Hirsutizm kelimesi Latinceden gelir.
Latin dilinde hirsutizm tüylü veya çok tüylü anlamına gelir.
Hirsutizm belirli bölgelerdeki istenmeyen tüylerin aşırı büyümesi sonucu ortaya çıkan bir sorundur.
Hirsutizm sorunu genellikle hormonlara bağlı ortaya çıkar.
Kadınların vücudunda östrojen ve androjen olmak üzere temel iki hormon bulunur. Östrojen kadın hormonudur ve androjense erkek hormonudur.
Hirsutizm sorunu aşırı tüy büyümesine neden olan androjen seviyesinin artması sonucunda ortaya çıkar.
Vücudunuzda androjen artışına neden olan farklı sağlık durumları:
- Eğer polikistik over sendromu sorununuz varsa, bu sendrom hormonların düzensiz işlemesine neden olur ve vücuttaki androjen seviyesi de artar.
- Vücudunuzdaki androjen seviyesi Cushing hastalığına bağlı olarak da artış gösterebilir.
- Eğer böbrek üstü bezlerinizde veya yumurtalıklarınızda tümör varsa, vücudunuzda hormonsal dengesizlikler oluşacaktır. Bu da androjen seviyesinde artışa neden olur.
- Doğuştan gelen adrenal hiperplazi rahatsızlığı da androjen seviyesinin artmasına neden olacaktır.
- Androjen seviyesi kullandığınız belirti ilaçlara bağlı olarak da artış gösterebilir.
Hirsutizm genellikle kadınlarda ortaya çıkar. Eğer sizde de bu sorun varsa, vücudunuzda erkek motifli tüylenme vardır. Bu tüylenme özellikle kadınlarda tüy bulunmayan alanlarda görülür.
Hirsutizm yüz, göğüs, karın bölgesi ve sırt gibi ergenlik bölgelerinde ortaya çıkar. Hirsutizm rahatsızlığının tıbbi adı hipertrikozdur.
Hirsutizm rahatsızlığını Ferriman-Gallway yöntemiyle değerlendirebilirsiniz. Bu yöntem tüylerin büyüdüğü bölgeye ve tüylerin miktarına dayanarak sonucu ortaya koyar. Bu yöntem sayesinde hirsutizm sorununuzun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Hirsutizm sorunlarını farklı epilasyon tedavileriyle çözebilirsiniz. Bu epilasyon yöntemleri hirsutizm rahatsızlığının belirtilerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır.
Epilasyon yöntemlerini denemeden önce bir doktora danışarak vücudunuzdaki ani tüy büyümesinin nedenini bilmeniz gerekir.
Doktorunuz kan testleri ve rahatsızlığın saptanmasına yardımcı olacak bazı diğer testleri yaptırmanızı isteyebilir. Bu testler istenmeyen tüy büyümelerinin nedenini ortaya koyar. Doktorunuz farklı testlerden elde ettiği sonuçlara dayanarak en iyi tedavi yöntemini size önerecektir.
Eğer hirsutizm sorununuz varsa aşağıdaki yaygın olarak görülen klinik özelliklerle karşılaşabilirsiniz:
- Eğer hirsutizm sorununuz varsa sosyal stres ve ciddi boyutlarsa endişe sorunuyla karşılaşabilirsiniz.
- Yaşınız ve rahatsızlığın ortaya çıkış hızı buna yol açabilir.
- Hirsutizm sorununuz varsa, adet sorunları yaşayacaksınız.
- Eğer hirsutizm sorununuz varsa, kilonuz oldukça artacaktır.
- Ayrıca bazı diğer belirtileri de gözlemleyebilirsiniz. Bu belirtiler arasında seste kalınlaşma, göğüslerde küçülme, kelleşme, yüzde aniden aknelerin oluşumu, klitoriste büyüme ve kaslarda artış yer alır.
Bunlar hirsutizm rahatsızlığının ana özellikleridir. Hirsutizm için kozmetik ve tıbbi tedaviler uygulayabilirsiniz. Çoğu kişi ilaç tedavileri vücutta bazı diğer yan etkilere neden olabileceğinden kozmetik tedavi yöntemlerini tercih eder.
Endometriozis ve Çikolata Kisti
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
Hocam ben 49 yasında bayanın dizilerinde kemik iliği odemi var mr çekildim şunlar yaziyor suprapetellar burada ve ekleme effüzyon. artmıştır femur med... devamı
Vücuttaki Kıllanmayı Testosteron Mu Belirler?
Hirsutizm Kadınlarda En Yaygın Sorun!
İlaç Yan Etkileri