Nedir
Holmes-Adie sendromu göz bebeğini ve otonom sinir sistemini etkileyen bir nörolojik bozukluktur. Bu bozuklukta gözlerden birinin bebeği diğerinden daha büyüktür ve parlak ışıkta çok yavaş küçülür. Bu duruma genellikle Achilles tendonunda derin tendon refleksinin yokluğu eşlik eder. Bu bozukluğun beynin göz hareketlerini kontrol eden bölgesinin ve otonom sinir sisteminin tepkileriyle ilgili bölgesinin enfeksiyon kapmasına neden olan bir virüs veya bakteriden kaynaklandığına inanılıyor.
Adie sendromu genellikle tek gözde başlayarak diğer göze ilerler. İlk olarak vücudun yalnızca bir yanında derin tendon reflekslerinin yitirilmesine neden olur, sonra diğer yanına geçer. Göz ve refleks sendromları aynı anda ortaya çıkmayabilir. Adie sendromu olan insanlar ayrıca aşırı terleyebilir, ancak vücudun yalnızca bir yanında olur bu. Buna genellikle Ross’un sendromu dense de doktorlar söz konusu bozukluğu Adie sendromunun başka bir türü olarak görmektedir. Bazı hastalarda ayrıca kalp damar anormallikleri görülebilir.
Adie sendromu kendi başına da görünebilir, Sjogren sendromu veya migren gibi diğer sinir sistemi bozukluklarıyla bir arada da ortaya çıkabilir. En sık olarak genç kadınlarda görülür. Ancak çok az vakada kalıtsal bir bozukluk olarak ortaya çıkmaktadır.
Tedavi
Tedavisi Var mı?
Doktorlar etkilenmiş olan gözdeki bozuk görüşü düzeltmek için okuma gözlükleri verebilir. Büyüyen göz bebeğini küçültmek için günde üç kez pilokarpin damlaları reçete edebilir. Göğse ait sempatektomi (sinirlerin alınması) aşırı terleme için kesin tedavidir.
Seyir
Hastalığın Seyri?
Holmes Adie sendoromu hayatı tehdit etmez veya kişiyi sakat bırakmaz. Derin tendon refleksinin yitirilmesi kalıcıdır. Bu bozukluğun bazı belirtileri ilerleyebilir. Birçok kişide pliokarbin damlaları ile gözlükler görüşü kuvvetlendirmektedir.
Uyuşturucu Bağımlılığı Tedavisinde Yeni Gelişme
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Normal Varyasyon
Beyin Sarsıntısı
Holmes Adie Sendromu
Horner Sendromu
Beyin Tümörleri