Daha çok kırışıklıklara karşı kullanımı ile bilinen botoks enjeksiyonları idrar kaçırmayı de tedavi edebilir. İngiltere ve Galler’de yaklaşık 5 milyon kadın idrar inkontinansı (idrar kaçırma) hastalığından muzdarip ama çoğu kişi utandığı için tedavi olmuyor. Botoks ise mesane duvarı kaslarını kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Aşırı aktif mesane sendromu olan fakat tavsiye edilen yaşam stili değişiklikleriyle çare bulamayan kişilerde enjeksiyonlar işe yarayabilir. Sebebi tam bilinemese de aşırı aktif mesane sendromu olan kişilerde çok sık idrara çıkma isteği oluyor ve tuvalete yetişemeden idrar sızabiliyor.
Çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketiminin azaltılması, alkolün azaltılması, pelvik taban egzersizlerini yapmak ve tuvalete düzenli olarak gitmek tedavide yardımcı olabilir. Ancak bazı kişilerde ilaç tedavisi veya ameliyat şart oluyor. Aşırı aktif mesane sendromu, stres inkontinansından farklıdır. Stres inkontinansında doğum gibi durumlardan sonra pelvik taban kasları zayıfladığından öksürmek ve gülmek idrar kaçırmaya sebep olabilir.
Aşırı aktif mesanede sorun mesanenin giderek dolmaya verdiği cevapla alakalıdır. Hastanın idrara çıkma isteği diğer kişilere oranla çok daha acil bir şekilde gelir. Bu durumu olan kişiler gün boyu 15 kez, gece boyu 3 kez tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilir. Normal rakamlar ise günde 4 ila 8, geceise en fazla 1’dir. Hem erkekleri hem kadınları etkilese de kadınlarda daha fazla görülür.
Botoks tedavisiyle mesanenin beyine idrara çıkmanız gerektiğini söylediği kimyasal mesajların köreltilebileceği düşünülüyor. Enjeksiyonlar üretraya (idrar kanalına) sokulan küçük bir cihaz vasıtasıyla doğrudan mesane duvarına yapılıyor. Klinik deneyler tedavinin 6 aya kadar etkili olabileceğini söylüyor ancak yan etkilerine de dikkat edilmeli. Tedavi idrara çıkmayı zorlaştırabilir ve bazı kişiler sonda kullanmak zorunda kalabilirler. İdrar yolu enfeksiyonu kapma tehlikesi de mevcuttur. Bu tedaviyi tercih edenler dört hafta boyunca kontrollerini yaptırmalıdır.
İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Selamlar ben 1979 yılında doğuştan extrofi vesica hastalığı ile doğdum bunun yanında epispadias, symnhsis pupis (kalca kemiği bağlanması) 5-6 ameliya... devamı
Normal İdrara Çıkma Sıklığı Nedir
İdrardaki Kanı Ciddiye Alın
İdrarım Neden Kırmızı
Mesaneniz Hakkındaki Mitler Ve Gerçekler
İdrar Kaçırma Uyarısı