Nedir
Kanalit Repozisyonu
Kanalit repozisyonu işlemi, başınızı hareket ettirdiğinizde ortaya çıkan kısa ancak şiddetli baş dönmesi durumu olan Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo’nun (BPPV) düzelmesine yardımcı olur. Baş dönmesi çoğunlukla dengeden sorumlu iç kulağın bir bölümünde (vestibüler labirent) yaşanan sorundan kaynaklanır. BPPV, iç kulağın bir bölümünde yer alan ve otokoni adı verilen ufak parçacıkların koparak iç kulağın kanallarına düşmesi sonucu ortaya çıkar.
Kanalit repozisyonu işlemiyle otokiniler, kulağın baş dönmesine yol açmayacak bir bölümüne taşınır. Doktorunuzun ofisinde veya evde uygulanabilen kanalit repozisyonu işlemi, birkaç basit baş manevrasından oluşur. Kanalit repozisyonu, yüzde 80’e yakın tedavi oranıyla çok etkilidir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Kanalit repozisyonu, belirtilere yol açan otokonilerin, iç kulaktan kulağınızdaki kırbacık adı verilen ufak, kese benzeri yapıya taşınması için uygulanır. İşlem gerçekleştirildiğinde, parçacıklar baş dönmesine neden olmayacak ve muhtemelen kulağınızdaki vücut sıvıları tarafından yeniden emileceklerdir.
Riskler
Riskleri
Uygun talimatlarla, kanalit repozisyonu evde de yapılabilir. Buna karşın, ilk kez yapılıyorsa, manevraların aşağıda belirtilen risklere bağlı olarak bir sağlık uzmanının gözetiminde yapılması gereklidir:
- Boyun ve sırt incinmesi.
- Otokonilerin, baş dönmesini devam ettirecek şekilde kırbacıktan başka bir kanala taşınması.
- Geçmesi için ilaca ihtiyaç duyulabilecek mide bulantısı hissi, baş dönmesi ve sersemlik gibi yan etkiler.
Doktorunuza, kanalit repozisyonuna başlamadan önce eğer varsa boyun veya sırt sorunları, retina ayrılması veya vasküler (damarla ilgili) problemler gibi sağlık sorunlarınızdan mutlaka söz edin. Çünkü bu sebeplerden ötürü kanalit repozisyonunuzu ertelemek zorunda kalabilirsiniz.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Kanalit repozisyonu için özel bir hazırlığa gerek yoktur. Sadece manevralarda rahat hareket etmenizi sağlayacak giysiler seçebilirsiniz.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilirsiniz?
İşlem sırasında
Kanalit repozisoynu işlemi, her birinden sonra belirtilerinizin kaybolduğu, 30 saniye süren toplam dört pozisyonda durmayı içerir. Doktorunuzun tercihlerine bağlı olarak, gözünüze bir kızılötesi görüntüleme düzeneği takılabilir. Bu düzenek, doktorunuzun her manevrada gözlerinizi incelemesini sağlar. Her ne kadar düzenek doktora yardımcı olsa da, başarılı bir tedavi için buna ihtiyaç yoktur.
Aşağıda kanalit repozisyonunu oluşturan adımlar yer almaktadır.
Adım 1. Önce başınızı etkilenen tarafa doğu 45 derecelik bir açıya getirerek oturur durumdan yatar vaziyete geçin. Doktorunuz başınızı masanın ucundan 20 derecelik bir açıyla sarkıtmanıza yardımcı olacaktır.
Adım 2. Başınızı masanın ucundan sarkıtmış halde tutarken doktorunuz, başınızı etkilenen taraftan diğer tarafa yavaşça 90 derece döndürmeniz için sizi yönlendirecektir.
Adım 3. Vücudunuzu diğer yanınıza döndürün. Bu sırada başınızın da yavaşça, yere doğru bakacağınız bir açı alması sağlanmalıdır.
Adım 4. Son olarak, başınızın yere bakarkenki vaziyetini bozmadan dikkatlice oturma durumuna geçin ve başınızı herhangi bir yöne çevirmeden, orta pozisyondaki haline getirin.
İşlemin ardından
İşlemden sonra, tedavi gören kulağınızı o gün boyunca omuz hizanızın yukarısında tutmanız gerekir, yani tedavi günü boyunca uzanmanız mümkün olmaz. Gece ise, birkaç yastık kullanarak başınızı omzunuzun üzerinde tutacak şekilde, hafif eğimli durumda uyumanız gerekebilir. Bu, vestibüler labirent içinde yüzen parçacıkların kırbacık içine yerleşmesini veya vücut sıvılarınız tarafından yeniden emilmesini sağlar.
Ertesi sabah, doktorun ofisinde uygulanan işlemin etkili olup olmadığını kontrol etmek için aynı manevraları kendi başınıza uygulayabilirsiniz. Bu manevralara, üç gün üst üste söz konusu belirtiler kaybolana kadar devam edin. Eğer baş dönmeniz devam ederse, doktorunuza söyleyin. Belirtileriniz geçene kadar, birkaç gün boyunca kanalit reprozisyon işleminin başka bir türünü uygulamanız gerekebilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
İşlemi yapan kişilerde çoğunlukla iyileşme görülmüştür. Ancak yüksek bir nüksetme oranı vardır ve başarılı bir tedaviden sonra bile, bir yıl içinde belirtilerin yeniden ortaya çıkması olağandışı değildir. Eğer durum yeniden ortaya çıkarsa, kanalit repozisyonu işlemi tekrar uygulanabilir. Ancak, belirtilerin geçmesi için işlemin pek çok kez uygulanması da gerekebilir. Eğer belirtileriniz düzelmiyorsa doktorunuzla konuşun.
Vertigo İle Başa Çıkmak İçin Diyetinizi Değiştirin
Adı Konamayan Baş Ağrılarına Dikkat
İyi Huylu Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Bppv)
Vertigo Denge Egzersizi
Baş Dönmesinin Nedenleri Nelerdir?