Kabakulak Aşısının Yan Etkileri
MMR aşısı kabakulak dahil olmak üzere üç hastalığa karşı korur. Aşının yan etkileri, aşıyla engellenebilen kabakulak hastalığının, özellikle de yetişkinlikte geçirildiğinde yaratacak etkilerine kıyasla çok azdır.
Kabakulak nasıl anlaşılır?
- Hafif ateş, bezelerde şişme ve aşının yapıldığı yerin etrafında kaşıntı ve şişlik olup olmadığını kontrol edin. Bu tür yan etkiler 7 ila 12 gün arası sürecektir, ancak tehlike arz etmezler. Eğer yan etkiler 12 günden sonra hala devam ediyorsa, doktorunuzu arayın.
- Aşı olan kişinin eklemlerinde hassasiyet olup olmadığını ve nöbet geçirip geçirmediğini takip edin. Nöbetler, aşı olan kişinin bedeninde istem dışı hareketler veya boş bakışlar şeklinde gelişebilir. Her iki belirti de kişinin iyi olmadığına dair çok önemli işaretlerdir. Nöbetler genelde yüksek ateş sebebiyle gelişir. Bebeklerde ateş 38 derecenin, çocuklarda ise 40 derecenin üzerine çıkarsa, vakit kaybetmeden doktoru arayın. Çocuk nöbet geçiriyorsa, mutlaka doktora haber verin.
- Hastanın kanındaki trombositin (pıhtılaşma oranının) geçici olarak düşük olup olmadığına baktırın. Hastada başka birtakım yan etkiler görülmüş ve doktor tetkik istemişse, kandaki trombosit oranına bakılır. Trombositin düşük olması kanama olduğu anlamına gelebilir ve sorunun, doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir.
- Aşının nadiren görülmesine rağmen, ağır ve önemli olan diğer yan etkilerinden haberdar olun. Sağırlık, uzun süren nöbetler ve beyin hasarı kabakulak aşısının yan etkileri olarak görülen hastalıklar arasındadır. Bunların hepsi bezelerin değil, vücudun gösterdiği yoğun alerjik tepkinin sonucudur. Bu yüzden hasta normal görünmüyorsa veya aşının ertesinde hemen beliren semptomlar gösteriyorsa, derhal doktorla bağlantıya geçmek çok önemlidir.
Çocuklarda kızamık aşısı güvenli midir?
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Çocuklarda Penisilin Dozları Yeniden Gözden Geçirilmeli
Şişman Annenin Bebeği De Şişman
Depresif Anne Uykusuzluk Nedeni
Çocuklarınıza Bol Bol Balık Yedirin
Gebe Okuluyla Normal Doğumu Teşvik Edecekler