Göğüste hırıltıya karşı evde neler yapılabileceği konusunda hastalık üzerinden konuşmak gerekirse, astımlı bir hastanın, evinde alerjiye (astım alerjik bir hastalıktır) neden olan faktörleri olabildiği kadar ortadan kaldırması gerekir.
 
  • Astımlı hasta evinde evcil hayvan beslememelidir.
  • Yatak odasında yün yatak, yastık, yorgan bulunmamalıdır.
  • Kuş tüyü yastık kullanmamalıdır.
 
Yanı sıra astımlı hastaların birçoğunda ev tozu alerjisi olduğu için, özellikle günün büyük bir bölümünün geçirildiği ve atakların da sabaha karşı daha sık ortaya çıktığı düşünüldüğünde yatak odalarının oldukça sade olması gerekir. Bu odada toz tutucu eşyalar bulunmamalıdır. Örneğin halı, kilim gibi eşyalar mümkünse yatak odasından kaldırılmalıdır.
 
Sigara içilmemeli
 
Bunların yanı sıra en önemli etkenlerden biri, hastanın kendisinin sigara içmemesi ve aynı zamanda evde sigara içilmemesidir. Sigara astım ataklarını tetikleyen bir faktördür.

Video: İnhaller

Polen alerjisi olan hastanın evde yapabileceği çok fazla şey yoktur.
 
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bir hastada ise, temel faktör sigaradır. Hastalığın nedeni zaten sigaradır. Hastanın kendisi sigara kullanmadığı gibi, evinde de asla sigara içilmemelidir.
 
Bu iki hastalık konusundaki temel yaklaşım, bu şekilde özetlenebilir.
 
Bunun dışındaki hastalıklarda hırıltıya neden olan mekanizmayı, ev içinde yapılacak düzenlemelerle ortadan kaldırmak genellikle mümkün değildir. Bunlarda medikal tedaviler gerekir.

Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN

Kalp kapakları çökelmişse ne yapılır ve nasıl önlem alınır riski nekadardır... devamı