İltihabi bağırsak hastalığı, bağırsak sistemi kanserine yakalanma olasılığını 5 kata kadar artırabilir. Bununla birlikte, iltihabi bağırsak hastalığı olan kişilerin %90’dan fazlası kansere yakalanmaz.
Kolon Kanserine Yakalanma Risk Faktörleri
İltihabi bağırsak hastalığı ve kolon kanseri hakkında edinilen bilgiler, çoğunlukla ülseratif kolit (kalın bağırsakta ve rektumun iç çeperinde ülserlere ve tahrişe neden olan hastalık) hastası olan kişilerle yapılan çalışmalardan gelir. Kronik iltihabi bağırsak hastalığıyla kanser ilişkisi üzerinde daha az araştırma yapılmıştır, ama yapılan az sayıdaki çalışma, kronik iltihabi bağırsak hastalığı olan hastalarda kanser riskinin, ülseratif kolit hastalarındaki riskle benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, her iki türdeki iltihabi bağırsak hastalığı için de, kanser riskini etkileyen faktörler benzerlik taşıyor gibi.
İltihabi bağırsak hastası kişilerde kolon kanseri riski aşağıdakilere bağlıdır:
- Ne zamandan beri kronik bağırsak hastalığınız olduğuna.
- Kalın bağırsağınızın ne kadarının iltihabi bağırsak hastalığınızdan etkilendiğine.
Ayrıca, aile üyelerinde kolon kanseri olan kişilerin kansere yakalanma ihtimali daha da yüksek olabilir. Ülseratif koliti olan kişiler için kolon kanserine yakalanma riskindeki artış, hastalığa yakalanmalarının ilk 8-10 yılından sonra başlar. Kalın bağırsağının tamamı hastalıktan etkilenmiş olan kişilerin kolon kanserine yakalanma riski en yüksektir. İltihabın sadece rektumda (anüsün iç kısmında) olduğu kişilerdeyse risk en düşüktür.
Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU
Aydın Hocam Merhaba.2003,2005,2007 doğumlu 3 çocuğum var.Çocuklarımda İnstenstinal Lenfenjektazi hastalığı var.Daha önce çocuklarıma bağırsak kısaltma... devamı
Manda Yoğurdu, Kanser Riskini Azaltıyor
Selesoksib, Kansere Yol Açan Kalın Bağırsak Poliplerini Önleyebilir Mi?
Futbol Acıyı Azaltıyor
Hareketsiz Yaşam Kanser Riskini Artırıyor
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?