabancı cisim varsa, onu çıkardıktan sonra hırıltı ortadan kalkar. Bir enfeksiyon hastalığı söz konusuysa, enfeksiyona yönelik tedaviyle hırıltının ortadan kaldırılması mümkündür.
 
Hırıltının ortadan kalkmadığı durumlar
 
Hırıltının ortadan kaldırılamadığı hastalar da olabilir. Özellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı grubuna giren, sigara kullanan ve genellikle 40’lı yaşların üzerinde olan hastalarda tedavi mümkün olmakla birlikte, birçok hastada tam bir düzelme sağlanamayabilir.
 
Özellikle hasta sigara kullanmaya devam ediyorsa, hırıltılı solunumu ömür boyu devam edecektir. Bazen hastalar sigarayı bıraksalar bile, bu hastalığın bir özelliği olarak hırıltılı solunumun, azalan ya da artan şiddette olmak üzere yaşam boyu devam ettiği bilinir.

Doç. Dr. Lâle Zeynep Kanmaz

Anestezi altındaki hastanın spontan solunumunun geldiğini nasıl anlarız ?... devamı