Merceklerin önünde ve korneanın arkasında yer alan renkli halkanın (iris) iltihaplanmasına iritis adı verilir. İritis; ağrı, ışığa karşı duyarlılık, kızarıklık, bulanık görme ve irisin küçülmesine neden olabilir.
İltihaplanma, bulanık görünüşlü bir korneaya da neden olabilir. İritis; romatizmalı omur iltihabı, kolajen hastalıklar ve toksoplama enfeksiyonları gibi çeşitli hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Tedavide gözbebeğini genişletmek için atropin sülfat, homatropin ve kortikosteroidli göz damlaları kullanılır.
Sıklıkla genç erişkinlerde görülür ve vakaların çoğunda neden frengidir. Kornea yaraları, şeker hastalığı, romatizma, diş apseleri ve burun iltihapları da iritis nedenleri arasında sayılır.
Gözde şiddetli ağrı duyulur. Göz aşırı sulanır ve kızarır. Hasta, parlak ışığa bakamaz. Korneanın rengi bulanıklaşır ve gözbebeğinin ışığa karşı refleksleri düzensizleşir. Gözbebeğinin refleksleri zamanla tamamen kaybolur ve görme iyice bulanıklaşır. Böyle bir kriz birkaç hafta sürebilir.
Tedavi şekli hastalığın nedenine göre belirlenir. Dinlenme, camları koyu renkli gözlük kullanılması, fazla okumaktan kaçınılması salık verilir. Ayrıca, göze ılık pansuman yapılır ve ağrı giderici ilaçlar verilir. Atropinli damlalar ya da merhemler kullanılır.
İris
Doç. Dr. İsmail KOÇAK
Merhaba hocam,neredeyse 4 hastane değiştirdim. Her ay bademcik iltihabı oluyorum. Kaç doktor kan tahilileri yaptı. Kanımda bademcik iltihabı görünmüyo... devamı
Arpacık Enfeksiyonunun Yayılması Nasıl Önlenir?
Gözakı İltihabı
Episklera İltihabı
Papilla Ödemi
Trahom