Eğer babanın iş temposu yoğunsa, bunu çocuğuna açıklamalıdır. Çocuk kaç yaşında olursa olsun işin niteliği, babanın kaçta gidip kaçta döneceği anlatılmalıdır. Özellikle bir yurt dışı gezisi ya da babanın evden 1 günden fazla uzak kalma durumu varsa, bu konuda çocuk mutlaka bilgilendirilmelidir. Gerekirse bu tarihler bir takvim üzerinde işaretlenmelidir.

Eğer söz konusu olan küçük bir çocuksa, onun anlayabileceği zaman kavramları içinden, durum anlatılmaya çalışılmalıdır. Çünkü bu yapıldığında çocuklar kendilerini güvende hissederler. Babalarının döneceğini bilirler ve onların çalışmasını kötü bir şey ya da bir dezavantaj olarak görmezler. Hatta bundan keyif bile alabilirler.

Çocuklara pahalı oyuncaklar almak doğru değildir. Çünkü pahalı oyuncak almak, genellikle büyüklerin kendi kaygılarını ya da çocuklarla geçiremedikleri zamanı telafi etmek için başvurdukları bir yöntemdir. Hediye ne kadar pahalı olursa, çocukla geçirilmesi gereken zamanın bedeli o kadar iyi ödeniyormuş gibi hissedilir.
Ancak pahalı hediyeler almak çocukların sorumluluk duygularının gelişmesini engelleyebilir. Doyumsuzluk yaratabilir. Baba çocuk ilişkisinin dinamiğini bozabilir. Çocuk babayı sürekli bir şeyler veren, onu eğlendiren, mutlu eden biri gibi görmeye başlar. Oysa baba ile çocuk arasındaki ilişkinin daha derin anlamları olmalıdır.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Oğlum 2 yıldan beri evli olmasına rağmen çocuğu olmuyor.Kendileri Şanlıurfa'da ikamet ediyorlar.Yoğun iş temposu dolayisiyle size eşi ile birlikte... devamı